Iskustvo vađenja studentske vize u Beogradu za fakultet u Nemačkoj

Iskustvo vadenja studentske vize u Beogradu za-fakultet-u-Nemackoj
Početna Papiri Iskustvo vađenja studentske vize u Beogradu za fakultet u Nemačkoj

Svaki student van EU koji želi da započne ili nastavi svoje obrazovanje u bilo kojoj Nemačkoj pokrajini mora da konkuriše i uspešno dobije vizu da bi mogao legalno boraviti i studirati u ovoj zemlji. Sama studentska viza je ujedno i jedna vrsta ograničene radne dozvole za studente. U ovom tekstu podeliću sa Vama koju proceduru sam prošao, šta mi je od dokumentacije bilo neophodno, i na koje sam prepreke naišao, počevši od zakazivanja termina za ambasadu pa do samog izdavanja vize.

Zakazivanje termina u ambasadi – krenite na vreme

Za studentsku vizu se konkuriše direktno putem internet stranice Ambasade SR Nemačke u Beogradu. Prepostavljam da studenti iz Crnge Gore, Makedonije i BiH konkurišu u ambasadi u Podgorici odnosno Skoplju i Sarajevu. Prvi korak je zakazivanje termina, što možete uraditi na sledećem linku. Vrlo je važno obratiti pažnju na tip vize za koju aplicirate, gde studentska spada u stručno obrazovanje i usavršavanje (Aus-Fortbildung). Kasnije će se pojaviti prozor koji je važno ispuniti podacima iz pasoša, a nakon izvršene registracije u roku od 30 minuta ćete dobiti prvi imejl sa potvrdom o izvršenoj registraciji koji će sadržati i jedinstveni registracioni broj, pod kojim ste zavedeni u sistem.

Imajte na umu da vreme čekanja od registracije do dobijanja termina može trajati duže usled velikog broja zainteresovanih. U mom slučaju je čekanje trajalo oko 30 dana, a verujem da postoje i ekstremniji slučajevi. Dakle, treba se pripremiti na vreme. Kada napokon budete dobili imejl sa preciznim datumom i vremenom, proverite tačnost svojih podataka još jednom i potvrdite dolazak klikom na link koji ćete dobiti u imejlu. Ukoliko vam termin ne odgovara, potrebno je obavestiti ambasadu i ponoviti celokupnu proceduru.

Postoji jedan izuzetak gde se odstupa od ovog pravila, a to je kod nosioca svih stipendija koji su pod pokroviteljstvom SR Nemačke. Nije vam potreban termin ukoliko ste stipendista DAAD-a, Erasmus-a ili nekog drugog nemačkog/EU stipendijskog programa. Ukoliko ste srećni dobitnik pre odlaska u ambasadu kontaktirajte lokalnu kancelariju DAAD-a u gde ćete dobiti dalje instrukcije. Pravilo za Beograd je da svi stipendisti mogu predati dokumenta uz zahtev za izdavanje vize od ponedeljka do cetvrtka izmedju 09:00 i 11:00, bez termina.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Najbitnija dokumentacija za vizu – Dokaz o studijama, finansijama i zdravstevnom osiguranju

Nemačka birokratija je najblaže rečeno naporna, a sa druge strane sve je transparentno i jasno objašnjeno i ukoliko se budu poštovale precizne procedure ne bi trebalo da dodje do većih poteškoća. Informator koji će vam služiti kao vodič možete pronaći na stranici ambasade, u odseku obrazovanje i usavršavanje. Ovaj dokument vam je u isto vreme ček lista svih neophodnih dokumenata koje morate posedovati u trenutku predaje zahteva. Obavezni ste svu papirologiju dostaviti u papirnom formatu i u dva iskopirana primeraka. Najbitnije tačke iz informatora su peta i šesta koje ću pojasniti u daljem tekstu.

Pre svega želim da napomenem da možete aplicirati za izdavanje vize čak iako još uvek čekate odgovor od univerziteta da li ste upisani. Ambasada je spremna odobriti izdavanje studentske vize onima koji nemaju zvaničan status studenta, ali su dostavili potvrdu o prijavi za studije, što se jasno može videti pod stavkom broj pet u samom formularu. Naravno, potvrda o prijemu na studije tzv. Zullasungsbescheid [Cu-lasungs-bešajd] je uvek prihvatljiva. Dakle postoje dve opcije: potvrda o prijavi na studije ili potvrda o upisu. Samo jednu je dovoljno ispuniti kako bi tačka broj pet bila ispunjena.

Tačka broj šest je potvrda o finansiranju planiranih studija. Kako bi ispunili ovaj uslov, treba predočiti potvrdu o finansiranju u periodu od godinu dana koja je propisana zakonom i iznosi najmanje 720 € mesečno, dakle 8.640 € ukupno. Napomena: ova svota novca se menja svake godine. Ta suma zapravo predstavlja granicu siromaštva u Nemačkoj te morate dokazati da raspolažete dovoljnom svotom novca da ne bi bili svrstani u siromašne i time opteretili budžet nemačke socijalne službe. Dokazivanje finansija se može postići na dva načina. Prvi, garantno pismo tj. Verpflichtungserklärung od strane zaposlenog lica koje boravi u Nemačkoj. Garant je obavezan da dokaže  da je u mogućnosti da vas izdržava finansijski. Drugi, potvrda o uplati gorepomenutog iznosa na račun u banci u Nemačkoj sa ograničenim pravom raspolaganja. Ja sam se odlučio za drugu opciju, a u daljem tekstu ću pisati o tome.

