Drugi korak u Nemačkoj: otvaranje bankovnog računa – Girokonto

najbolja-banka-u-nemackoj
Početna Papiri Drugi korak u Nemačkoj: otvaranje bankovnog računa – Girokonto

Izborili ste se sa nemačkom birokratijom i uspeli ste dobiti vizu kako biste došli u Nemačku? Čestitamo! Mnogi misle da, nakon što izvade vizu, mogu odahnuti sa birokratijom, a zapravo treba da udahnu jer birokratija tek počinje. Svejedno da li dolazite u Nemačku radi posla ili studija, savetujemo da birokratske obaveze završite što pre kako ne bi doveli sebe u neke nezgodne situacije. Prvi korak je prijava prebivališta, jer vam je potvrda o prebivalištu potrebna za sve ostale korake. Ukoliko još niste čitali kako da prijavite prebivalište i kako za to da se pripremite još iz domovine, to možete učiniti ovde. U ovom tekstu ćemo se baviti procesom otvaranja računa, kao i navesti i obrazložiti koje banke mi preporučujemo.

Veoma verovatno vam je potreban tekući račun – Girokonto

U Nemačkoj je pristup raznim vrstama bankovnih računa lakši, te se tek pridošli mogu zbuniti pri odabiru istog, kao i pri odabiru banke. Račun koji vam je najpre potreban je tekući račun odnosno Girokonto [Žiro-konto]. To je račun na koji vam poslodavac može uplati platu ili račun na koji može da vam legne stipendija, račun koji će biti povezan sa karticom sa kojom možete podići gotovinu na automatu ili platiti stvari u prodavnici. Za one koji tek dolaze u Nemačku i potreban im je zaključan novac za vizu, njima se traži račun sa ograničenim pravom raspologanja o kome možete saznati sve na linku ispod.

Ukoliko već nište čitali šta sve treba da znate o bankama u Nemačkoj, toplo preporučujemo jer se informacije iz tog teksta dopunjuju sa informacijama iz ovog.

Najbolja banka za tekući račun

Mnogi su nas pitali koja je najbolja banka, ali na to pitanje ne postoji jasan odgovor, budući da svaka banka ima svoje prednosti i mane. Neke banke imaju automat na svakom ćošku, ali naplaćuju održavanje računa od 5 € mesečno pa naviše i retko ko priča Engleski. Druge banke ne naplaćuju održavanje računa, ali možete podići novac na svim automatima par puta besplatno, a svako sledeće podizanje novca se naplaćuje. Treće banke pružaju mogućnost besplatnog podizanja novca u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnog Gori, ali im internet stranica nije baš najpreglednija. Najbolja banka je ona koja najviše odgovara vašim potrebama, a mi ćemo obrazložiti koje su naše potrebe i na osnovu kojih kriterijuma smo se odlučili za sledeće tri banke. Inače, u Nemačkoj nije strano da građani imaju račune u više banaka, a samo prebacivanje novca između ovih računa/banaka (kao i svih ostalih u SEPA) je besplatno.

Nama najbitniji kriterijum za tekući račun je da banka ne naplaćuje održavanje računa. Ovo je po nepisanom pravilu standardan slučaj kod online banaka dok se nekad može desiti i da fizičke banke (one banke koje imaju poslovnice) u toku neke akcije ponude besplatno održavanje tekućeg računa. Drugi bitan kriterijum da banka nudi besplatne kreditne kartice sa kojima je moguće plaćati na internetu (kao npr. avionske karte), kupovina u online prodavnicama i slično. Te kreditne kartice su VISA ili MasterCard kartica, a njihova suprotnost su debitne kartice (Girocard [Žiro-kard]) koju mogu biti EC, Maestro i V-Pay kartice. Bitno je napomenuti da kreditna kartica nije istovremeno i kreditni račun! Ukoliko imate kreditnu karticu ne znači nužno da možete da kupujete na kredit. Ovde je reč o kreditnim karticama koje su direktno povezane sa Girokonto-m, tako da se novac direktno skida sa tekućeg računa ili kreditne kartice koje imaju drugi račun na koji morate prvo prebaciti novac, da bi sa njima mogli plaćati online, tzv. prepaid kreditne kartice. Treći kriterijum je dobra mobilna aplikacija ili internet stranica gde može jednostavno da se uplaćuje novac, da se plaćaju računi, besplatno podese trajni nalozi (npr. za plaćanje stanarine), uloži žalba na neku sumnjivu transakciju, dobiju potvrde i slično. Četvrti kriterijum nam je dostupnost automata za besplatno podizanja gotovine ili supermarketa u kome je moguće podići gotovinu. Na kraju, peti kriterijum nam je dobar i dostupan korisnički servis koji pored Nemačkog dobro raspolaže i Engleskim. Dakle, da sumiramo pet kriterijuma:

 • Besplatno održavanje računa
 • Besplatna kreditna kartica za online kupovinu
 • Dobra mobilna aplikacija ili internet stranica
 • Dostupnost automata ili supermarketa za besplatno podizanje gotovine
 • Dobar korisnički servis koji priča i Engleski jezik

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Preporučene banke

Tri banke koje preporučujemo bez konkretnog redosleda su N26, ING Diba i ComDirect. U delu ispod sledi obrazloženje za ove tri preporuke. NOVOSTI: Od 01.05.2020 ING Diba je ukinula bezuslovno besplatno održavanje računa. Održavanje računa je besplatno ukoliko imate mesečni prihod 700 € ili više €.

Napomena: ukoliko se odlučite da otvorite račun u ovim bankama mi možemo dobiti premiju za to ukoliko koristite link iz teksta jer smo ih preporučili Vama. Za Vas je i dalje sve besplatno. Ukoliko ne želite da koristite link iz teksta, mi i dalje preporučujemo ove tri banke, pa možete otići direktno na njihovu stranicu i otvoriti račun. Za Vas su oba načina ista i besplatna. Visina premija koju možemo dobiti se konstanto menja, a uvek je možete sami videti na stranici banke u sekciji Kunden werben Kunden odnosno mušterije preporučuju mušterije.

Besplatno održavanje računa

Kod sve tri banke je održavanje računa besplatno i besplatno je bez ikakvih dodatnih uslova. Neke druge banke mogu reklamirati da je kod njih održavanje računa besplatno, ali pritom pod zvezdicom i sitnim slovima u ugovoru navedu kako morate biti student do 26 godina starosti, ili to mora biti račun na koji će vam se uplaćivati plata ili minimum 1.000 € mesečno ili, ‘pak, nešto treće. Kako kod N26, tako i kod ING Diba i ComDirect-a je održavanje besplatno bez ikakvih začkoljica. NOVOSTI: Od 01.05.2020 ING Diba je ukinula bezuslovno besplatno održavanje računa. Održavanje računa je besplatno ukoliko imate mesečni prihod 700 € ili više €.

Besplatna kreditna kartica za online kupovinu

Sve tri banke daju besplatnu kreditnu karticu sa kojom možete kupovati kako online tako i u fizičkim prodavnicama. Kod N26 kreditna kartica je primarna kartica kojom kada plaćate odmah vam se skida novac sa računa. Kartica je providna i važi za jednu sa najlepšim dizajnom. Od ING Diba dobijate dve kartice. Jednu debitnu narandžastu Meastro karticu i jednu belu VISA kreditnu karticu. Obe kartice su povezane sa istim Girokonto-m tako da se novac skida odmah sa računa, nebitno sa kojom karticom plaćali. Na kraju, ComDirect isto daje dve kartice – crnu VISA kreditnu karticu i debitnu sivu V-Pay karticu. Za razliku od N26 i ING Diba, kreditna kartica od ComDirect-a nije direktno vezana za Girokonto, već da bi plaćali sa njom morate prvo da prebacite novac na nju. To prebacivanje novca je naravno besplatno. Sa druge strane, glavna prednost ComDirect crne VISA kreditne kartice je što svuda u svetu, gde valuta nije €, sa njom možete besplatno podizati novac, pa i u državama bivše Jugoslavije. Više o tome u tekstu ovde.

