14 razloga žasto je bolje raditi osnovne studije u Nemačkoj nego u domovini

NK-025-14-razloga-žasto-je-bolje-raditi-osnovne-studije-u-Nemačkoj-nego-u-domovini
Početna Studije 14 razloga žasto je bolje raditi osnovne studije u Nemačkoj nego u domovini

Blizu si završetku gimnazije ili srednje škole i nalaziš se pred pragom upisa studija. Gde i šta studirati je veoma bitna odluka koju treba da doneseš jer će uticati i oblikovati tvoj život u naredne tri do četiri godine, a ta odluka će verovatno uticati i u kom pravcu će ići tvoj život nakon završenih osnovnih studija. Ovaj tekst se ne bavi time šta studirati već gde studirati. Da li se uopšte isplati studirati osnovne studije u domovini ili je bolje studirati preko, konkretno u Nemačkoj? U ovom tekstu se bavimo kako prednostima, tako i manama odluke da osnovne studije započnete u Nemačkoj.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Slede 14 razloga za studiranje preko i u Nemačkoj, a nakon njih i 7 razloga protiv studija u inostranstvu.

 1. Studije su besplatne
  Školovanje u Nemačkoj je jeftinije nego u domovini u smislu školarina. Dok vas u domovini godina, za naše uslove, može koštati i basnoslovnu svotu novca na godišnjem nivou, u Nemačkoj to nije moguće. Studije su besplatne za EU građanje u celoj Nemačkoj, dok za Non-EU građane nisu samo u saveznoj pokraiji Baden-Virtemberg. Pogledajte u našem tekstu šta tačno znači besplatno školovanje u Nemačkoj i šta sve dobijate uz to.
 2. Smislenije, praktičnije i aktuelnije studije
  Nemci drže dosta do obrazovnog sistema, dosta su agilni i aktuelni što se tiče gradiva (kako i ne bi kad su nemački univerziteti među najbitnijima što se tiče istraživačkog rada u mnogim oblastima). Studiranjem u Nemačkoj ćete se baviti najnovijim temama, imaćete pristitup aktuelnom istraživačkom radu u koji možete i sami da se uključite. Lično nikad nisam studirao u domovini, ali u poređenju sa onim što su mi prijatelji prenosili, nastava u nemačkoj deluje dosta praktičnija i smislenija. Malo je verovatno da će Vas neki profesor maltretirati da bubate napamet i da to reprodukujete na ispitu. Nastava je pretežno funkcionalna, a ne repetativna. Samim tim steče se utisak da su studije u Nemačkoj zapravo lakše. Uz to, dosta nemačkih univerziteta se svrstava u najbolje evropske i svetske univerzitete i studirati na njima je velika čast.
 3. Veći izbor smerova
  Samim tim što su studije aktuelne, postoji i veliki broj smerova koji nisu dostupni u domovini. Npr. dok se univerziteti u Srbiji prenemažu da li da uvedu Data Science kao smer (trenutno najvreliji smer u informatici prim. out), u Nemačkoj ga popriličan broj univerziteta nudi već par godina. Jedan od problema, ako se odlučite za Nemačku, biće da se odlučite šta želite da studirate jer je izbor ogroman.
 4. Tržište rada za studente
  U Nemačkoj je normalno da se radi tokom studija. Pritom taj posao je uglavnom u struci. Velika prednost studenata u nemačkoj je što mogu da steknu dosta radnog iskustva tokom studija. Dosta studenata živi od svog rada i već nakon druge godine uglavnom postaju finansijski nezavisni. Pročitajte kako studenti tokom leta u Nemačkoj zarade i preko 4.000 €.
 5. Mogućnosti razmene studenata
  Nemački univerziteti su odlično umreženi sa univerzitetima u ostaku sveta. Svaki univerzitet ima tzv. partner univerzitete na koje možete da idete na razmenu. Pritom postoji veliki broj stipendija koje finansijski podržavaju razmenu tako da možete da računate na njih, ako ste dobar student. Takođe možete i nešto da uštedite od studentskih poslova. Meni su ovi programi omogućili da vidim studije u Americi, Grčkoj, Tajvanu, Rumuniji i Australiji. Prijatelji Nemačkog kutka su bili u Finskoj, Kanadi, Tajvanu, Španiji, Mađarskoj itd. Opcija postoji toliko puno da je najveći problem odlučiti se gde želite da idete.
 6. Veliki broj stipendija
  Izbor stipendija koja podržava Vaš dolazak u Nemačku je veoma ograničen, ali zato broj stipendija koje Vas podržava kad ste već u Nemačkoj je veliki. Tako da ako ste odličan student, veoma je verovatno da ćete naći bar jednu stipendiju tokom studija.
 7. Usavršavanje stranog jezika
  Studiranje preko znači studiranje na stranom jeziku. U Nemačkoj je to verovatno studiranje na nemačkom, iako ima mogućnosti i studija na engleskom. Studiranje na stranom jeziku znači da ćete ga toliko usavršiti da ćete moći da ramišljate i sanjate na njemu, kao i da pričate u snu na stranom jeziku. Dovođenjem stranog jezika na taj nivo otvarate nove horizonte i oplemenjujete sebe. Stara latinska poslovica kaže “koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš”,  a ima i izreka “Bogati ste onoliko koliko jezika pričate”. Pročitajte 11 razloga zašto je isplativo da naučite Nemački i kojom vežbom možete da usavršite strani jezik i od kuće.
