Deset najboljih kompanija u Nemačkoj (2019)

nabolje-kompanije-u-nemackoj-2019
Početna Posao Deset najboljih kompanija u Nemačkoj (2019)

Najjača ekonomija Evropske unije prepuna je preduzeća: malih, srednjih i velikih. Po podacima Statista-e, najpoznatije nemačke statističke baze podataka, u Nemačkoj je 2017. godine postojalo skoro 3,5 miliona registrovanih preduzeća. Od toga, u čak 89% njih (3.109.261) radi manje od deset ljudi. Sa druge strane, samo nešto više od 2% firmi (78.989) ima više od 50 zaposlenih. Ko je šampion u ligi od 3,5 miliona učesnika? Da li se uopšte mogu porediti korporacije sa preko 250 zaposlenih sa malim preduzećima od 5-6 ljudi kada je u pitanju njihov kvalitet? U ovom tekstu prenosimo rezultate različitih anketa i studija koje se bave ovom temom.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Svako svoga konja hvali

U moru statistika i novinarskih člankova koji pokušavaju da otkriju koja je firma u Nemačkoj najbolja za rad, kako kriterijumi tih istraživanja ili “plaćenih istraživanja” tako i sami rezultati varijaju od izvora do izvora. Kako je nemoguće fizički ući u svih 3,5 miliona firmi i osetiti rad u njima na svojoj koži, istraživanja se oslanjaju na iskustva sadašnjih i bivših zaposlenih kao i brojke na društvenim mrežama, poput rasta broja pratioca na LinkedInu izuzimajući njene zaposlene.

Sa druge strane, već Filip i ja ne možemo da se usaglasimo do poslednjeg kriterijuma kako bismo mi ocenjivali poslodavce – ti kriterijumi su subjektivni, a menjaju se vremenom kako se menjaju lični prioriteti. Svako ima svoje preference, nekome je najvažnija plata i broj slobodnih dana, nekome napredovanje na hijerarhijskoj lestvici, radno vreme i atmosfera u kompaniji, nekome trećem pak grad u kome se firma nalazi, mogućnost rada od kuće ili stručnog usavršavanja. 

Od iskrenih studija profitiraju obe strane, kako kompanije koje su na listi, tako i oni koji traže posao dobijanjem informacija o najpoželjnijim firmama. Ipak, size matters. Ni u jednom od ovakvih rankinga nije moguće naći neku malu firmu – a njih ima ubedljivo najviše (skoro 90%). Na ovakvim listama se uglavnom mogu naći korporacije – one najveće sa najviše zaposlenih i najvećim prihodom. Za one male, u kojima je (možda) work-life balance mnogo bolji od velikih korporacija, nažalost nikada neće saznati ako gledate samo ovakve liste. Tako da, možda je tekst ipak trebao da se zove: Koja je najbolja kompanija (koja ima preko 2.500 zaposlenih) u Nemačkoj?

U ovom tekstu fokusiraćemo se na dva najrelevantnija izvora, koji pokušavaju objediniti veliki broj kriterijuma za ocenu poslodavaca na jednom mestu – austrijski portal Kununu i američki Glassdoor. Google Trend analiza pokazuje da je Glassdoor u Nemačkoj mnogo popularniji od Kununu. Ipak, kako Kununu usko sarađuje sa Xing portalom, najpopularnijom biznis društvenom mrežom u nemačkom govornom područiju, njihova vidljivost je velika, čime stvaraju sve veći uticaj na tržištu. (Xing je vlasnik Kununu-a)

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Najboljih 10 po Glassdoor

Glassdoor-ova lista, čije je ovo treće izdanje za nemačko tržište donosi ne tako male izmene. Dok su prethodnih godina na listi bili imena kao što su Deloitte, Accenture, dm, Kaufland i Allianz, ove godine ih nema. 

Najbolja kompanija po Glassdoor-u koja posluje u Nemačkoj je softverska kuća SAP, praćena pobednikom pretprošle godine i proizvođačem čipova iz Minhena Infineon. U prvih 10 nalaze se još i Bosch, Daimler, Capco, istraživački centar Frauenhofer, BMW, HelloFresh, konsultantska firma MHP – A Porsche Company kao i proizvođač guma Continental.

Najboljih 10 po Kununu

Po austrijskom portalu Kununu, najbolja kompanija na nemačkom tržištu je takođe SAP, praćen Google-om i BMW-om. Zanimljivo je da se na Kununu-ovoj listi nalaze čak tri američke kompanije tj. PayPal na četvrtom mestu i Cisco na desetom. Na listi je naravno i gigant automobilske industrije iz Štutgarta Daimler, kao i gigant farmaceutske industrije Bayer. Pored njih na listi su dva brata, Adidas i Puma kao i proizvođač zaleđenih namernica Frosta.

Na donjoj slici možete videti pregled TOP10 najboljih kompanija u Nemačkoj po Glassdoor-u i Kununu-u.

najbolje-kompanije-u-nemackoj-2019-update
Deset najboljih poslodavaca u Nemačkoj po portalima Glassdoor i Kununu

Jel se Vi oslanjate na ranking poslodavca kada tražite posao ili slušate ipak prijatelje i poznanike?
Koja je po Vama najbolja kompanija u Nemačkoj?

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.