Iskustvo vađenja plave karte sa nemačkom univerzitetskom diplomom

NK-036-Iskustvo-vađenja-plave-karte-sa-nemačkom-univerzitetskom-diplomom
Početna Papiri Iskustvo vađenja plave karte sa nemačkom univerzitetskom diplomom

Plava karta odnosno Blaue Karte na nemačkom, tj. Blue Card na engleskom predstavlja boravišnu i radnu dozvolu namenjenu non-EU građanima koji se bave visoko-kvalifikovanim poslom, a nemaju odgovarajuće uslove za uspešan rad u domovini. Jednostavnije rečeno, namenjena je ljudima koji poseduju univerzitetsku diplomu i žele da žive i rade u EU. Takođe, od skora ljudi bez univerzitetske diplome za plavu kartu mogu da konkurišu ukoliko imaju preko pet godina profesionalnog radnog iskustva na visiko kvalifikovanoj poziciji (poput programera bez univerzitetske diplome), ali njihov put je komplikovaniji nego akademcima. U ovom tekstu opisujem iskustvo podnošenja zahteva za plavu kartu ako ste univerzitetsku diplomu stekli u Nemačkoj.

Procedura podnošenja zahteva za plavu kartu nije komplikovana jer je cilj privući visoko-kvalifikovanu radnu snagu u EU. Ako do sad već niste, toplo prepročujemo da pročitate ostale tekstove na temu plave karte pre nego što nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Dva najbitnija dokumenta za dobijanje plave karte su – ugovor o radu i univerzitetska diploma. Ukoliko ste univerzitetsku diplomu stekli u Nemačkoj, procedura je još jednostavnija. Nakon završenih studija u Nemačkoj, postoje mnogi putevi, a  jedan od njih je plava karta. Ako ste studirali u Nemačkoj i želite plavu kartu, možete u bilo kom trenutku podneti zahtev sve dok imate jednu nemačku diplomu i ugovor u radu. Primera radi, ako ste završili osnovne studije ovde i trenutno ste na masteru, ne morate čekati da završite master i dobijete master diplomu kako bi podneli zahtev. To možete uraditi i tokom mastera jer imate bachelor diplomu.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Zbog nemačke diplome kancelarija za strance traži manje dokumenata, tačnije:

 • Kopiju univerzitetske diplome
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju
 • Ugovor o radu koji ispunjava minimalnu zaradu

Sa potrebnim dokumentima treba da odete u obližnju kancelariju za strance, a termin možete zakazati online par nedelja ili meseci unapred.

Nakon što predate zahtev, na licu mesta se odlučuje da li dobijate plavu kartu. Ukoliko je visina plate iznad propisanog minimuma, dobićete potvrdu da se kartica nalazi u procesu izrade koji može trajati i do šest nedelja. Iako nemate plavu karticu u rukama, možete početi sa radom na osnovu prethodno pomenute potvrde. Primera radi, ako treba da krenete da radite prvog oktobra, a zahtev za plavu kartu ste predali u septembru, plava kartu ćete verovatno dobiti tek krajem oktobra. Ipak, možete legalno početi raditi. Kada kartica bude gotova, treba da odete do kancelarije za strance i podignete je zajedno za Zusatzblatt, odnosno dodanim papirom koji obrazlaže uslove pod kojima je plava kartica validna. U njemu su prepisane stvari iz ugovora odnosno piše u kojoj firmi radite i kako Vam se zove pozicija.

Ukoliko visina plate nije iznad propisanog minimuma, kancelarija za strance šalje Vaš ugovor agenciji za zapošljavanje tj. Arbeitsagentur da utvrdi da li se radi o deficitiranom zanimanju. Kancelarija za strance Vas obaveštava putem email-a kada stigne odgovor i nudi Vam moguće termine za predaju zahteva za plavu kartu ukoliko je odgovor agencije za zapošljavanje bio potvrdan. Tada dobijate potvrdu o izradi kartice i možete početi sa legalnim radom.

Veoma je moguće da firma u kojoj krećete raditi ima pravni tim ili sarađuje sa advokatskom kancelarijom koja vam stoji besplatno na raspolaganju i prati vas kroz ceo proces vađenja plava karte. Ako vam u firmi nisu rekli za tu opciju, moguće je da su nenamerno zaboravili, pa slobodno bez ustručavanja pitajte da li firma nudi ovakvu vrstu pomoći. Sa tim pitanjem obratite se odeljenju za ljudske resurse. Velika je verovatnoća da će odgovor biti potvrdan.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Nakon određenog vremena provedenim pod plavom karticom, možete se prebaciti na neograničenu radnu i boravišnu dozvolu, podneti zahtev za državljanstvo i mnogo toga još. No, to su teme za neki drugi tekst. Svima koji su u potrazi za poslom kako bi mogli konkurisati za plavu kartu Nemački kutak želi puno sreće i uspeha 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

4 Responses

 1. Zdravo, imam jedno pitanje. Ako završim master u Nemačkoj koji nije deficitan, znači nije IT, Medicina i sl. već društvena nauka, da li postoji mogućnost da dobijem plavu kartu ako nadjem posao u struci? Uslovi su nerealni koliko sam video, početna plata treba da je oko 50 000 brutto godišnje, što je veoma teško, da ne kažem gotovo nemoguće. Da li za nas sa srpskim pasošem postoji i druga mogućnost osim plave karte po završetku fakulteta u Nemačkoj, obična radna viza?

  Hvala na odgovoru i pozdrav

  1. Naravno da plava karta nije jedina opcija, postoje i druge boravisne vize i radne dozvole.

   Ta svota novca se menja, a iz iskustva sam cuo da ima dosta prostora za tumacenje od samih radnika u kancelariji za strance. Pretpostavljam da ce progledati kroz prste ukoliko neko ima diplomu sa univerziteta ovde.

   Srecno i pozdrav,

 2. Cao. Predao sam sva dokumenta koje su mi trazili u ambasadi u Skoplju (ja sam iz Makedonije) i cekam odgovor vec 3 nedelje. Po struci sam gradjevinski inzenjer a moja diploma je priznata u Nemackoj. Zanima me pre svega koliko iznosi neki normalni period cekanja? Istina, platu koju imam po ugovoru je 170€ manja od minimalne ali to je zbog toga sto nisu azurirali web stranu na kojoj je pisalo koliko iznosi minimalna bruto plata pa moj je poslodavac pratio te stare upute koje su na oficijalnom web sajtu (za deficitaran kadar minimalna plata iznosi 3490€ dok je moja 3320) pa me zanima jeli to veliki problem?

  Hvala unapred!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.