 8. Oplemenjivanje ličnosti kroz multikulturalnost
  Prema poslednjoj statistici, svaka četvrta osoba u Nemačkoj ima neku vrstu stranog porekla. Studirati i živeti u takvom okruženju oplemenju ličnost, oslobađa od predrasuda i pruža priliku da sretnete i upoznate razne kulture koje skoro nikako ne bi mogli da sretnete u domovini. Pritom, možete i da razvijete veštine interkulturalne komunikacije koje su od velike važnosti u globalizovanom svetu. Takođe, predstavlja priliku da steknete prijatelje iz celog sveta, koje kasnije možete veoma povoljno posetiti i sa njima istražiti njihove zemlje i kulture. Isto tako, možete da ih ugostite u svojoj zemlji i 1) oslobodite njih od predrasuda koje verovatno imaju o Balkanu ili 2) upoznate sa krajem za koji verovatno nikad nisu čuli u životu i ne bi imali priliku da posete. Pročitajte neke od utisaka tokom dodira sa multikultiralnošću.
 9. Ubrzano osamostaljivanje
  Odlaskom preko činite ogroman iskorak iz zone komfora. U takvom okruženju brzo učite da se prilagođavate, postajete snalažljiviji i nalazite rešenja za svakakve izazove. Počevši od osnovnih poput traženja smeštaja, vađenja svakojake dokumentacije pa do naprednijih poput upoznavanja sebe, građenja srećnog života u nepoznatom okruženju i oslanjanje na samog sebe. Nakon takvog iskustva osećateće se da možete u bilo kom trenutku u bilo kom delu sveta da se snađete. Ne samo što ćete to osećati, nego ćete i biti u mogućnosti to stvarno da uradite.
 10. Biće važno šta znate i koliko ste dobri u onome što radite, a ne da li imate vezu
  Nemačka ima toliko mogućnosti, odličan sistem, a visokoobrazovani kadar fali. U takvoj klimi je najbitnije šta znate, a ne da li imate neku rodbinu koja će vas pogurati. Ne kažem da veze nisu bitne u Nemačkoj, postoje i ovde i zovu se Vitamin B što aludira na Vitamin Beziehung odnosno Vitamin Veza pa bi shodno tome bukvalan prevod bio Vitamin V. Elem, Vitamin B je bitan i u Nemačkoj, ali samo pod uslovom da nešto znate.
 11. Prednosti života u najrazvijenijoj ekonomiji Evrope
  Studiranjem u Nemačkoj imaćete priliku da živite u vodećoj ekonomskoj sili Evropske unije. Sa sobom to nosi mnoge prednosti poput ličnog iskustva šta čini jedno društvo uspešnim, proživljavanje i konzumiranje stvari koje ne postoje u domovini i kojih, kako stvari stoje, neće ni biti u narednih 10 godina, dodir sa novim inovacijama, viši životni standard i ostalo.
 12. Veće šanse za master u inostranstvu
  Ako završite osnovne studije u Nemačkoj, ne samo da ćete imati mnogo veće šanse da upišete master u Nemačkoj, nego bilo gde u svetu. Pored toga ćete tokom studija steći neki osećaj kako se koji masteri vrednuju i rangiraju na globalnom nivou.
 13. Perspektiva nakon studija
  Nakon završenih osnovnih studija u Nemačkoj imaćete bolju perspektivu u svim sferama života. Finansijska perspektiva je samo jedna od mnogih. Bićete bogatiji za iskustvo života u inostranstvu – tako nešto ne može nigde da se nauči. Nakon završenih studija možete uvek da se vratite u domovinu. U poređenju sa Vašim vršnjacima veoma verovatno ćete biti bolji u stranim jezicima, imaćete više stručnog radnog iskustva, bićete više osamostaljeni i nezavisni, verovatno posedovati novije znanje, bolje izglede za posao – a u nemačkim firmama i veće šanše za odgovornije poslove. Ako se odlučite da ostanete u Nemačkoj imaćete isto dobre šanse jer ste time što ste završili fakultet u stranoj zemlji pokazali da ste snalažljivi, da umete da nađete rešenja, da umete samostalno da radite, da znate da se prilagodite situacijama i timovima. Isto tako, možete u preduzećima zauzeti pozicije koje su odgovorne za poslovanje sa Vašom domovinom ili kćerka-firmom u domovini. Ako se odlučite da nastavite život u nekoj trećoj zemlji, imaćete već potrebno znanje i iskustvo kako to da ostvarite.
 14. Ostale prednosti studija u inostranstvu
  Pored gore navedenih razloga koji su usko vezani za Nemačku, studiranje u inostranstvu nosi sa sobom još mnogo prednosti kao što su otkrivanje i isprobavanje raznih jela, novi pogled na sopstvenu kulturu, izgradnja globalnog pogleda na svet i načina razmišljanja. Takođe, tokom osnovnih studija imate fleksibilnost sitnih godina odnosno neće biti nijednog doba u životu koje će biti lakše i prikladnije za istraživanje sveta.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Nakon svih nabrojenih razloga za, treba razmotriti i razloge protiv. Lično ne vidim dovoljan broj, naročito ne jakih razloga zašto ne treba studiratiu inostranstvu. Neki od razloga mogu biti:

