Iskustvo sa osnovnih studija internacionalnog biznisa u Nirnbergu

bogdan_nikolic_bachelor_international_business
Početna Studije Iskustvo sa osnovnih studija internacionalnog biznisa u Nirnbergu

 Nakon teksta o iskustvu vađenja studentske vize u Beogradu kao i proceduri otvaranja računa sa ograničenim pravom raspolaganja, došao je red da podelim sa čitaocima dosadašnje iskustvo studiranja u Nemačkoj. U daljem tekstu opisaću proceduru upisa na smer internacionalni biznis u Nirnbergu, karakteristike smera, prednosti i mane programa kao i kakvi su potencijali sa ovom diplomom. Na kraju ću se kratko osvrnuti na ostale benefite studentskog lifestyle-a u Nemačkoj.

Opredeljenje za studiranje van Srbije je očigledan izbor

U traženju konkretnijeg i ekonomski isplatljivijeg rešenja u sticanju diplome osnovnih studija, shvatio sam da su troškovi studiranja kod kuće identični odnosu na neke evropske zemlje. Kao redovni student na jedom od univerziteta u Beogradu, mesečni izdaci su bili preveliki delom zbog toga što sam se još pre par godina osamostalio. Nakon preporuke prijatelja koji studiraju i rade u Nemačkoj, stekao sam utisak da je odlazak u ovu zemlju radi daljeg strukovnog usavršavanja najbojlja opcija. Jedan od razlog zašto je najbolja stoji u tome da, ukoliko zanemarimo studentsku participaciju, studiranje u velikom delu Nemačke besplatno. Kada se uporede dve opcije, obostrane prednosti i mane, opredeljenje za studiranje van Srbije je bio očigledan izbor.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ne sarađuju svi univerziteti sa Uni Assist

Nakon odluke o dolasku za Nemačku, trebalo je izabrati pokrajinu, grad kao i fakultet gde zapravo želim da studiram. Proces traženja fakulteta je olakšan putem sajta Uni Assist, koji služi kao baza podataka većine univerziteta u Nemačkoj. Stranica nudi opciju da filtrira pretragu po zadatim karakteristikama, tako da je moguće sortirati rezultate po pokrajini, mestu, fakultetu i samom programu. Pored univerziteta u Nirnbergu na kome sada studiram, aplicirao sam na još pet drugih i to u Degendorfu, Berlinu, Minhenu, Rojtlingenu i Viadrini. Uni assist je ovde veoma pomogao zato što je dovoljno samo jednom uploadovati svu neophodnu dokumentaciju, i prateći kratka uputstva, aplicirati za određeni program. Međutim ne učestvuju baš svi univerziteti u ovakvom sistemu, te savetujem za uporniju pretragu kako biste našli odgovarajući program. Nakon potvrde da sam primljen na smer International Business na Georg Simon Ohm Technische Hochschule u Nirnbergu, sa velikim oduševljenjem sam je i prihvatio.  Shodno tome da univerzitet ne sarađuje sa Uni Assist, aplikacija i slanje dokumenata se vrši na tradicionalan način putem pošte. Na dva dokumenta treba obratiti pažnju jer su veoma bitna za vaš plasman; prvi je Hochschulzugangberechtigung tačnije verifikacija vašeg najvišeg stepena obrazovanja koji vam omogućava studiranje u Nemačkoj; drugi je TOEFL rezultat veći od 92. Više o rokovima upisa kao i dokumentaciji možete pronaći na stranici fakulteta. Inače, univerzitet nosi ime po nemačkom fizičaru Georg Simonu Omu koga su mnogi susreli na časovima fizike u školi jer je Om otkrio vezu između napona i jačine struje izraženu u Omovom zakonu.

Sve manje besplatnih International Business programa

Sam  smer International Business (IB) je veoma popularan najviše zbog inostranih studenata koje stvaraju multikulturalno okruženje što izaziva veliku zainteresovanost kod samih Nemaca. Progam je kreiran tako da su sva predavanja isključivo na Engleskom. Sličan program na Nemačkom jeziku se zove Betriebswirtschaft (BWL), a fakultet odobrava prisustvo i polaganje na ovom jeziku što studentu daje šansu da unapredi svoje znanje. Program International Business nije novina za Nemačku jer postoji već duže vreme. Specifično je ipak da sve je manje univerziteta koji omogućavaju ovaj program besplatno. Postoji još preko 50 programa sličnim ovom, a mesto na fakultetu ne naplaćuju još  par njih poput Hochschule Fulda; Neu-Ulm; Straslund University; Rhein-Whaal University; FH Aachen.