Račun sa ograničenim pravom raspolaganja – više banaka su u opticaju

Račun sa ograničenim pravom raspolaganja tj. Sperrkonto je račun fizičkog lica na koji se uplaćuje određena suma novca od koje se svakog meseca može podići samo iznos od 720 €. U informatoru se spominje Deutsche Bank kao preporučena opcija, ali želim da napomenem da nije jedina. Iako ih sama ambasada preporučuje, daleko od toga da je bolja od konkurencije. Deutsche Bank je zadržala staru proceduru popunjavanja posebnog formulara i slanje istog u fizičkoj formi, i sve to preko ambasade. Potvrda da je račun spreman za upotrebu se dobija putem pošte što može trajati dobrih dva meseca. To odugovlači ceo proces vađenja vize, a pritom će vas to zadovoljstvo koštati 150 €, plus mesečno održavanje novca i još trošak slanje papira za Nemačku.

Nisam imao vremena za gubljenje pa sam na preporuku prijatelja iz Berlina otvorio račun sa ograničenim pravom raspolaganja kod Sutor Banke koja je sa svojim poslovnim saradnikom plasirala fintech projekat nazvan Fintiba.

viza za nemacku
Online otvaranja blokiranog računa za vizu u Nemačkoj nudi Fintiba.

Putem Fintibe imate mogućnost preko interneta završiti celokupnu papirologiju i proceduru bez mukotrpnog čekanja i nerviranja. Jasno i precizno je opisano šta treba raditi, a svaki naredni korak je vidljiv. Time Vas Fintiba podržava od trenutka kada ste otvorili račun i prebacili novac, do prve mesečne isplate. Naravno, ni Fintiba nije besplatna, ali je 61 € jeftinija od Deutsche Bank i košta 89 €, dok je mesečno održavanje računa 4,99 €.

fintiba viza nemacka fakultet
Izvod prebacivanja novca na tekući račun i plaćanja mesečnog održavanja

Nezavisno od Fintibe ili Deutsche Bank, nemojte zaboraviti trošak prebacivanja novca iz matične zemlje u Nemačku. Mene je ovo zadovoljstvo kod moje banke u Srbiji koštalo oko 90 €. Za otvaranje računa sa ograničenim pravom raspolaganja nije potreban boravak u Nemačkoj, za koju god opciju da se odlučite. Utvrđivanje identiteta kod Deutsche Bank utvrđuje ambasada, a kod Fintibe Deutsche Post putem video poziva. Dakle, dobijete link preko koga se kamericom gledate sa radnikom Deutsche Post , izdiktirate mu podatke iz posoša i na kraju vas radnik/radnica slika sa pasošem u ruci. Cela producedura traje do 5 minuta.

Bitno je napomenuti, da se ovaj račun ne može koristiti u svrhe platnog prometa, pošto nije tekući račun. Kako biste mogli da raspolažete sa blokiranim sredstvima, neophodno je da ovaj račun povežete sa vašim privatnim računom za plaćanje. Na preporuku Nemačkog kutka sam otvorio račun u N26 takođe online i uz samo par klikova. Ukoliko želite pozivnicu za N26, javite se u komentaru. U tabeli ispod možete videti pregledno razlike između Deutsche Bank i Fintiba. Verovatno postoje i druge banke kod kojih možete otvoriti račun sa ograničenim pravom raspologanja, ali nisam upoznat ni sa jednom. Ukoliko znate još koju banku, ostavite komentar na kraju teksta.

Čitateljke i čitaoci mogu dobiti jedan mesec besplatno održavanje računa u Fintibi. Ukoliko želite da Vam Fintiba omogući jedan mesec besplatno, javite nam se sa Vašim imenom i prezimenom.

 Deutsche BankFintiba
Cena otvaranje računa150 €89 €
Način otvaranje računaPoštom preko ambasadeSamostalno preko internet stranice
Verfikacija identitaU ambasadiVideo pozivom preko interneta
Trajanje otvaranje računaDo dva mesecaDo 5 radnih dana
Mesečno održavanje računa menja se4,99 €
Troškovi slanja novca u NemačkuZavisi od banke u domoviniZavisi od banke u domovini

Zahtevi ambasade i univerziteta oko dokumentacije

Prilikom apliciranja za vizu, a i slanja potrebne dokumentacije na fakultet, neophodno je da sva dokumenta budu prevedena na nemački jezik. Neki univerziteti priznaju i prevode na engleski, ali preporučujem da to ne radite jer ambasada priznaje samo dokumenta koja su prevedena na nemački. Što se tiče slanja prijave za mesto na univerzitetu, većina zahteva da tražena dokumenta, osim toga što su prevedena, budu i overena od strane ambasade. Overu prevedenih originala možete uraditi bez terimna u prepodnevnim časovima svakog radnog dana u pravno-konzularnom odeljenju ambasade. Kako biste izbegli trošak u koji sam ja upao, napomenuo bih da ambasada ne uslovljava da dokumenta koja overavate sadrže i Apostilski pečat, već je dovoljno predočiti originale i prevode overene kod sudskog tumača. Olakšavajuća okolnost je da su studenti oslobođeni plaćanja takse koja u svim ostalim slučajevima iznosi 10 € po dokumentu.