Dobra mobilna aplikacija ili internet stranica

Što se mobilnih aplikacija tiče, N26 ima bez premca najbolju aplikaciju što ne čudi jer su oni mobilna banka. Kod N26 aplikacije dobijete notifikacije o promeni stanja na računu u istoj sekundi. Primera radi, ukoliko plaćate na kasi nešto, prvo ćete Vi na aplikaciji dobiti notifikaciju da je plaćeno, pa tek onda ljudi sa kase. Pored notifikacija u istoj sekundi, preko N26 možete jednim klikom uključiti/isključiti mogućnost plaćanja online, podizanje novca i plaćanja u inostranstvu. Takođe, ukoliko Vam neko neovlašćeno skine novac sa računa, možete jednim klikom dobiti taj novac nazad. Na kraju, ukoliko prebacujte novac nekoj drugoj N26 mušteriji, taj novac se šalje instant i u roku od sekunde ga možete videti na drugom računu. Povrh toga, N26 aplikacija je meni najlepša, ali to je više subjektivna stvar.

Pored gore pomenutih stvari, sa N26 aplikacijom možete vršiti sve standardne radnje koje možete raditi i sa aplikacijama ING Diba i ComDirect. Možete lako i besplatno prebaciti novac na bilo koji račun, možete besplatno podesiti trajne naloge, možete videti stanje na računu i sve transakcije, kontaktirati korisničku podršku, tražiti automate za podizanje novca u vašoj okolini, podneti zahtev za dozvoljeni minus ili korisničke kredite i drugo. Po mom ukusu, aplikacija od ING Diba je lepša i preglednija od ComDirect, ali daleko od toga da je ComDirect aplikacija loša. Na kraju krajeva, ovo su po meni tri najbolje bankarske aplikacije koje sam video u Nemačkoj i ovo poređenje je najboljih među najboljima. Dopuna: od skoro instant notifikacije o promeni stanja na računu dobijate i od ING Diba.

Dostupnost automata ili supermarketa za besplatno podizanje gotovine

Kod N26 novac u Nemačkoj besplatno možete podići na svim automatima svih banaka, čak i na onim automatima u noćnim klubovima gde se pijanim gostima podizanje novca naplaćuje oko 5 €. Pored svih bankovnih automata, gotovinu možete podići u mnogim prodavnicima i supermarketima poput DM, Rewe, Penny i drugih. Caka je da možete tri do pet puta mesečno besplatno podići novac, a svako sledeće podizanje novca košta 2 €.

Kod ING Diba sa kreditnom karticom (bela VISA kartica) možete podići novac na svim automatima svih banaka sa VISA znakom. Sama banka kaže da je to preko 97% svih automata u Nemačkoj. Sa druge strane, sa debitnom karticom (narandžasta Maestro kartica) možete podići novac na automatima ING Diba koji su uglavnom u blizini Aral benzijskih pumpi i u prodavnicama poput DM, Netto, Aldi Süd, Rewe, Penny i druge. Da bi podizanje novca bilo besplatno, treba minum da podignete 50 €.

Kod ComDirect-a unutar Nemačke sa debitnom karticom (siva V-Pay kartica) možete podizati novac na automatima Commerzbank, Deutche Bank, Postbank i HypoVereinbsbank. Sa istom karticom možete podizati besplatno novac u svim državama gde je zvanična valuta €, dok sa crnom kreditnom karticom možete podizati besplatno novac gde valuta nije €, dakle u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Makedoniji. Pošto kreditna kartica kod ComDirect-a nije povezana sa Girokonto-m, potrebno je prvo da prebacite novac na račun crne kartice.

Kod sve tri banke možete svakog trenutka u aplikaciji videti gde u blizini možete podići novac.

Dobar korisnički servis koji priča i Engleski jezik

Do sada nisam često imao kontakt sa korisničkim servisom, ali kada sam ga imao nisam imao nikakve zamerke. Poznato je da se sa sve tri banke može razgovarati i na Engleskom, što je npr. redak slučaj u Deutsche Bank i Sparkasse.

Ostale bitne stvari kod ove tri banke

Bitno je znati da ovo nisu jedine stvari koje ove tri banke mogu, ali po nama najbitnije stvari. Ostale stvari kojima se ove banke izdvajaju sa tržišta su npr. besplatan račun za trgovanje hartijama od vrednosti i jeftine transakcije istih kod ING Diba i ComDirect. Kod N26 se može besplatno promeniti PIN na kartici. Sa sve tri banke možete podesiti i Apple Pay odnosno plaćanje iPhone-om. Ima još stvari koje ove banke mogu, ali nije poenta da Vas zamaramo sa svim detaljima, već da steknete utisak da li su ove banke dobre za vaše tekuće račune.

Dakle, koja je banka od ove tri najbolja? Po nama sve su dobre i svima vredi dati šansu. Na kraju krajeva, kod sve tri banke je sve besplatno pa možete sami iz prve ruke uporediti koja opcija Vam se najviše sviđa ili jednostavno koristiti račune namenski (npr. jedna banka/kartica za kada idete na odmor u domovinu ili za slanje para svojima, druga za odlaganje novca za štednju ili investiranje, treća za svakodnevnu upotrebu i slično). NOVOSTI: Od 01.05.2020 ING Diba je ukinula bezuslovno besplatno održavanje računa. Održavanje računa je besplatno ukoliko imate mesečni prihod 700 € ili više €.

Na osnovu navedenih kriterijuma mogli bismo navesti i banku Deutsche Kreditbank (DKB). Međutim, ličnog iskustvo sa njom nemamo iz razloga da su odbili da otvore račun u više navrata i pored odličnog boniteta. Isto su prošli i naši non-EU prijatelji, ali i pojedini stranci iz EU. Ipak, pored ING Diba, ComDirect i N26, među našim nemačkim prijateljima često je zastupljena i DKB.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Kako otvoriti račun

Otvaranje računa je prilično jednostavno, ali može da potraje. Ukoliko ste u žurbi, proces je najbrži kod N26. Otvaranja računa se vrši u 4 koraka.

1. Popunjavanje formulara

Popunjavanje zahteva za otvaranje računa na samoj stranici banke odnosno na  N26, ING Diba i ComDirect. Kod ING Diba i ComDirect bilo je potrebno na kraju odštampati zahtev i potpisati ga. Pri popunjavanju formulara može se desiti da vam traže poreski broj koji u ovom trenutku još nemate. Davanje poreskog broja nije obavezno pa možete slobodno ostaviti to polje prazno.

Napomena: ukoliko se odlučite da otvorite račun u ovim bankama mi možemo dobiti premiju za to ukoliko koristite link iz teksta jer smo ih preporučili Vama. Za Vas je i dalje sve besplatno. Ukoliko ne želite da koristite link iz teksta, mi i dalje preporučujemo ove tri banke, pa možete otići direktno na njihovu stranicu i otvoriti račun. Za Vas su oba načina ista i besplatna. Visina premija koju možemo dobiti se konstanto menja, a uvek je možete sami videti na stranici banke u sekciji Kunden werben Kunden odnosno mušterije preporučuju mušterije.