 1. Kulturni šok i teška prva godina
  Nakon preseljenja preko proći ćete kroz takozvani kulturni šok. Iskustvo koje nije baš najprijatnije i koje može da potraje i duži vremenski period. Ipak, iz njega ćete izaći dosta jači i bogatiji na ličnom planu. U jednom od narednih tekstova ćemo pisati više na ovu temu.
 2. Rđanje matičnog jezika
  Ako se ne družite često sa zemljacima, velika verovatnoća je da će Vam maternji jezik malo zarđati zbog nekorišćenja. Stručno znanje koje ćete steći na fakultetu imaćete na stranom jeziku i nećete poznavati svu terminologiju na svom jeziku. Može da potraje dok ne pohvatate terminologiju na maternjem, a nakon što se vratite maternji će “odrđati”.
 3. Mala mreža ljudi u domovini
  Odlaskom preko nećete moći da lako negujete kontakte u domovini i nećete imati često prilike da sklopite nova prijateljstva sa akademskim građanima svoje zemlje. Time će Vaš krug ljudi u domovini biti prilično ograničen na društvo iz srednje škole, ali ćete imati krug ljudi i prijatelja rasprostrenjen po celom svetu. Takođe, kada ( i ako) se vratite, moćićete da nadoknadite ovo.
 4. Integracija u društvo
  Integracija u strano društvo i kulturu nije najjednostavniji proces. Napuštate svoju zonu komfora, nećete imati prijatelje u početku i može da potraje dok steknete prijatelje i društvo.
 5. Neobaveštenost o domovini
  Dok ste preko teško je pratiti aktuelna dešavanja u domovini. Nećete stići da ispratite sve moguće pa ćete propustiti dosta stvari. Sad, te stvari mogu, ali i ne moraju biti bitne. Npr. propustićete neki muzički hit ili drugu aktuelnost koju „svi“ znaju. Ipak, uz pomoć društvenih mreža možete ispratiti veći deo.
 6. Poteškoća oko jezika
  Učiniti strani jezik u domovini i živeti i razmišljati na stranom jeziku su dve različite stvari. U početku ćete imati poteškoća sa jezikom kao što je nemogućnost da se izrazite onako kako želite. U društvu nećete moći odmah da reagujete i bićete verovatno ćutljiviji i povučeniji. Ipak, nakon određenog vremena kada se usavršite i opustite, ovaj problem će nestati.
 7. Udaljenost od porodice i najmilijih
  Život i studiranje preko znači da nećete redovno provoditi vreme sa svojim najmilijima. Nekima ovo ide na ruku, a nekima ne. Ipak uz pomoć Skajpa i sličnih video tehnologija možete održavati kakav takav kontakt. Takođe, od skoro u Nemačkoj postoje više low-cost letova ka Balkanu te je i pristupačnije otići preko vikenda kući i posetiti rodbinu.