Kako biste izbegli trošak u koji sam ja upao, napomenuo bih da ambasada ne uslovljava da dokumenta koja overavate sadrže i Apostolski pečat, već je dovoljno predočiti originale i prevode originala.

Zdravstveno osiguranje – državno ili privatno

Zdravstveno osiguranje je obavezno za sve državljane, stoga, bez validnog osiguranja ne možete dobiti studentsku vizu. Olakšavajuća okolnost je ta da prilikom apliciranja za dobijanje vize nije neophodno predočiti zdravstveno osiguranje, već možete dokaz doneti tek kada vam se viza odobri. Možete se osigurati državno ili privatno. Svakako bih preporučio da se osigurate državno. Cena iznosi oko 92 € mesečno u svakoj državnoj osiguravajućoj (npr. DAK, AOK, Bermer, TK, itd.) kući kako za instostrane tako i za nemačke studente. Napomena: ova cena se menja svake godine. Možete imati privatno studentsko osiguranje Mawista, koje je malo dostupnije i košta oko 36 € mesečno. Ipak, privatno osiguranje nosi veliki broj restrikcija. Prvo, zaključani ste u njemu i možete se prebaciti na državno tek nakon par godina nakon što završite studije (bečelor, master, Phd)! Drugo, ne stoje vam sve usluge na rasploganju odnosno privatno osiguranje ne pokriva sve što i državno. Treće, prvo treba da platite račun, pa onda da ga pošaljete osiguravajućoj kući i onda čekate da vam refundiraju troškove. Pritom, ne možete biti sigurni da li će refundirati pun iznos. Iz ličnog iskustva znam da privatno osiguranje nije najbolje rešenje pa vam savetujem da se osigurate u državnoj osiguravajućoj kući. Za studente nema nikavke razlike u kojoj državnoj kući su osigurani. Razlika se primećuje tek nakon što završite sa studijama i zaposlite se. U toj situaciji postoje razlike jer su neke osiguravajuće kuće specijalizovane za inženjere i njima nude bolje pogodnosti, druge kuće su specijalizovane na preduzetnike, dok su treće kuće specijalizovane na nekog trećeg. U ovoj situaciji je svejedno kod koje državne osiguravajuće kuće ste jer se u svakom trenutku možete prebaciti negde drugde.

U vreme kad sam ja konkurisao za vizu, sam sam morao da se prijavim za zdravsteno osiguranje. Dakle, sam sam morao da kontaktiram osiguravajuću kuću, da nađem i popunim odgovarajuće formulare koji su na nemačkom i na kraju da ih šaljem poštom, što opet košta vreme i novac. Pored toga što košta, takođe traje nedeljama i time se ceo proces odužava. Na vašu sreću, ovo više ne morate da radite jer Fintiba nudi sad i ovu uslugu! Pored toga što možete otvoriti bankovni račn, možete otvoriti zdravsteno osiguranje. Na raspologanju vam stoji kako privatno osiguranje Mawista, tako i državano osiguranje kod DAK. Na vama je da odlučite koje osiguranje želite. Moja preporuka je državno iz gore navedenih razloga.. Kako mi je Fintiba javila, sa podacima koje ste već uneli da bi otvorili bankovni račun, oni u vaše ime sklapaju polisu osiguranje kod kuće koju ste odabrali. Pritom, nemate dodatne troškove jer troškove za otvaranje zdravstenog osiguranja samo idu preko Fintibe. Drugim rečima, sve ide veoma brže i ne morate ništa da radite osim par klika mišem. Trenutno, vidim da imaju i akciju za popust od 110 € ukoliko se odlučite za paket odnosno da preko njih otvorite i bankovni račun i zdravsteno osiguranje. Mogu samo reći, sve bi mi bilo lakše da su imali ovu ponudu kada sam ja bio konkurisao za vizu.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Razgovor u ambasadi je bio opušten, suprotno mojim očekivanjima

Kada dođe i taj dan za predaju dokumenata i razgovor u ambasadi, želim napomenuti da nema nikakvog razloga za brigu jer ćete razgovarati sa našom službenicom na maternjem jeziku, koja će imati par pitanja za vas. Ta pitanja će biti u glavnom tehnička poput u kom gradu želite da studirate, koji univerzitet i smer, koja je kontakt osoba na fakultetu i slično. Nakon toga će uslediti provera celokupne papirologije, a osim dve potvrde i osiguranja koje sam gore naveo od vas će se još tražiti i sledeće:

 • Pasoš sa svim stranicama koje sadrže pečate o graničnom prelazu
 • Ispunjen obrazac za podnošenje zahteva
 • Tri fotografije
 • Plaćanje takse kod službenice na šalteru. Taksa iznosi 75 € i plaća se u evrima, gotovinom
 • CV na Nemačkom jeziku. Za pisanje svog CV-a pratio sam savete Nemačkog kutka
 • Motivaciono pismo na nemačkom. Za pisanje sam takođe pratio savete Nemačkog kuta.
 • Izvod iz matične knjige rođenih i prevod overen kod sudskog tumača. Kod maloletnih lica, potrebno je da overa Apostilskim pečatom.