Pripreme dolaska u Nirnberg su potrajale pre svega zbog polaganja TOEFL ispita koji je neophodan za upis na bilo kom fakultetu u inostranstvu gde se predavanja prate na Engleskom. Ovaj ispit preporučujem svima ne samo zbog činjenice da je realna evaluacija trenutnog nivoa znanja jezika, već se i uči tehnika praćenja nastave na Engleskom jeziku kroz raznorazne roll play situacije i akademske tekstove. Ako uzmemo u obzir da je priprema traje skoro od dva do tri meseca, u zavisnosti od ciljanog rezultata i početnog znanja, onda nije čudo da sam krenuo na časove još u februaru da bih mogao konkurisati za fakultet u janu sa kojim se počinje u oktobru. . Imajte na umu da su većini slučajeva rok za apliciranje sredina januara ili juna.

Univerzitet Georg Simon Om se razlikuje od drugih po programima na Engleskom jeziku

Na celom univerzitetu ima preko 12.000 studentata što ovaj univerzitet čini najvećim u gradu i okolini. Studenti su raspodeljeni tako da više od 50 posto studira inženjerstvo stoga i naziv tehnički univerzitet. Druga dominantna grupa su studenti ekonomije, prava i društvenih nauka koji čine 30% studenata, a skoro 85% svih studenata pohađa osnovne studije. Ono po čemu se ovaj univerzitet razlikuje od drugih su programi ponuđeni na Engleskom jeziku. Pored IB, fakultet nudi još jedan program zvan International Business and Technology, koji stavlja akcenat na inženjerstvo i kombinuje ovu granu sa ekonomijom, uz razvijanje tzv soft skills. Na oba smera godišnje fakultet upiše do 60 učenika iz celog sveta, tako da sam polako naučio Španski , Švedski, Kineski, Turski i naravno Nemački. Shvatate o kakvom multinacionalnom okruženju se radi, što je bio i glavni motiv da se odlučim za baš ovaj program.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

IB program zahteva dva semestra van Nemačke i mnogo komunikacije

Predmeti su raspodeljeni tako da je većina fokusirana na biznis kurseve kao što su računovodstvo ili upravljanje finansija uz nezaobilaznu ekonomiju. Velika pažnja se obraća na već pomenuti soft skills,  te ne čudi da grupni radovi i prezentacije dominiraju. Svaki student je u obavezi da do četvrtog semestra završi b2 nivo jezika po izboru. Strancima je naravno Nemački u obavezi, a ko želi da nauči dodatni jezik fakultet to omogućava besplatno. Upravo zato ne iznenađuje da se na fakultetu insistira na redovnim prezentacijama, grupnim istraživačkim radovima poput pisanja eseja gde se razvija osećaj za rad u timu što je za biznis od krucijalnog značaja. Posebno bih izdvojio predmet multicultural communicaton koji mi je otvorio oči i perspektivu o tome koliko smo različiti kao i šta nam je zajedničko bez obzira iz koje zemlje dolazimo.

Posebno bih izdvojio predmet multicultural communicaton koji mi je otvorio oči i perspektivu o tome koliko smo različiti kao i šta nam je zajedničko bez obzira iz koje zemlje dolazimo.

Pored kulturne raznolikosti, još jedna stvar koja me je dodatno privukla jeste da IB smer zahteva od studenata da završe dva semestra van Nemačke. Studenti su u obavezi da završe petomesečnu praksu u kompaniji po izboru i to van Nemačke. Ovo bih naglasio kao najveći benefit studiranja na IB programu jer vas na kraju studija čeka pored diplome i malo radnog iskustva u oblasti koja vas zanima, što vas čini visoko kotiranim na tržištu rada. Em što stičete iskustvo života i rada u još jednoj zemlji, em vas za to još plaćaju, a univerzitet je uvek spreman da najbolje studente nagradi stipendijama. Nakon zavšene praktične nastave, studenti idu još jedan semestar van Nemačke na studentsku razmenu na jednom od 160 partnerskih univerziteta širom sveta. Za ambiciozne studente koji poseduju kapacitet i volju za usavršavanjem fakultet nudi dodatnu opciju tzv. double degree progam. Ukoliko ostanu na razmeni studija minimum dva semestra, ovim programom stiče se još jedno zvanje i diploma, i time dodatno znanje vrednovano od raznih kompanija.