2. Identifikacija

Nakon ispunjenog i potpisanog zahteva treba da potvrdite svoj identitet da bi banka bila sigurna da neko nije na lažno ime otvorio račun, a postoje dva načina potvrde identiteta. Prvi je VideoIdent, odnosno video-identifikacija preko interneta tokom video chat-a. Razgovor traje od 5 do 15 minuta tokom koga treba osobi sa druge strane da pokažete svoj pasoš i veoma moguće prijavu prebivališta. Nažalost, ovo zahteva pasoš iz EU kao i to da bude izdat nakon 2014. godine. Međutim, nekad radnici za identifikaciju ne mare za sve propise pa se desi da prihvate i non EU pasoše tipa srpski.

Drugi način identifikacije je u pošti odnosno PostIdent. Od banke ćete dobiti formular koji treba da ispuni radnica u pošti. Pošto svakako kao stranci morate da šaljete kopiju prijave prebivališta, preporučujemo da se identifikujete u pošti. Ponesite sa sobom obavezno svoj pasoš jer na osnovu njega radnica u pošti vrši identifikaciju. Inače, samo slanje po Vas je besplatno jer sve troškove preuzima banka.

3. Slanje potvrde o prebivalištu

Pored slanja formulara za identifikaciju, kod ComDirect-a i ING Diba treba još poslati potpisan zahtev za otvaranje računa, kao i prijava prebivališta. Iako Vam službenica u pošti može reći da banka ne traži prijavu prebivališta, recite joj da ipak želite da pošaljete kopiju zajedno sa formularom za identifikaciju. Razlog za to je da banke traže strancima ovaj dokument, a da je izuzetak da se može otvoriti račun bez istog. Pošto banke nisu optimizovale svoj proces za otvaranje računa strancima, neće Vam odmah tražiti prijavu prebivališta već će na Vaš zahtev odgovoriti zahtevom da im dostavite ovaj dokument. Dakle, ukoliko ne pošaljete odmah prijavu prebivališta, ceo proces će se odužiti bar za nedelju dana.

4. Čekanje na koverte sa karticama

Nakon što popunite zahtev, izvrštite identifikaciju i pošaljete je zajedno sa potpisanim zahtevom i prijavom prebivališta, preostaje Vam da sačekate koverte od banke. Prvo će Vam stići koverta u kome kažu da su Vam otvorili račun. Nakon toga će stići jedna koverta za karticama, a par dana nakon toga druga koverta sa PIN kodom ukoliko nije bilo opcije da izaberete PIN kod pri popunjavanju zahteva. Bitno je znati da broj Vašeg računa tj. IBAN nekad možete videti odmah nakon ispunjenja zahteva ili nakon dobijanja prve koverte.

Nadam se da ste nakon čitanja ovog teksta razumeli kako otvoriti tekući račun u banci i da nećete bespotrebno plaćati održavanje računa u zastarelim bankama. Ukoliko imate pitanja, slobodno se javite u komentarima.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

81 Responses

 1. Konačno tekst o onome što mi pričaš godinama 🙂

  Mala dopuna:
  Potvrda o prebivalištu ne sme biti starija od 6 meseci. To mi je maksimalno glupo, jer živim na istoj adresi već dve i nešto godine i moram da idem opet da izvadim potvrdu da bi otvorio račun u banci…

  Maaalo veća dopuna i glasno razmišljanje:
  Ukoliko neko ipak želi banku sa filijalama na svakom koraku i želi da izdvoji mesečno oko 10€ za održavanje računa, preporučujem Sparkasse. Oni imaju najviše filijala. Sa druge strane, bio sam možda tri puta u banci od kada sam otvorio račun, tako da ne znam baš da li mi se isplati da plaćam mesečno održavanje računa zbog toga… hmm…

  Pozdrav svima!
  Nikola

  1. Poštovani,
   Imam račun u Sparkasse banci I moram da napomenem ono, što verovatno većina ne zna.
   Otvorio sam u mestu gde živim račun u ekspozituri njihove banke.
   Ukoliko dođem recimo u Berlin i želim da podignem novac na bankomatu Sparkasse banke, svejedno plaćam proviziju, ne plaćam je jedino kada dižem novac u mestu gde živim.
   To su mi nemci rekli na poslu i prebacio sam platu zbog toga u Postbank (ponuda banaka kod mene u mestu je dosta siromašna).
   Nisam zadovoljan uslugom, a tražeći rešenje, naišao sam na ovaj blog.
   Ranije sam pokušao u DKB da otvorim račun, odbijen sam, sad mi je u ovom tekstu najinteresantnija Commerzbank (online verzija), zbog crne karte i besplatnog podizanja novca u Srbiji.
   Platu bih verovatno ostavio u Postbank, pa bih prebacivao novac na crnu kartu po potrebi.

   1. Cao Predraze,

    to ne bi trebalo da je slucaj. Jeste da su Sparkasse Berlin, Sparkasse Hamburg i tvoja Sparkasse zapravo sve razlicite
    banke koje su po poslovnoj politici nezavisne jedne od druge jer svaka ima drugog vlasnika posto Sparkasse je vrsta univerzalne banke koja pripada okrugu/gradu.
    Ipak, iako razlicite banke dele nekim delom zajednicku infrastrukturu pa bi isplacivanje novca na svim Sparkasse automatima
    trebalo biti besplatna. Sa druge strane, ako si u Sparkasse u Hamburgu, ne mozes uplatiti novac na racun u Sparkasse Berlin i slicno.

    Veliki pozdrav,
    FSP

   2. Zdravo Pedja,

    hvala na inputu. Usled ceste promene boravka bio sam u Sparkasse Reutlingen, Konstanz i Hamburg, i ni u jednoj mi nisu trazili proviziju kada sam podizao novac u drugim gradovima (u Sparkasse filijalama).

    Svaka banka ima pozitivne i negativne stvari, i bas je steta sto ne postoji jedna koja ima sve 🙂

    Ja sam trenutno kod Sparkasse Hamburg i N26. Verovatno cu sa HASPA preci u comdirect u nekon narednom periodu, trenutno me izludjuje sto moram opet po Meldebescheinigung 😛

    Pozdrav i hvala na citanju
    Nikola

 2. Konačno tekst o onome što mi pričaš godinama 🙂

  Mala dopuna:
  Potvrda o prebivalištu ne sme biti starija od 6 meseci. To mi je maksimalno glupo, jer živim na istoj adresi već dve i nešto godine i moram da idem opet da izvadim potvrdu da bi otvorio račun u banci…

  Maaalo veća dopuna i glasno razmišljanje:
  Ukoliko neko ipak želi banku sa filijalama na svakom koraku i želi da izdvoji mesečno oko 10€ za održavanje računa, preporučujem Sparkasse. Oni imaju najviše filijala. Sa druge strane, bio sam možda tri puta u banci od kada sam otvorio račun, tako da ne znam baš da li mi se isplati da plaćam mesečno održavanje računa zbog toga… hmm…

  Pozdrav svima!
  Nikola

  1. Poštovani,
   Imam račun u Sparkasse banci I moram da napomenem ono, što verovatno većina ne zna.
   Otvorio sam u mestu gde živim račun u ekspozituri njihove banke.
   Ukoliko dođem recimo u Berlin i želim da podignem novac na bankomatu Sparkasse banke, svejedno plaćam proviziju, ne plaćam je jedino kada dižem novac u mestu gde živim.
   To su mi nemci rekli na poslu i prebacio sam platu zbog toga u Postbank (ponuda banaka kod mene u mestu je dosta siromašna).
   Nisam zadovoljan uslugom, a tražeći rešenje, naišao sam na ovaj blog.
   Ranije sam pokušao u DKB da otvorim račun, odbijen sam, sad mi je u ovom tekstu najinteresantnija Commerzbank (online verzija), zbog crne karte i besplatnog podizanja novca u Srbiji.
   Platu bih verovatno ostavio u Postbank, pa bih prebacivao novac na crnu kartu po potrebi.