Dakle, sve što trebate u ovom danu da uradite jeste da imate kompletnu dokumentaciju i dođete u zakazano vreme, ostalo će doći na svoje.

Čekanje na odgovor ambasade

Sve ostalo što se dešava tokom obrade vaših dokumenata za dobijanje studentske vize, ostaje izvan vaše kontrole. Stoga sve što Vam preostaje jeste da se naoružate strpljenjem i čekate. Radi zaštite podataka, ne može se telefonskim putem dobiti odgovor o stanju obrade Vašeg zahteva, a prve informacije o tome dokle se stiglo sa Vašim zahtevom možete upitati putem mejla, i to tek nakon 9 nedelja od podnošenja zahteva. U mom sličaju obrada podataka je trajala još duže, tačnije 11 nedelja. Kada napokon budete dobili imejl koji vam potvrđuje da je vaša viza spremna, potrebno je da dođete u pravno konzularno odeljenje od ponedeljka do četvrtka u prepodnevnim časovima i ponesete svoj pasoš na viziranje. Proces viziranja traje par sati, tako da ćete dobiti pasoš zajedno sa vizom istog dana. Pre samog viziranja potrebno je i dostaviti gorepomenuto zdravsteno osiguranje ukoliko već niste. Što se tiče samog trajanja vize, pisano pravilo ne postoji i može da traje od 3 meseca do godinu dana, a u mom slučaju traje 7 meseci.

Svi studenti koji dolaze iz grupe trećih zemalja, u koju spada i Srbija, dobijaju vizu na osnovu zakona § 16 Abs. 3 AufenthG. Ova studentska viza je ujedno i radna dozvola, ali nosi manja prava rad nego prava koja uživaju drugi studenti. Sa ovom vizom dozvoljeno je raditi 120 dana u godini, o čemu je već Nemački kutak već izveštavao.

Prvi koraci u Nemačkoj

Kad stignete u Nemačku, bitno je da prijavite svoje prebivalište čim stignete. Odmah na vratima ambasade prilikom vraćanja pasoša biće vam izričito napomenuto da se što pre javite lokalnoj kancelariji za strance tvz. Ausländerbehörde u gradu u kom živite, što je ujedno i vaš naredni bitan korak. Poenta vašeg odlaska tamo jeste podnošenja zahteva za izdavanje boravišne dozvole odnosno Aufenthaltserlaubnis.

Zahvaljujući mnogobrojnim migracijama u Nemačku predhodnih par godina, kao i komplikovanoj birokratiji, izdavanje boravišne dozvole može da  traje od nekoliko nedelja do par meseci, u zavisnosti od toga na koji period vam je izdata viza. U mom slučaju je neophodno prvobitno zakazati termin, što nije slučaj u ostalim manjim mestima. Potvrda o prijavi prebivališta je jedan od najbitnijih dokumenata jer je on uslov za dalje stvari poput otvaranja tekućeg računa u banci.

Koliko god mukotrpan i zbunjujuć ovaj proces izgledao, u pitanju su tehničke stvari kroz koje moraju svi proći. Moj glavni savet je strpljenje i pažljivo praćenje procedura. Olakšavajuća okolnost je da se danas uz pomoć Fintibe brže i jeftnije može doći do dva najbitnija dokumenta potrebna za vizu: zdravstvenog osiguranja i računa sa ograničenjim pravom raspolagana. Za sve ostale informacije koje sam propustio, ili sam negde bio nejasan možete me kontaktirati putem komentara dole ili postaviti pitanje u Fejsbuk grupi za ex-yu studente u Nemačkoj.
Svim budućim studentima u Nemačkoj želim puno sreće u dobijanju vize!

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

52 Responses

  1. Zdravo Resul,

   Za otvarajne racuna preko Fintibe, prvo ti trebaju dve fotografije. Prva fotografija je slika prve stranice pasosa, a u drugoj fotografiji ces slikati sebe kako drzis pasos. Bukvalno ces napraviti jedan “selfie” sa pasosem i to je sve sto ti je potrebno za podnosenje zahteva.

   Kasnije, kad budes dobio nalepnicu u pasosu, vizu ces fotografisati i opet poslati preko istih instrukcija kao prvi put sto si uradio.

   Sto se tice kredibiliteta Fintibe, ovde mozes videti zvanicno pismo ministarstva spoljnih poslova Nemacke koji potvrdjuje njihov kvalitet https://www.fintiba.com/documents/Confirmation_Auswaertiges_Amt.pdf

   Srecno pri konkurisanju za vizu.