Mnogima je glavni razlog, hteli to sebi da priznaju ili ne, zašto da ne studiraju preko – strah. Strah od neuspeha, strah da se neće snaći, strah da će ih drugi gledati kao gubitnike ako ne uspeju. Strah od nepoznatog, strah izlazka iz zone komfora. Imati strah i tremu nije ništa čega se treba stideti. Treba ga prepoznati, priznati sebi i onda nedopustiti da strah prevlada. Na kraju će sve biti u redu, osvrnućete se sa smeškom i verovatno ćete zaboraviti da Vas je u početku uopšte bilo strah.

Pri donešenju odluke treba uzeti u obzir i ono što ekonomisti zovu oportunitetni trošak. Jednostavno rečeno, ako imate izbor između dve ili više opcije, oportunitetni trošak je ono što gubite ako se ne odlučite za jednu opciju – ono čega treba da se odreknete da biste nešto dobili. Pri donešenju odluka obično gledamo šta dobijamo tom odlukom, ali ne koji je njen trošak odnosno šta gubimo. Šta gubite ako se odlučite da ostanete u domovini da studirate? Gubite sve ono što studiranje u Nemačkoj nosi sa sobom, a navedeno je ranije u tekstu. Šta gubite ako se odlučite da studirate u Nemačkoj? Na to pitanje treba sami da nađete odgovor.

Dok smo se u ovom tekstu bavili razlozima zašto raditi osnovne studije u Nemačkoj, u sledećem tekstu ćemo se baviti time kako to izvesti. U međuvremenu možete pogledati

Imate još neke argumente za i protiv ili se ne slažete sa gore navedenim? Rado ćemo čuti Vaše mišljenje u komentarima. Do tada, Nemački kutak ohrabruje sve koji razmišljaju da li da studiraju preko, bilo u Nemačkoj ili negde drugde, da to učine!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

 1. Hvala Filipe na tekstu koji si podelio sa nama. Razmisljali smo o studijama u inostranstvu za nasu cerku koja je u gimnaziji sada i kojoj je, kako ti rece, strah najveća kočnica, a tvoj tekst je od velike pomoći u tom smislu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.