   1. Zdravo Pedja,

    hvala na inputu. Usled ceste promene boravka bio sam u Sparkasse Reutlingen, Konstanz i Hamburg, i ni u jednoj mi nisu trazili proviziju kada sam podizao novac u drugim gradovima (u Sparkasse filijalama).

    Svaka banka ima pozitivne i negativne stvari, i bas je steta sto ne postoji jedna koja ima sve 🙂

    Ja sam trenutno kod Sparkasse Hamburg i N26. Verovatno cu sa HASPA preci u comdirect u nekon narednom periodu, trenutno me izludjuje sto moram opet po Meldebescheinigung 😛

    Pozdrav i hvala na citanju
    Nikola

 3. Pozdrav Filipe,

  molim Te za malu pomoć., naime , sledeći Tvoje preporuke (naravno, prethodno sam sve iščitala) preko linka sam popunila zahtev za otvaranje računa u ING Diba banci., pošto sam tražila identifikaciju putem pošte dobila sam postcoupon da ga odštampam i izvršim identifikaciju u pošti. E, jedino mi nije jasno , da li ja sada čekam da mi banka dostavi zahtev u štampanom obliku na u Nemačkoj prijavljenu adresu, pa da , kada to od banke stigne , potpišem, izvršim postidentifikaciju u pošti i zajedno sa kopijom prebivališta šaljem natrag banci., nisu mi najjasnija njihova uputstva na nemačkom na sajtu, pa Te molim za pojašnjenje!!

  Pozdrav

  1. Zdravo Jasna,

   ne treba da se ceka da banka posalje zahtev jer si zahtev poslala ispunjavanjem formulara.
   Neke banke kazu, a tako bi trebalo da je i ING Diba, da im je dovoljan zahtev poslat online pa ti ga ne dostavljaju u PDF-u na stampanje. Druge banke, kao npr. ComDirect, zahtevaju dodatno zahtev da bude odstampan i potpisan nakon popunjavanja online formulara.

   Dakle, ne treba da cekas nista od banke i mozes da odes sad u postu sa PostCoupon-om za verfikaciju. Nakon verifikacije cekas od banke pisma o potvrdi otvaranja racuna kao i koverte sa karticama.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Pozdrav Filipe, ja (za neverovati) još nisam uspela da finiširam otvaranje računa u banci! Malo je reći da sam zatečena njihovom (ne)poslovnošću. Poslala sam im kopiju Anmeldung-a zajedno sa Postidentom i posle dva dana mi šalju formalni dopis da im dostavim potvrdu o prebivalištu (znači nisu ni gledali šta je u kovertu sa Postident formularom)., pošaljem im mail (koji su u dopisu naveli da je za kontakt) da sam kopiju prijave prebivališta već poslala., na mail ne odgovaraju ima 10 dana, niti bilo šta šalju., ni na drugi mail ne odgovaraju., ima li svrhe ih čekati ili ih bataliti?
    Pozdravljam Te.

    1. Zdravo Jasna,
     zao mi da cujem da nije proslo glatko. Da li je prijava prebivalista nije starija od 6 meseci?
     Uvek je brze da okrenes banku telefonom, besplatno je, a pricaju i Engleski i Nemacki.

     Veliki pozdrav,
     FSP

     1. Prijava prebivališta nema ni mesec dana..to što oni pričaju engleski je dobra vest, a loša je da ja nemam tlf , nego samo internet vezu sa svetom :))..ništa, ako ih nema do petka, probaću da otvorim račun kod neke od ove druge dve predložene..inače, moje skromno iskustvo sa nemačkom administarcijom je da su jezivi :)) ., ako smo i imali komplekse da smo mi (naše šalteruše isl. itd.) oko papira ovakvi i onakvi, susreti sa nemačkom administracijom te potpuno izleče od tih kompleksa…pozdravljam Te..

     2. Mozes im poslati i friendly reminder email 🙂
      Sto se tice iskustva sa nemackom administracijom – uvodna recenica teksta dobro opisuje istu “Mnogi misle da, nakon što izvade vizu, mogu odahnuti sa birokratijom, a zapravo treba da udahnu jer birokratija tek počinje.”

      Veliki pozdrav,
      FSP

 4. Pozdrav Filipe,

  molim Te za malu pomoć., naime , sledeći Tvoje preporuke (naravno, prethodno sam sve iščitala) preko linka sam popunila zahtev za otvaranje računa u ING Diba banci., pošto sam tražila identifikaciju putem pošte dobila sam postcoupon da ga odštampam i izvršim identifikaciju u pošti. E, jedino mi nije jasno , da li ja sada čekam da mi banka dostavi zahtev u štampanom obliku na u Nemačkoj prijavljenu adresu, pa da , kada to od banke stigne , potpišem, izvršim postidentifikaciju u pošti i zajedno sa kopijom prebivališta šaljem natrag banci., nisu mi najjasnija njihova uputstva na nemačkom na sajtu, pa Te molim za pojašnjenje!!

  Pozdrav

  1. Zdravo Jasna,

   ne treba da se ceka da banka posalje zahtev jer si zahtev poslala ispunjavanjem formulara.
   Neke banke kazu, a tako bi trebalo da je i ING Diba, da im je dovoljan zahtev poslat online pa ti ga ne dostavljaju u PDF-u na stampanje. Druge banke, kao npr. ComDirect, zahtevaju dodatno zahtev da bude odstampan i potpisan nakon popunjavanja online formulara.

   Dakle, ne treba da cekas nista od banke i mozes da odes sad u postu sa PostCoupon-om za verfikaciju. Nakon verifikacije cekas od banke pisma o potvrdi otvaranja racuna kao i koverte sa karticama.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Pozdrav Filipe, ja (za neverovati) još nisam uspela da finiširam otvaranje računa u banci! Malo je reći da sam zatečena njihovom (ne)poslovnošću. Poslala sam im kopiju Anmeldung-a zajedno sa Postidentom i posle dva dana mi šalju formalni dopis da im dostavim potvrdu o prebivalištu (znači nisu ni gledali šta je u kovertu sa Postident formularom)., pošaljem im mail (koji su u dopisu naveli da je za kontakt) da sam kopiju prijave prebivališta već poslala., na mail ne odgovaraju ima 10 dana, niti bilo šta šalju., ni na drugi mail ne odgovaraju., ima li svrhe ih čekati ili ih bataliti?
    Pozdravljam Te.

    1. Zdravo Jasna,
     zao mi da cujem da nije proslo glatko. Da li je prijava prebivalista nije starija od 6 meseci?
     Uvek je brze da okrenes banku telefonom, besplatno je, a pricaju i Engleski i Nemacki.

     Veliki pozdrav,
     FSP

     1. Prijava prebivališta nema ni mesec dana..to što oni pričaju engleski je dobra vest, a loša je da ja nemam tlf , nego samo internet vezu sa svetom :))..ništa, ako ih nema do petka, probaću da otvorim račun kod neke od ove druge dve predložene..inače, moje skromno iskustvo sa nemačkom administarcijom je da su jezivi :)) ., ako smo i imali komplekse da smo mi (naše šalteruše isl. itd.) oko papira ovakvi i onakvi, susreti sa nemačkom administracijom te potpuno izleče od tih kompleksa…pozdravljam Te..

     2. Mozes im poslati i friendly reminder email 🙂
      Sto se tice iskustva sa nemackom administracijom – uvodna recenica teksta dobro opisuje istu “Mnogi misle da, nakon što izvade vizu, mogu odahnuti sa birokratijom, a zapravo treba da udahnu jer birokratija tek počinje.”