   1. Hvala puno. Izvini, a sta je potrebno od dokumenata? Jer na sajtu, pise TIN ne znam sta je to? Kao i da li oni uzimaju proviziju trasnfera? Ili samo banka u Srbiji?
    Jos nisam dobio termin, trenutno cekam datum termina.
    I od dokumenata za vizu, npr izvod rodjenih, da nisam osudjivan. To nista ne treba, jel?
    Izvini na smetnji

    1. Za podnosenje zahteva su neophodne samo fotografije kao sto sam naveo. Kasnije, kad budes dobio potvrdu da je zahtev odobren i da je racun otvoren, dobices zajedno sa potvrdom IBAN broj racuna sa ogranicenim pravom raspolaganja. Na taj racun ces uplatiti novac (8640 EUR), a proviziju uzimaju obe strane: Fintiba 89 EUR, a domaca banka u zavisnosti od politike kolika je provizija za inostrana placanja. U mom slucaju, ta provizija je iznosila 80 EUR.
     Sto se tice TIN-a, i ostale procedure sa kojom si se verovatno upoznao, to su sve stvari koje te cekaju tek kada budes dobio vizu. Svakako, prednost Fintiba web aplikacije je u tome sto ti je svaki korak objasnjen, pa ce ti u odredjeno vreme biti jasno sta je TIN i za sta on sluzi.
     Sto se tice dokumentacije, konkretno potvrde da li si osudjivan, taj dokument ti sigurno ne treba. U samom tekstu se nalazi fajl koji mozes da skines i proveris tacno koja dokumenta su ti neophodna. Svakako tri su najbitnija: potvrda o apliciranju/upisu na fakultet; potvrda o zdravstvenom osiguranju; potvrda o nacinu finansiranja.
     Pisi slobodno ako te jos nesto zanima. Pozdrav i srecno!

 1. Zdravo, Bogdane.
  Imam još jedno pitanje. U vezi garancije, tj da neko garantuje za mene. Imam jednog prijatelja u Berlinu. Može on. Ali mene zanima, koje je bolje novac ili ova garancija? Kao i ako nismo u bližem stepenu srodstva da l’ je moguće? I kada mi garantuje, da l’ će se novac skidati sa njegovog računa, tj sa plate svakog meseca?
  Hvala

  1. Zdravo Resule,

   Sto se tice garantnog pisma, trenutno nemam puno informacija niti znam nekoga ko je dobio vizu tim putem. Sve sto sigurno znam je da osoba koja garantuje za tebe ne mora da bude u krvnom srodstvu.
   Savetujem ti da popricas sa drugaromda eventualno on ode do uprave za strance Auslanderbehorde, oni sigurno imaju vise detalja.

   Pozdrav,
   Bogdan

  1. Zdravo Dejane,

   Trentutno studiram osnovne studije u pokrajini Bavaria, grad Nurnberg na Technische Hochschule Georg Simon Ohm. Za vise informacija o programima na ovom Univerzitetu pogledaj stranicu https://www.th-nuernberg.de/

   Pozdrav,

   Bogdan

 2. Zdravo Bogdane,
  Kada udjem na sajt za zakazivanje termina, pise da treba da upisem last name,first name,email… ali mi nije jasno sta treba u jedan prozor da upisem, on se nalazi ispod prozora “repeat email”,
  Hvala unapred!

  1. Nisam bas siguran da li sam razumeo pitanje, ali ako iznad praznog polja pise “repeat email”, verovatno trebas da prekopiras email adresu koju si vec naveo jer nekad sajtovi traze verifikaciju naloga.
   Uglavnom je sve jasno naglaseno kako popuniti prazna polja, ako ipak imas nekih poteskoca najbolje je da okrenes ambasadu.

   Pozdrav,
   Bogdan

   1. Izvini nisam dobro objasnio sad i ja vidim, znam da treba u polju koje je ispod “repeat emal” da ponovo napisem mejl, mislio sam na prozor koji je sledeći iznad njega pise samo ” *: “, tu ne znam sta da napisem. A ispod toga je prozor u kom se bira vrsta vize,

    Pozdrav

    1. Da, sad vidim i ja da im na sajtu nije objasnjeno sta treba da se popuni nakon polja “Repeat mail”, dakle stoji samo *. Da li si probao da ostavis polje prazim?
     Jedino sto mi pada na pamet je broj pasosa, ali opet valjda ne bi napravili takav propust da zaborave to da naglase.

     Drugo ne znam sta bi moglo da bude.

 3. Aplicirala sam na vise fakulteta za Master studije. Nisam na vreme podnela zahtev za studentsku vizu jer sam mislila da je za to neophodno i da te fakultet vec prihvati (application proces je jos u toku). da ne duzim, nigde ne mogu da pronadjem da li je za upis na fakultet u Nemackoj (enrolment) neophodno vec imati odobrenu studentsku vizu ili je npr. dovoljan papir da je podnet zahtev? Bojim se da do tada necu dobiti?

  Unapred hvala na odgovoru.