Studenti idu još jedan semestar van Nemačke na studentsku razmenu na jednom od 160 partnerskih univerziteta širom sveta

Razmena studenata i praktična nastava daju smisao i suštinu programu za sticanje iskustva i preduzetničkog duha koje se u klupi ne može naučiti. Ispiti su u glavnom podeljeni. Najčeći oblici su multiple choice question ili rešavanje problema i zadataka. Takođe smo se susretali sa case study problemima gde se u formi eseja vrši provera znanja. Osim grupnih prezentacija koje u glavnom donose 25% ocene, usmeno odgovaranje nije praktikovano, delom i zbog toga što su časovi visoko interaktvini gde se pospešuje direktna konverzacija između studenta i profesora. Što se tiče diplomskog rada kao i u ostalim slučajevima radi se uz supervizora sa univerziteta, a studenti imaju šansu da tezu pišu u kompaniji uz dodatnu pomoć kolega, za šta će još biti i  plaćeni. Teza se brani po standardnom sistemu i ona bi trebalo da dočara primenu teorijskog dela na praktični, tj. da predloži rešenje za trenutni problem sa kojim se društvo suočava.

bogdan_nikolic_ispracaj_na_praksu
Ispraćaj koleginice na praksu u Madrid (2019). Izvor: lična arhiva autora

Studenti biraju svoj fokus studija

Studiranje na stranom jeziku sgurno nije isto kao na maternjem, što sam proces čini poprilično izazovnim. Međutim, ova činjenica ne treba da vas obeshrabri jer se vremenom vrlo brzo naviknete na nove okolnosti. Program je smišljen tako da je cilj više nego dostižan, uz redovan rad i disciplinu. Nakon semestra praktične nastave i semestra na studentskoj razmeni, studenti nakon povratka u Nirnberg imaju opciju da izaberu fokus svog programa koji će kasnije stajati kao kvalifikacija na diplomi. Izborni predmeti mogu biti u oblasti finansija, marketinga, operacija, ljudskih resursa ili ekonomije. Doduše, moguće je izabrati i predmete iz različitih sfera. Naravno univerzitet ima i svoje nedostatke, a kao glavni bih naveo iznenađujuća nonšalantnost manjeg dela profesorskih kadrova, kod kojih se stiče utisak da baš nešto ne uživaju u svom poslu. Sa druge strane verujem da će se situacija vremenom popraviti i da će se takvi kadrovi isfiltrirati jer profesori od strane studenata dobijaju feedback o njihovom radu. Dakle, profesori isto tako dobijaju ocene. Ovakav koncept poboljšava odnos između studenata i profesora tako da su na naša pitanja i molbe uvek spremni da odgovore.

bogdan_nikolic_nirnberg_reka
Pešački most preko reke Pegnic koja protiče kroz Nirnberg Izvor: lična arhiva autora

Čitaonice, biblioteke, specijalno dizajnirani prostori za individualni i grupni rad, PC laboratorije

Iako ima preko 12.000 studenata, učenje na fakultetu je omogućeno zahvaljujući dve centralne biblioteke/čitaonice visokih kapaciteta, a tu su i specijalno dizajnirani prostori za individualni i grupni rad,  PC laboratorije i pristupnost štampaču i skeneru se nalaze u svakoj zgradi i na svakom spratu. U okviru kampusa se nalazi i menza koja omogućava studentima ukusne i pristupačne obroke, kojima da budem potpuno iskren nedostaje jedino kvantitet. Poslovi na fakultetu za nastavne i van nastavne aktivnosti su veoma popularni delom zbog toga što fakultet radi odličan marketing i promociju istih. Nastavne aktivnosti su vezane za državnje vežbe studentima gde su studenti prijavljeni na 450 € mesečno. Kada se uzme u obzir da državnje vežbi ne zahteva previše vremena, može se zaključiti da je dnevnica više nego zadovoljavajuća. Vannastavne aktivnosti se zasnivaju na volonterskoj osnovi, ali iskustvo i umrežavanje koje dobijete za uzvrat je neprocenjivo. Upravo zbog jednog sličnog angažmana imam priliku da apliciram na stipendiju za vannastavne aktivnosti i time dodatno olakšam svoj budžet.