      Veliki pozdrav,
      FSP

 5. Zdravo Filipe,

  sve pohvale za korisne informacije i blog!

  Za koju nedelju idem za Nemacku da radim preko plave karte..Potrudio sam se da ispratim tvoje tekstove koji zu vezani za bankovne racune ali mi i dalje nije jasno kako besplatno ili najpovoljnije u Nemackoj uplatiti cash na N26 racun? Pretpostavljam preko nekog automata?

  Da li prilikom popunjavanja zahteva za otvaranje N26 racuna, mogu da pisem da zivim u Nemackoj (iako ce to tek biti) a da za adresu navedem adresu prijatelja koji tamo zivi, pa da od njega preuzmem kada stignem sve sto ta online banka bude slala? Ovo je pod pretpostavkom da sam onaj slucaj kome mozda nece traziti da pasos bude iz EU (moj je iz SR, noviji) i nece traziti Meldebescheinigung. Ako sam razumeo to mogu da proveravaju u nekom video-pozivu?

  Pozdrav, Milan

  1. Zdravo Milane,
   hvala na pohvalama i citanju.

   Ne znam za adresu. Mozes da probas pa mozda prodje. Sto se tice uplacivanje kesa na N26 karticu, to moze da se uradi u bilo kojoj prodavnici. Uplacivanje kosta 1.5% od uplacene sume. Ima mogucnost da uplatis jednom mesecno 100e besplatno.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 6. Zdravo Filipe,

  sve pohvale za korisne informacije i blog!

  Za koju nedelju idem za Nemacku da radim preko plave karte..Potrudio sam se da ispratim tvoje tekstove koji zu vezani za bankovne racune ali mi i dalje nije jasno kako besplatno ili najpovoljnije u Nemackoj uplatiti cash na N26 racun? Pretpostavljam preko nekog automata?

  Da li prilikom popunjavanja zahteva za otvaranje N26 racuna, mogu da pisem da zivim u Nemackoj (iako ce to tek biti) a da za adresu navedem adresu prijatelja koji tamo zivi, pa da od njega preuzmem kada stignem sve sto ta online banka bude slala? Ovo je pod pretpostavkom da sam onaj slucaj kome mozda nece traziti da pasos bude iz EU (moj je iz SR, noviji) i nece traziti Meldebescheinigung. Ako sam razumeo to mogu da proveravaju u nekom video-pozivu?

  Pozdrav, Milan

  1. Zdravo Milane,
   hvala na pohvalama i citanju.

   Ne znam za adresu. Mozes da probas pa mozda prodje. Sto se tice uplacivanje kesa na N26 karticu, to moze da se uradi u bilo kojoj prodavnici. Uplacivanje kosta 1.5% od uplacene sume. Ima mogucnost da uplatis jednom mesecno 100e besplatno.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 7. Pozdrav, sve pohvale za stranicu . Dosta korisnih informacija pogotovo za nas koji tek dolazimo u Nemacku. Imao bih pitanje vezano za online banke a moze i konkretno za N26. Za sada mi nekako najprimamljivije deluje za otvaranje racuna , ali mi neke stvari bas nisu jasne. Koja je fora ako je sve besplatno?(odrzavanje racuna , otvaranje , kartica , podizanje novca bez provizije na svim bankomatima….) Koju korist ima banka od svega toga? Drugo pitanje je da li postoji limit kolko novca se moze podici na bankomatu i da li definitivno nema nikakve provizije? Hvala unapred

  1. Zdravo Aleksandre,
   hvala na pohvalama.

   Ima vise razloga zasto je besplatno. Pre svega, borba za klijente. Vise o tome u tekstu u sledecem tekstu kao i o par razloga koji je interes banke u svemu tome https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/ Inace, nije samo kod N26 besplatno.

   Kod N26 mozes sam da podesis limit koliko sme dnevno da se podigne sa kartice. Gornja granica je 2.500 €. Koliko stvarno mozes da podignes zavisi od automata na kom podizes. Neki automati imaju limit isplate 400 €, drugi 700 €, treci automati neki svoj limit. Dakle, ako hoces da podignes 1.000 € na automatu koji ima limit 400 €, onda to radis sa tri transakcije tj. treba da podignes dva puta po 400 € i jednom 200 €.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Hvala na brzom odgovoru. Ako je limit 2500 e dnevno , a limit na bankomatima oko 700 e,sta se desava ako vam je potrebno da podignete dosta vecu sumu novca? (10000 ….?) Posto je to online banka i nema ekspoziture kako onda podici veci novac ako imate potrebu za time? Da li to mozete na salterima bilo koje banke i bez provizije ? Koliko sam razumeo do 3 transakcije su besplatne posle se naplacuje 2 e. Da li je tih 2 e fiksno bez obzira na inos koji se podize, ili je to procentualno od iznosa? Hvala unaored i veliki pozdrav.

    1. Ne znam..davno sam imao slican slucaj sa Sparkasse Karlsruhe Ettingen i morao sam u vise dana da podizem novac sa racuna jer je tamo bio maximum 400.
     Tri do pet transkacija za podizanje novca su besplatne – to vidis u aplikaciji koliko je ostalo i pri svakom podizanju novca dobijes notifikaciju koliko je jos ostalo. Cena od 2e je fiksna.

     Kako podici vecu sumu – ne znam ni kako bi bilo kod drugih banaka – pretpostavljam da bi morao neki zahtev i obrazlozenje da dostavis jer nije uobicajan slucaj i deluje sumnjivo. Mozes kontaktirati N26 direktno i pitati ih.

     DOPUNA (29.11.2019)
     To sto sama banka ogranicava koji je maksimalni iznos koji se dnevno moze podici (i potrositi) je sigurnosna mera jer inace se moze desiti da ti neku uzme karticu i podigne celokupan iznos ili naruci nesto na internetu za velike kolicine novac kao npr. neki TV od preko 4.500 €.

     Neke banke, kao npr. N26, daju korisniku mogucnost da sam podesava preko aplikacije koja je maksimalna suma za podizanje i potrosnju na dvenom nivou. Drugim bankama moras da posaljes pismo da tu granicu uvecaju ili smanje.

     Ukoliko se podizu velike svote gotovine, uglavnom se kontaktira banka par dana u napred i pita koji je njihov predivdjen put za ovaj slucaj.

 8. Zdravo Aleksandre,
  hvala na pohvalama.

  Ima vise razloga zasto je besplatno. Pre svega, borba za klijente. Vise o tome u tekstu u sledecem tekstu kao i o par razloga koji je interes banke u svemu tome https://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-bankama-u-nemackoj-i-kako-otvoriti-racun-u-istim/ Inace, nije samo kod N26 besplatno.

  Kod N26 mozes sam da podesis limit koliko sme dnevno da se podigne sa kartice. Gornja granica je 2.500 €. Koliko stvarno mozes da podignes zavisi od automata na kom podizes. Neki automati imaju limit isplate 400 €, drugi 700 €, treci automati neki svoj limit. Dakle, ako hoces da podignes 1.000 € na automatu koji ima limit 400 €, onda to radis sa tri transakcije tj. treba da podignes dva puta po 400 € i jednom 200 €.

  Veliki pozdrav,
  FSP

  1. Ne znam..davno sam imao slican slucaj sa Sparkasse Karlsruhe Ettingen i morao sam u vise dana da podizem novac sa racuna jer je tamo bio maximum 400.
   Tri do pet transkacija za podizanje novca su besplatne – to vidis u aplikaciji koliko je ostalo i pri svakom podizanju novca dobijes notifikaciju koliko je jos ostalo. Cena od 2e je fiksna.