  1. Zdravo Dunja,

   Shodno tome da jos nisi dobila vizu, a da jos cekas na potvrdni odgovor sa Fakulteta, jedino sto sada mozes da uradis je da sacekas da ti se neko od Fakulteta javi odgovorom da si primljena i da ih onda upitas da li je za upis neopohodna studentska viza, ili je mozes dostaviti naknadno.

   Ne postoji pravilo koje vazi za sve, razlicita su od pokrajine od pokrajine.

   Sa druge strane, dobro je sto si na vreme krenula sa procedurom dobijanja vize. Ukoliko Fakultet zatrazi studentsku vizu za upis, postoji odredjeni rok koji moze da bude do pocetka semestra, tako da imas vremena!

   Puno srece sa Fakultetomi vizom!

    1. Postovani,

     U svom tekstu kazete sledece:
     “Preporučuje se da konkurišete za isti smer na više univerziteta i pretežno u Istočnoj Nemačkoj, jer je verovatnoća veća da ćete dobiti mesto. Moja profesorka iz škole jezika je preporučivala da se konkuriše na minimum osam univerziteta, a ja taj savet mogu da prosledim dalje.”

     Ja sam razumela da za programe koji nisu “restricted” je dovoljno da ispunjavate osnovne kriterijume koji su navedeni? da li je moje razumevanje dobro ili se i tu ipak vrsi selekcija prema ocenama. Moj prosek na masinskom fakultetu u Beogradu je 8,3 i konkurisala sam na TU Hamburg, TU Hannover, TU Braunschweig, TU Kaiserlautern. Da li mozete procenti mogucnost mog upisa? sada ste me zabrinuli, jer sam smatrala da mi je problem uglavnom dobijanje vise na vreme.

     Hvala unapred na odgovoru.

     1. Zdravo Dunja,

      taj tekst sam ja pisao, ne Bogdan.
      Kako se vrsi selekcija zavisi od fakulteta do fakulteta. Teoretski non-NC studije upisuje svako ko ispunjava formalne uslove fakulteta, ali sa druge strane fakulteti koji nude odredjeni program imaju autonomiju u odlucivanju. TU Braunschweig pripada TU9 pa moze biti da se tamo teze dobija mesto, ali opet sve zavisi od programa za koji si konkurisala. U svakom slucaju mislim da ces negde sigurno dobiti mesto.

      Veliki pozdrav,
      FSP

 4. Zdravo Bogdane,
  Da li mozda znas jednu stvar vezanu za depozit pri podnosenju vize, da li je taj novac potrebno priloziti samo prvi put kada se aplicira za vizu ili je potrebno podnositi depozit i kada se produzava viza, ili npr. posle prve godine studija?

  Pozdrav

  1. Zdravo Đorđe,

   Voleo bih da imam odgovor na to pitanje, jer i mene to zanima. Još nisam stigao dotle, a koliko sam se raspitao uvek zavisi od okolnosti npr. da li imaš neka primanja tj da li radiš dok studiraš, da li imaš stipendiju itd…

   Čim saznam nešto više javljam ti.

   Pozdrav,

   Bogdan

 5. Postovani Bogdane,

  prilikom transfera novca na racun koji sam otvorio putem Fintibe trazili su mi validan dokument iz Srbije i Nemacke (Licni dokumet). Da li znate u kojoj banci transfer mogu odraditi bez problema.

  s postovanjem

  1. Dragi Vojine,

   Ako sam Vas dobro razumeo, domaća banka je tražila dokument iz Srbije (što je u redu) ali zašto iz Nemačke? Na kakav su dokument mislili? Vi ne možete posedovati nikakav lični dokument sa Nemačkim podacima, sve dok ne dobijete vizu.

   Ja sam novac prebacivao iz Intesa banke, znam da je bilo poteškoća jer je velika suma u pitanju, ali šta se tačno dešavalo ne mogu da kažem jer sam tada već bio ovde, sa Šengenskom vizom.

   Svakako je na kraju novac prebačen, ali me zanima šta se dalje desilo u Vašem slučaju i koja je banka bila u pitanju.

   Hvala i pozdrav,

   1. Dragi Bogdane,

    uspeo sam da izvrsim transfer tako sto sam celokupan iznos prebacio prvo na racun moje majke koja je zatim izvrsila transfer, tako sto je naznacila da je transfer namenjen za izdrzavanje clana porodice (tako su nam rekli iz banke). Trazili su mi licni dokument u nemackoj jer sam vrsio transfer na svoj racun u Nemackoj, sa svog racuna u Srbiji ( kazu da je potreban dokument ako samom sebi saljem).

    s postovanjem

    1. Dakle to je razlika, ako prebacujes sa racuna na racun i oba nose tvoje ime, trazice ti dokument iz Nemacke. Dobro je drugi studenti da znaju da prilikom transfera novca najbolja varijanta je da se prebaci sa racuna oca ili majke kako bi se izbegla nepotrebna birokratija.

     Hvala puno na dodatnim informacijama i puno srece prilikom apliciranja za vizu!