bogdan_nikolic_th_nuernberg
Zgrade fakulteta arhitekture (levo) i fakulteta biznisa (desno) na Univerzitetu Georg Simon Om. Izvor: th-nuernberg.de

Nirnberg pruža odličnu perspektivu

Osim toga što je drugi po veličini grad u pokrajini Bavarija, Nirnberg je ekonomski centar pa samim tim pruža studentima izvanredne mogućnosti za zaposlenje u toku kao i nakon studija. Kultura studiranja u Nemačkoj je takva da većina studenata uporedo i radi, prevashodno tražeći posao u svojoj struci. Multinacionalni giganti poput Adidas, Leone, Siemens i drugih imaju glavno sedište u ovom divnom gradu, omogućavajući jaku odskočnu dasku na samom početku profesionalne karijere. Diploma IB programa otvara vrata daljeg usavršavanja na nekom od drugih univerziteta u i van Nemačke. Sa druge strane iskustvo stečeno tokom praktične nastave ili tokom pisanja teze, prepoznato je od strane multinacionalnih kompanija stoga nije čudo da se akademci nakon završenih studija vrlo brzo zaposle.

Kultura studiranja u Nemačkoj je takva da većina studenata uporedo i radi, prevashodno tražeći posao u svojoj struci

bogdan_nikolic_nirnberg_opustanje
Plato ispred kuće Albrehta Direra u centra Nirnberga na kome se okupljaju mladi i uživaju u raznolikosti bavarskih piva (2018). Izvor: lična arhiva autora.

Jedan od stereotipa koji sam razbio od dolaska u Nirnberg jeste da su Nemci previše konzervativna nacija. Raznolikost je ovde svakodnevnica, a zemlja je sve više otvorenija prema visokokvalifikovanoj radnoj snazi iz celog sveta. Lifestyle je drugačiji od našeg, naravno da mi umemo bolje da se zabavimo uz dobro društvo i piće ili dva, sa druge strane ovde se mnogo zdravije živi. Jedna od stvari koja je prepoznatljiva za Bavariju, a mene užasno nervira jeste da su sve radnje zatvorene posle 22h, a ulice u večernjim satima u toku radne nedelje prazne! Sa druge strane perspektiva sticanja diplome u Nemačkoj nema granice, tako da je velika verovatnoća da ćete nakon studiranja završiti u situaciji gde imate bezbroj dobrih ponuda gde je teško izabrati samo jednu. Zbog toga bih poručio svakome ko se razmišlja o dolasku, da prestane da razmišlja već jednostavno to i uradi. Odluku da se ostave porodica prijatelji i sve ostalo što se vezuje za domovinu nije lako doneti. Studirati u Nemčkoj je pravi izazov, ali se svaka podneta žrtva nakon par godina višestruko isplati.
Ono što je najupečatljivije za univerzitet Georg Simon Om jeste kulturna raznovrstnost studenata i internacionalnj orijentisanosti programa IB sa dva semestra van Nemačke.  Nadam se da sam donekle uspeo da vam dočaram kako izgledaju ove studije, a biće mi posebno zadovoljstvo da odgovorim na sva vaša pitanja. Hvala na čitanju!

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

 1. Možeš li da napises šta može da se radi sa tim fakultetom kad se završi(koji sve poslovi i da li ima posla), kao i da li je moguće da se sa njim radi i studira (i da li moze da se radi tako da izdržavas skroz sam sebe ili samo kao dodatan prihod)?

  1. Zdravo Ljiljana,

   moguci poslovi nakon ovog fakulteta su veoma raznovrsni i zavise konkretno od interesovanja osobe koja ga zavrsi kao i praksi tokom fakulteta, pocev od ljudskih resursa (HR), marketinga preko prodaje, logistike, finansija pa sve do razlicitih project-product menadzmenta ili savetovanja (verovatno sam zaboravio jos bar 10 stvari koje mogu da se radi sa ovim fakultetom).

   Tokom fakulteta moze super da se radi a u zavisnosti od troskova, pronadjenog posla i kolicine ulozenog vremena, moguce je i da se student sam izdrzava.

   Veliki pozdrav
   Nikola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.