   Kako podici vecu sumu – ne znam ni kako bi bilo kod drugih banaka – pretpostavljam da bi morao neki zahtev i obrazlozenje da dostavis jer nije uobicajan slucaj i deluje sumnjivo. Mozes kontaktirati N26 direktno i pitati ih.

   DOPUNA (29.11.2019)
   To sto sama banka ogranicava koji je maksimalni iznos koji se dnevno moze podici (i potrositi) je sigurnosna mera jer inace se moze desiti da ti neku uzme karticu i podigne celokupan iznos ili naruci nesto na internetu za velike kolicine novac kao npr. neki TV od preko 4.500 €.

   Neke banke, kao npr. N26, daju korisniku mogucnost da sam podesava preko aplikacije koja je maksimalna suma za podizanje i potrosnju na dvenom nivou. Drugim bankama moras da posaljes pismo da tu granicu uvecaju ili smanje.

   Ukoliko se podizu velike svote gotovine, uglavnom se kontaktira banka par dana u napred i pita koji je njihov predivdjen put za ovaj slucaj.

 9. Zdravo, da li se moze otvoriti racun u N26 sa crnogorskim pasosem. Rekla bih da ne.. Da li mozda znate za neku deugu opciju za nas? Hvala, od velike ste pomoci! Pozdrav!

   1. Pozdrav Filipe.upravo sam otvorio racun u N26 preko vaseg linka sa SRB pasošem,prošlo je sve ok,dobio sam IBAN tj račun odmah vidljiv u aplikaciji.u tekstu mi je ostalo nejasno dali u SRB mogu podizati novac na bankomatu bez provizije,i dali je prebacivanje novca na račun u SRB moguć i dali je takodje besplatan?Hvala u napred.Miodrag.

 10. Zdravo, da li se moze otvoriti racun u N26 sa crnogorskim pasosem. Rekla bih da ne.. Da li mozda znate za neku deugu opciju za nas? Hvala, od velike ste pomoci! Pozdrav!

   1. Pozdrav Filipe.upravo sam otvorio racun u N26 preko vaseg linka sa SRB pasošem,prošlo je sve ok,dobio sam IBAN tj račun odmah vidljiv u aplikaciji.u tekstu mi je ostalo nejasno dali u SRB mogu podizati novac na bankomatu bez provizije,i dali je prebacivanje novca na račun u SRB moguć i dali je takodje besplatan?Hvala u napred.Miodrag.

    1. Zdravo Miodraze,

     prebacivanje na racun u Srbiju nije moguce jer je to transfer novca u “inostranstvo”. Ne misli se na inostranstvo kao druga drzava, nego na “drugi bankarski sistem”. Npr. prebacivanje novca u Francusku, Spaniju i druge zemlje je besplatno, dok u Srbiju nije posto je ona u “inostranstvu”. Drugim recima, nije clanica SEPA sistema. Kod vecine banaka nije uopste ni moguce preko stranice/aplikacije slati novac u “inostranstvo” jer se transfer novca u “inostranstvo” drugacije odvija i potrebni su drugiciji podaci, nego kod “domaceg transfera”. Zbog toga postoje firme kao Western Union, PaySend i druge.

     Sa N26 bi trebalo da je moguce podici besplatno novac u “inostranstvu” sa Metal Card, ali sa njom nemam iskustva. Ja podizem besplatno novac sa ComDirect o cemu sam pisao u sledecem tekstu: https://nemackikutak.com/kako-besplatno-slati-pare-u-domovinu/

     Veliki pozdrav,
     FSP

 11. Pozdrav svima, mala dopuna, sveža info :ING Diba od 01.05.2020.uvodi naplatu korišćenja računa u iznosu od malo manje od 5 evra za svaki mesec kada je promet odnosno uplata na račun manja od 700 evra..ne znam kako je kod one druge dve banke trenutno…

 12. Pozdrav svima, mala dopuna, sveža info :ING Diba od 01.05.2020.uvodi naplatu korišćenja računa u iznosu od malo manje od 5 evra za svaki mesec kada je promet odnosno uplata na račun manja od 700 evra..ne znam kako je kod one druge dve banke trenutno…

 13. Pozdrav za Filipa i fantasticno koristan blog. Na osnovu vaseg linka u roku od 7 dana sam otvorio racun i dobio N26 karticu.
  Pitanje se odnosi na proviziju koja se placa prilikom uplate novca na istu a u Rewe, DM i sl.
  Da li je tacno da se za uplate novca do 100e ne naplacuje provizija, a za sve preko toga da.
  I ako imate podatak koji je procenat?
  Hvala unapred na odgovoru i svako dobro!!!

   1. Zdravo, Filipe. Hvala puno na blogu. Zanima me da li se to odnosi i na iznos plate koju uplaćuje poslodavac, odnosno da li banci u tom slučaju odlazi 1.5% od naše plate?

    Pozdrav!

 14. Cao Filipe, posto vec imam racun u Sparkasse a tek sad saznajem za ove vrste elektronskih banaka zeleo bih da i u jednoj od ove tri banke koje si naveo otvorim racun. Da li to znaci da mi nece naplacivati odrzavanje racuna ako nemam nikakvih uplata i isplata na racunu od Sparkasse vec koristim ovu elektronsku banku. Hvala.

  1. Hvala. Samo da podelim iskustvo posto sam sad bio u Targo banci. Nisu hteli da mi otvore racun dok ne dobijem plavu kartu, koju upravo ocekujem.

 15. Cao Filipe, posto vec imam racun u Sparkasse a tek sad saznajem za ove vrste elektronskih banaka zeleo bih da i u jednoj od ove tri banke koje si naveo otvorim racun. Da li to znaci da mi nece naplacivati odrzavanje racuna ako nemam nikakvih uplata i isplata na racunu od Sparkasse vec koristim ovu elektronsku banku. Hvala.

  1. Zdravo Dejane,

   Sparkasse ce ti naplacivati odrzavanje racuna svejedno da li imas racun u drugim bankama i koliko koristis sam racun od Sparkasse. Razlog da te oslobode placanja racuna je
   – da ti u ugovoru stoji da si oslobodjen troskova za odrzavanje racuna ukoliko su mesecni prihodi na odredjenom nivou.
   – odes kod svog Bankberater i kazes da zelis da zatvoris racun jer ne zelis da placas odrzavanje racuna i mozda te oslobodi placanja istog da bi zadrzao musteriju banke.

   Veliki pozdrav,
   FSP

   1. Hvala. Samo da podelim iskustvo posto sam sad bio u Targo banci. Nisu hteli da mi otvore racun dok ne dobijem plavu kartu, koju upravo ocekujem.

 16. Pozdrav Filipe, hvala na izvanrednom blog, pratim ga odavno i mnogo mi je pomogao u prvim koracima moje integracije.
  Pošto sam ovde već 5 meseci prijavila sam se za Comdirect banku preko tvog linka. Moje pitanje je da li mogu sa Aufenthaltstitl (važi mi do marta 2021) da uradim identifikaciju preko Videoident-a ili mora ipak pasoš?
  Hvala unapred, pozdrav iz NRWa

 17. Pozdrav Filipe, hvala na izvanrednom blog, pratim ga odavno i mnogo mi je pomogao u prvim koracima moje integracije.
  Pošto sam ovde već 5 meseci prijavila sam se za Comdirect banku preko tvog linka. Moje pitanje je da li mogu sa Aufenthaltstitl (važi mi do marta 2021) da uradim identifikaciju preko Videoident-a ili mora ipak pasoš?
  Hvala unapred, pozdrav iz NRWa

 18. Samo jedan info, cuo sam da Comdirekt prestaje da postoji i da sve prelazi na Commerzbank (najavljuju, ne znam tacno kada). Dosta su poboljsali online banking i aplikacija im je odlicna.