 6. Postovani Bogdane,

  da li znas sta se desava sa novcem ako se ne dobije visa ili ne dobije potvrdan odgovor od fakulteta. Odnosno, da li taj novac moze da se podigne odjednom ili mora da se dize narednih godu dana.
  Probala sam da pitam banku, ali mi vec par dana ne odgovaraju.
  Hvala unapred.

  Dunja

   1. Zdravo Bogdane,

    jos jedno pitanje vezano sa banku. Interesuje me na koji se nacin se kasnije dizu sredstva svaki mesec. Da li se automatski prebacuju na racun druge banke? Da li je moguce dobiti platnu karticu recimo?

    hvala.

    1. Zdravo,

     Platnu karticu za vrsenje transakcija bilo koje vrste nije moguce dobiti preko Fintibe, jer su oni specijalizovani samo za racun sa ogranicenim pravom raspolaganja. Sto se tice isplate, prvu koju dobijas mozes da izaberes koji datum zelis, a svaka naredna stize automatski svakog prvog u mesecu, ponekad i ranije.

     Pozdrav,
     Bogdan

     1. Hvala Bogdane.
      Moje pitanje je gde i na koji nacin isplata stize? Da li na racun neke druge banke? da li to mora biti nemacka banka ili moze npr. austrijska?

      Mozda sam malo dosadan ali mi je bitno da znam.

      Hvala unapred.
      Dunja

    2. Izvini jos nesto. Zakazali su mi termin za 21.08. u ambasada. Da li mislis da cu do tada uspeti da otvorim racun i izvrsim sve radnje neophodne za vizu? sta tacno sluzi kao dokaz o racunu i sredstvima a sto se nosi u ambasadu?
     Dunja

     1. Prvo, cim stignes u Nemacku predlazem ti da otvoris tekuci racun gde ces dobiti IBAN i BIC broj, i na koji ce ti stizati isplata od Fintibe. Racun mora biti otvoren u Nemackoj. Sto se tice trajanja procesa, ne znam dokle si stigla ali uglavnom za sve ukupno treba od prilike 2-3 nedelje. Pored verifikacije i otvaranja, uzmi i obzir prebacivanja sredstava u Nemacku sto moze da bude i do 5 radnih dana.

      Za ostale informacije slobodno pisi.

      Pozdrav

   2. Zdravo Bogdane,

    evo nakon nekog vremena da ti se javim i svima koji prate ovaj post.
    Nisam upisala Master studije u Nemackoj jer nisam u roku uspela da sredim vizu, a svima je to bio uslov.
    Medjutim, primili su me na tehnickom fakultetu u Grazu gde vec studiram i sa cim sa jako zadovoljna.
    Sto se tice Nemacke, moje iskustvo je sledece, a moze nekom koristiti. Aplicirala sam na 6 fakulteta, 3 iz grupe TU 9 i na 3 “losija”. Sva tri iz grupe TU9 su me primila, Karlsruhe, Hannover i Braunschweig, a odbili su me losiji Kaiserlautern i Hamburg. iz Dortmunda nisam dobila nikakav odgovor. Ova tri su me primila bez ikakvih uslovljavanja.

    Pored njih me je naravno primio i TU Graz, takodje bez uslovljavanja. kazem to, jer znam da su neke kolege sa drugih nasih univerziteta morale da skupe dodatnih 10-15 ECTS-a.

    Pored toga moje iskustvo sa Becom je jako lose, jer su mi na TU Wien trazili 30 ECTS dodatno da polozim na njihovim osnovnim studijama.

    Inace sam zavrsila osnovne studije na Masinskom fakultetu u Beogradu.

    Nadam se da ce moje iskustvo nekom pomoci, a tebi se zahvaljujem na brzim odgovorima i sveobuhvatnoj pomoci.

    Pozdrav
    Dunja

    1. Draga Dunja,

     Pre svega želim da ti se zahvalim na detaljnom opisu i svim desavanjima u proteklih par meseci. Žao mi je da čujem da na kraju nisi završila zbog viznih poteskoća, ali mi je veoma drago da si jako srećna u Gracu.

     Činjenica da su te sva tri Unverziteta iz grupe TU9 primila govori dosta o tebi, kao i o Mašinskom fakultetu u Beogradu.

     Još jednom u moje ime, i u ime svih čitalaca, veliko hvala. Uvek je lepo čuti priču sa srećnim epilogom.

     Želimo ti puno sreće u narednom periodu.

     Pozdrav,
     Bogdan

 7. Zdravo Bogdane,
  Da li postoji provizija za prevacivanje novca iz srbije na fintibin racun, i kolika je?

  Pozdrav

  1. Zdravo Marko,

   Provizija postoji a koliko iznosi zavisi od banke do banke. U mom slucaju je bila oko 1 posto, preko Intesa banke.

   Pozdrav,

 8. Zdravo Bogdane,
  jedno pitanje u vezi sa osiguranjem. Primljena sam na Medicinski fakultet u Dizeldorfu. Posto sam malo u skripcu s vremenom, oko vize, upisa itd, a bicu u Dizeldorfu sledece nedelje da bih se upisala, da li mogu tamo da odem u osiguravacu kucu i na licu mesta odradim obavezno studentsko osiguranje? Preko fintibe mi nece stici na vreme. U stvari me najvise interesuje da li ODMAH DOBIJAM potrebnu dokumentaciju za upis, i s tim idem na fakultet, ili se ceka odredjeno vreme? I naravno, viza mi do tada nece biti gotova, pa da li uopste bez vize mogu to sve da radim?
  Pozdrav, Sara

 9. Zdravo Bogdane,
  jedno pitanje u vezi sa osiguranjem. Primljena sam na Medicinski fakultet u Dizeldorfu. Posto sam malo u skripcu s vremenom, oko vize, upisa itd, a bicu u Dizeldorfu sledece nedelje da bih se upisala, da li mogu tamo da odem u osiguravacu kucu i na licu mesta odradim obavezno studentsko osiguranje? Preko fintibe mi nece stici na vreme. U stvari me najvise interesuje da li ODMAH DOBIJAM potrebnu dokumentaciju za upis, i s tim idem na fakultet, ili se ceka odredjeno vreme? I naravno, viza mi do tada nece biti gotova, pa da li uopste bez vize mogu to sve da radim?
  Pozdrav, Sara

 10. Pozdrav,

  da li mi možeš reći šta je TIN i gdje njega mogu da dobijem? Također, želiio bih da znam kako da pokažem ambasadi da sam otvorio Sperrkonto (trenutno sam u fazi otvaranja računa, tako da još nisam shvatio kako sve ovo funkcioniše)?

  1. Zdravo Senade,

   Nakon otvaranja računa i verifikacije od Fintiba tima, dobićeš nalog za uplatu za međunarodna plaćanja, sa kojim ideš u banku. Želim da napomenem da je plaćanje moguće i kada si nosilac oba računa, samo na uplatnici mora da stoji tvoja adresa u Srbiji.

   Kada prebaciš sredstva, nakon 5 radnih dana, dobićeš od Fintibe zvaničnu potvrdu da je novac proknjižen i blokiran, i sa tom potvrdom ideš u ambasadu na predaju dokumenata.

   Što se tiče TIN broja, to polje možeš da ostaviš prazno jer je to akronim od Taxation Identification Number ili na Nemačkom Steuernummer, dakle broj tvog računa za plaćanje taksi. Kada jednom budeš otvorio tekući račun u Nemačkoj banci, i budeš primao putem njega platu, moćićeš da dopuniš to polje. Za sada ono nije toliko bitno već naredna procedura pred tobom. Više o Fintibinim procedurama možeš da pročitaš ovde https://help.fintiba.com/hc/en-gb

   Pozdrav,
   Bogdan

 11. Pozdrav,

  da li mi možeš reći šta je TIN i gdje njega mogu da dobijem? Također, želiio bih da znam kako da pokažem ambasadi da sam otvorio Sperrkonto (trenutno sam u fazi otvaranja računa, tako da još nisam shvatio kako sve ovo funkcioniše)?

  1. Zdravo Senade,

   Nakon otvaranja računa i verifikacije od Fintiba tima, dobićeš nalog za uplatu za međunarodna plaćanja, sa kojim ideš u banku. Želim da napomenem da je plaćanje moguće i kada si nosilac oba računa, samo na uplatnici mora da stoji tvoja adresa u Srbiji.

   Kada prebaciš sredstva, nakon 5 radnih dana, dobićeš od Fintibe zvaničnu potvrdu da je novac proknjižen i blokiran, i sa tom potvrdom ideš u ambasadu na predaju dokumenata.

   Što se tiče TIN broja, to polje možeš da ostaviš prazno jer je to akronim od Taxation Identification Number ili na Nemačkom Steuernummer, dakle broj tvog računa za plaćanje taksi. Kada jednom budeš otvorio tekući račun u Nemačkoj banci, i budeš primao putem njega platu, moćićeš da dopuniš to polje. Za sada ono nije toliko bitno već naredna procedura pred tobom. Više o Fintibinim procedurama možeš da pročitaš ovde https://help.fintiba.com/hc/en-gb

   Pozdrav,
   Bogdan

 12. Dragi Bogdane,
  primljena sam na master studije na Tehnički univerzitet u Minhenu i viziranje mi je zakazano za tri nedelje. Međutim diplomski rad branim za mesec dana. Fakultet sam kontaktirala i nije problem da diplomu dostavim kasnije, međutim moje pitanje je da li slučajno znaš da li je ovo problem kod viziranja? Tačnije da li mogu dobiti vizu samo sa potvrdom od fakulteta da ću diplomirati pre početka master studija?
  Hvala unapred

 13. Dragi Bogdane,
  primljena sam na master studije na Tehnički univerzitet u Minhenu i viziranje mi je zakazano za tri nedelje. Međutim diplomski rad branim za mesec dana. Fakultet sam kontaktirala i nije problem da diplomu dostavim kasnije, međutim moje pitanje je da li slučajno znaš da li je ovo problem kod viziranja? Tačnije da li mogu dobiti vizu samo sa potvrdom od fakulteta da ću diplomirati pre početka master studija?
  Hvala unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.