 19. Samo jedan info, cuo sam da Comdirekt prestaje da postoji i da sve prelazi na Commerzbank (najavljuju, ne znam tacno kada). Dosta su poboljsali online banking i aplikacija im je odlicna.

  1. Cao Velibore,
   ComDirect je cerka firma Commerzbank (CB). Na zasadenju akcionara ComDirecta je receno da ce se “integrisati u majcinsku kompaniju”. Pojednostavljeno receno, poslovnu politku ne vodi cerka vise samostalno, vec Commerzbank-a. Najjavili su da ce doci da “prilagodjavanja poslovne politike” sto konkretno za sad ne znaci nista. Pretpostavlja se da ce to znaciti ukidanje besplatnog tekuceg racuna i da ce cenovnik ComDirect-a biti prilagodjen cenovniku CB-a. Kada ce se to tacno desiti, jos se ne zna. Vise detalja mozes naci u protokolu zasedanja akcionara: https://www.comdirect.de/cms/ueberuns/en/investorrelations/hauptversammlung.html

   Veliki pozdrav
   FSP

   1. Ajde ažurirajte te podatke koja banka ne naplaćuje održavanje računa pa bih onda otvorio kod njih račun….
    Preko vas aoo je još uvek moguće …
    Pozz

 20. Zdravo Filipe,
  pokusala sam da otvorim racun u N26 banci i preko aplikacije na telefonu mi nudi samo video identifikaciju. Da li je to nesto promenjeno, pa nema Post ident? I da li ce mi uopste u tom slucaju prihvatiti otvaranje racuna?
  Hvala!

  1. Evo ovako… pokusala sam prvo preko Post-ident da otvorim racun u ING DIBA. Post ident je prosao ok, ali su mi zato mailom trazili Aufenthalt koji jos uvek nisam dobila (i necu bar jos 2 nedelje). Onda sam im poslala mailom pasos, visu i Meldebestatigung. Poslali su mi mail i izvinili se jer ne mogu da mi otvore racun! Onda sam ipak pokusala video-ident na N26 i sve je proslo ok, samo sa srpskim pasosem. Nista drugo nisu trazili. Posle 1 dana je racun postao aktivan. Nakon uplate od min 10 evra, salju karticu postom i to je to.

 21. Zdravo Filipe,
  pokusala sam da otvorim racun u N26 banci i preko aplikacije na telefonu mi nudi samo video identifikaciju. Da li je to nesto promenjeno, pa nema Post ident? I da li ce mi uopste u tom slucaju prihvatiti otvaranje racuna?
  Hvala!

  1. Zdravo Teodora,

   najbolje da odes na stranicu N26 i u chat-u im postavis to pitanja posto ja ne radim za N26. Kada saznas odgovor, bilo bi korisno da ga upises ovde u komentaru 🙂

   Veliki pozrdav,
   FSP

   1. Evo ovako… pokusala sam prvo preko Post-ident da otvorim racun u ING DIBA. Post ident je prosao ok, ali su mi zato mailom trazili Aufenthalt koji jos uvek nisam dobila (i necu bar jos 2 nedelje). Onda sam im poslala mailom pasos, visu i Meldebestatigung. Poslali su mi mail i izvinili se jer ne mogu da mi otvore racun! Onda sam ipak pokusala video-ident na N26 i sve je proslo ok, samo sa srpskim pasosem. Nista drugo nisu trazili. Posle 1 dana je racun postao aktivan. Nakon uplate od min 10 evra, salju karticu postom i to je to.

 22. Da prenesem svoje iskustvo. Preko linka iznad sam se prijavio za N26. Identifikacija je sada moguca samo video pozivom. E tu nastaju problemi. Prvi pokusaj je bio bezuspesan jer sam imao stariji telefon sa losom kamerom i devojka nikako nije mogla da zumira i forografise prvu stranu pasosa tako da bud ecitljiva. Posle nekoliko meseci sam promenio telefon pa sam probao ponovo. Prvi pokusaj je ponovo propao jer devojka koja se javila govori engleski tako da je nisam razumeo. Drugi pokusaj je prosao kako treba. Sve smo zavrsili ali kada je devojka trebala da snimi na disk podatke zablokirao joj se kompjuter Izvinila se i zamolila me da pozovem ponovo. Sledeci put se javio decko koji se zove Davor i sa njim je proslo sve kako treba Prebacio sam 10 EUR na racun i sad cekam karticu.
  Filipe, zahvaljujem se na informacijama koje objavljujes na blogu. Veoma su korisne.

 23. Da prenesem svoje iskustvo. Preko linka iznad sam se prijavio za N26. Identifikacija je sada moguca samo video pozivom. E tu nastaju problemi. Prvi pokusaj je bio bezuspesan jer sam imao stariji telefon sa losom kamerom i devojka nikako nije mogla da zumira i forografise prvu stranu pasosa tako da bud ecitljiva. Posle nekoliko meseci sam promenio telefon pa sam probao ponovo. Prvi pokusaj je ponovo propao jer devojka koja se javila govori engleski tako da je nisam razumeo. Drugi pokusaj je prosao kako treba. Sve smo zavrsili ali kada je devojka trebala da snimi na disk podatke zablokirao joj se kompjuter Izvinila se i zamolila me da pozovem ponovo. Sledeci put se javio decko koji se zove Davor i sa njim je proslo sve kako treba Prebacio sam 10 EUR na racun i sad cekam karticu.
  Filipe, zahvaljujem se na informacijama koje objavljujes na blogu. Veoma su korisne.

 24. Poštovani i dragi sunarodnjaci – super je ovaj blog i, zato, velika hvala našem Filipu 🙂

  Prije svega da se osvrnem na priču o Sparkasse. Dakle, tačno je da se ponašaju kao da se ne znaju! I ja, koja živim u Bruchsalu, i moja kćerka, koja živi u Minhenu, imamo u toj banci otvorene rč. (već preko godinu dana). Ljetos je ona dolazila kod mene, imala eurića u apoenima od 500, pa htjela usitniti u banci (što je preporučljivo uraditi što prije jer ih povlače, koliko sam ja upoznata). I ne htjednu joj to uraditi u mojoj/našoj banci, nego moradnem ja doći i to završiti!?! Imala je dok. o porijeklu novca, a i htjela je samo jednu novčanicu usitniti. Inače, nije loša Sparkasse banka, ali svakako je jako korisno imati i jedan od ovih internet rč. Ja razmišljam o Comdirect, mada me je malo pomela ova priča o spajanju s matičnom bankom, pa ću još “malo provariti”.

  A, sada konkretna pitanja:
  1. Imamo li ikakvu “šemu” za prebacivanje većeg novca iz naših zemalja, odnosno, koji je sistem najisplativiji? Naime, u pitanju je prodaja stana (koji novac bi bio ovdje depozit za kredit za kupovinu stana, dakle, ne bježim ni od klasičnog bankarskog prenosa). Napominjem da stan, u stvari, prodaje moja mama (koja je prešla u dom živjeti) i da će ona meni kao pokloniti taj novac (ili kako to već funkcioniše – moram se tamo raspitati). Prodaja je već izvjesna, pa polako pripremam teren na obje strane.
  Mislim da je pitanje interesantno, a nisam naletjela na ovu temu u blogu. Unaprijed se izvinjavam ako ima negdje, a ja previdjela.

  i

  2. Lomim se između slanja novca mami comdirekt-om (ona šema na crnu karticu), pa da sama plaća dom (čega me je malo strah – da je lopovi ne uprate na ulici nakon dizanja novca) ili uplaćivanja direktno na TRN tog njenog doma. Do sada je plaćala kešom koji sam joj ostavila i “pokrivena” je još jedan mjesec. Zato moram definitivno ubrzati odluku. Molim vas za neku pametnu ideju (uvijek su dvije glave pametnije od jedne) 😉 sigurna sam da je neko već imao ovakvu ili sl. situaciju.

  Lijep pozdrav svima,
  Gordana

  1. Zdravo Gordana,
   hvala puno na pohvalama 🙂

   Da, za Sparkasse je nazalost tako :/

   Sto se tice ComDirect-a ja se isto razmisljam sta ce biti nakon sto vise ne bude imala samostalnu poslovnu politku. Ovaj tekst cu azurirati sa novim bankama koje preprocujujem u neko dogledno vreme.

   1. Nazalost nisam imao slicnih iskustva pa nisam dovoljno upucen koji bi bio najizvodljiviji put za to.

   2. Slanja novca preko ComDirecta i crne kartice jeste pomoc svojima, ali nazalost ovakav nacin slanja novca poreska uprava ne uvazava za odbijanje poreza (ukoliko zatraze dokaz za pomoc). Verujem da i uplacivanje dirketno na TRN od doma isto nece biti uvazen. Nacin koji je defitinivno uvazen je WesternUnion, a WesternUnion je, po meni, isplativ samo ukoliko se salje online (dakle preko telefona ili kompjutera). Naravno, kod WU je ista briga da neko od lopova moze da je presretne :/

   Sretno!

 25. Poštovani i dragi sunarodnjaci – super je ovaj blog i, zato, velika hvala našem Filipu 🙂

  Prije svega da se osvrnem na priču o Sparkasse. Dakle, tačno je da se ponašaju kao da se ne znaju! I ja, koja živim u Bruchsalu, i moja kćerka, koja živi u Minhenu, imamo u toj banci otvorene rč. (već preko godinu dana). Ljetos je ona dolazila kod mene, imala eurića u apoenima od 500, pa htjela usitniti u banci (što je preporučljivo uraditi što prije jer ih povlače, koliko sam ja upoznata). I ne htjednu joj to uraditi u mojoj/našoj banci, nego moradnem ja doći i to završiti!?! Imala je dok. o porijeklu novca, a i htjela je samo jednu novčanicu usitniti. Inače, nije loša Sparkasse banka, ali svakako je jako korisno imati i jedan od ovih internet rč. Ja razmišljam o Comdirect, mada me je malo pomela ova priča o spajanju s matičnom bankom, pa ću još “malo provariti”.

  A, sada konkretna pitanja:
  1. Imamo li ikakvu “šemu” za prebacivanje većeg novca iz naših zemalja, odnosno, koji je sistem najisplativiji? Naime, u pitanju je prodaja stana (koji novac bi bio ovdje depozit za kredit za kupovinu stana, dakle, ne bježim ni od klasičnog bankarskog prenosa). Napominjem da stan, u stvari, prodaje moja mama (koja je prešla u dom živjeti) i da će ona meni kao pokloniti taj novac (ili kako to već funkcioniše – moram se tamo raspitati). Prodaja je već izvjesna, pa polako pripremam teren na obje strane.
  Mislim da je pitanje interesantno, a nisam naletjela na ovu temu u blogu. Unaprijed se izvinjavam ako ima negdje, a ja previdjela.

  i

  2. Lomim se između slanja novca mami comdirekt-om (ona šema na crnu karticu), pa da sama plaća dom (čega me je malo strah – da je lopovi ne uprate na ulici nakon dizanja novca) ili uplaćivanja direktno na TRN tog njenog doma. Do sada je plaćala kešom koji sam joj ostavila i “pokrivena” je još jedan mjesec. Zato moram definitivno ubrzati odluku. Molim vas za neku pametnu ideju (uvijek su dvije glave pametnije od jedne) 😉 sigurna sam da je neko već imao ovakvu ili sl. situaciju.

  Lijep pozdrav svima,
  Gordana

 26. Zdravo,
  Otisla sam na link Com direct da otvorim Girokonto. Pocela sam sa Formular i sledi pitanje, dali ste duze od 2 godine u Nemackoj. Ja, nisam.
  Onda sledi da se navede prethodna adresa. Ja sam iz Makedonije, i PLZ kod nas je sa 4 cifre. U formular mora 5 cifra?Pomos

 27. Zdravo,
  Otisla sam na link Com direct da otvorim Girokonto. Pocela sam sa Formular i sledi pitanje, dali ste duze od 2 godine u Nemackoj. Ja, nisam.
  Onda sledi da se navede prethodna adresa. Ja sam iz Makedonije, i PLZ kod nas je sa 4 cifre. U formular mora 5 cifra?Pomos

 28. Pozdrav Filipe!

  Pre svega, hvala na ovom veoma korisnom članku, kao na svim ostalim!

  Naime, želim da otvorim bankovni račun (Giro) u ING banci. Nakon onlajn prijave, procesa identifikacije, na moju adresu je stiglo pismo u kome postoji ugovor koji bi trebalo da potpišem i pošaljem. Međutim, u pismu stoji da bi trebalo da pošaljem i kopiju svoje boravišne dozvole (Aufenthaltserlaubnis) ili kopiju boravišne ili trajne boravišne kartice zemalja Evropske unije, od nekog člana moje porodice (Aufenthalts/Daueraufenthaltskarte für aus Drittstaaten stammende Familienangehörige von Unionsbürgern). Studentsku boravišnu dozvolu još nisam preuzeo (Viza mi ističe u aprilu 2022.) i čudi me da traže taj dokument, a ne prijavu prebivališta, kao što si ti spomenuo.

  Kao što vidiš, ovo nije baš konkretno pitanje, već činjenica da ne znam šta da radim kako bih uspešno otvorio bankovni račun (a da ne čekam da dobijem boravišnu dozvolu)

  Unapred hvala!

 29. Pozdrav Filipe!

  Pre svega, hvala na ovom veoma korisnom članku, kao na svim ostalim!

  Naime, želim da otvorim bankovni račun (Giro) u ING banci. Nakon onlajn prijave, procesa identifikacije, na moju adresu je stiglo pismo u kome postoji ugovor koji bi trebalo da potpišem i pošaljem. Međutim, u pismu stoji da bi trebalo da pošaljem i kopiju svoje boravišne dozvole (Aufenthaltserlaubnis) ili kopiju boravišne ili trajne boravišne kartice zemalja Evropske unije, od nekog člana moje porodice (Aufenthalts/Daueraufenthaltskarte für aus Drittstaaten stammende Familienangehörige von Unionsbürgern). Studentsku boravišnu dozvolu još nisam preuzeo (Viza mi ističe u aprilu 2022.) i čudi me da traže taj dokument, a ne prijavu prebivališta, kao što si ti spomenuo.

  Kao što vidiš, ovo nije baš konkretno pitanje, već činjenica da ne znam šta da radim kako bih uspešno otvorio bankovni račun (a da ne čekam da dobijem boravišnu dozvolu)

  Unapred hvala!

 30. Pozdrav Filipu i svim članovima ovog foruma!
  Hteo bih da vas obavestim da je Comdirect od januara počela sa naplaćivanjem održavanja računa u iznosu od 4,9 evra mesečno isto tako i N26.
  Bilo bi lepo kada biste ažurirati ovu stranicu, verujem da ima još banaka sa dobrim ponudama.

  Ako nešto pronađem javljam.

  Veliki pozdrav

   1. Pozdrav Filipe. Dali bi Mi mogao odgovoriti, dali mogu da otvorim Konto sa Duldungom..imam poreski broj i adresu. HVALA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.