37 nemačkih navika i karakteristika

NK-014-37-nemačkih-navika-i-karakteristika
Početna Razno 37 nemačkih navika i karakteristika

Nakon nešto duže provedenog vremena u inostranstvu, stranci kreću svakodnevno da uočavaju razlike u kulturi, običajima i navikama kod domaćina. Takođe, stranci spoznaju sebe i osvešćuju se o kulturi zemlje iz koje dolaze i o stvarima o kojima nikad nisu aktivno razmišljali, već koje su se uvek nekako podrazumevale. Primera radi, stavljanje kečapa na picu je normalna stvar, a tek sam ovde spoznao da se to na Zapadu ne radi i da me prijatelji stranci čudno gledaju kad to radim. Od Nemaca koji su živeli preko čućete nešto poput: “Tek nakon duže provedenog vremena u inostranstvu sam razumeo koliki sam Nemac i šta to znači”. Ovaj tekst se bavi Nemačkim navikama i karakteriskama koje ih odlikuju. Naravno, stvari se ne mogu generalizovati na sve Nemce i neki ih mogu smatrati stereotipima, ali u subjektivnom proseku sledeće odlike su tipične za Nemce i većinu njih stranci uočavaju.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Karakteristike

 1. Nemačka je zemlja hleba i zemički. Postoji mali milion različitih vrsta, a skoro svako ima svoju omiljenu vrstu hleba. Hleb se po nepisanom pravilu jede uz svaki obrok. Užina se kaže Brotzeit što u doslovnom prevodu znači vreme za hleb. U nekim krajevima za večeru kaže Abendbrot što u doslovnom prevodu znači večernji hleb. Na hleb se uglavnom pored putera stavlja šunka ili kačkavalj. Popamtiti sve vrste naziva hleba predstavlja uspeh. Nemačka pekara novopridošlim strancima može da liči na festival hleba i zemički. U različitim krajevima čućete različite nazive od Brötchen preko SemmelWeckle do Schrippe i drugih. Kada sretnete Nemce u inostranstvu uglavnom će se požaliti kako domaćin nema dobar hleb. Takođe, u prodavnici postoji veliki izbor hleba.
 2. Nemci su veoma direktni u komunikaciji, moglo bi se čak reći i bukvalisti. Ako predložite da se nađete u četiri, Nemci će uglavom misliti u četiri ujutru pa sledi kontra pitanje – misliš u 16 časova? Pričanje izokola i saopštavanje loših vesti na blag način nije njihova vrlina. Posledica toga je da se sarkazam veoma retko koristi jer se očekuje da ono što kažete bude istina, a da dodatne interpretacije samo oduzimaju vreme.
 3. Sklapanje prijateljstva je dug proces, ali je Nemački prijatelj odličan. Jasno i glasno prave razliku između prijatelja i poznanika. Sa druge strane, Amerikanci se mogu veoma brzo sprijateljiti, smejati i lepo provesti. Nemci ovako nešto nazivaju poznanstvom, a Amerikance opišu kao licemerne jer nakon kratkog vremena nekog zovu prijateljem, što samo po sebi nije moguće.
 4. Smalltalk ili neobavezni razgovor o nebitnim temama kako bi se probio led ili opustila atmosfera nije tako zastupljen. Šta više, za poslovne Nemce koji sklapaju posao u inostranstvu postoje kursevi Smalltalk-a, a popularniji mediji iz sveta biznisa s vremena na vreme ubace tekst na temu bitnosti Smalltalk-a.
 5. Neobavezno pričanje bez ikakvog cilja se uglavnom smatra gubljenjem vremena. Možete čuti komentare Nemaca kako ih je neko ugušio nekom pričom (vollgelabert) bez cilja i jasne poruke.
 6. Svesnost i briga o okolini je na veoma visokom nivou. Rado će poneti svoju platnenu torbu u prodavnicu da ne bi kupovali plastičnu. Poneće i svoju porcelansku šolju za coffee to go da na kiosku ne bi uzimali papirnu šolju. Na dosta mesta kafa košta par centi jeftinije ukoliko donesete svoju šolju. Bez problema nose prazne plastične flaše na reciklažu, a đubre razdvajaju i recikliraju.
 7. Nemci su odlični u planiranju. Ono čime se danas bave su verovatno isplanirali bar nedelju dana ranije, godišnji odmor planiraju čak i godinu dana unapred i pripremaju se za isti uz obaveznu knjigu turističkog vodiča.
 8. Nemci vole da putuju i to rade veoma često. Skoro da nema Nemaca koji za vreme tinejdžerskih dana nije posetio Majorku. Nakog završene srednje škole, dosta Nemaca ode na višemesečno putovanje pre nego što počne sa poslom ili studijama, a jedna od najpopularnijih destinacija je Australija. Nakon studija ili između bečelora i mastera dosta Nemaca ode na putovanje pre nego što krene da radi. Takođe, nije retko da uzmu godinu dana pauze i odu na put oko sveta. Veoma je čudno ako na nekom svom putovanju ne sretnete Nemce koji su veoma dobro informisani i isplanirani, a obavezno poseduju knjigu turističkog vodiča.
 9. U prodavnicu se uglavnom ide samo jednom nedeljno i kupuje se po planu za celu sledeću ili dve nedelje.
 10. Vreme je svetinja, a kašnjenje zaslužuje kartu u jednom pravcu za deveti krug pakla. Iako kasnite dva minuta, očekuje se da to prethodno najavite i da se izvinite kada stignete. Na mom fakultetu nekoliko profesora nije puštalo studente da uđu na predavanje ako su zakasnili, makar i manje od jedne minute. Na pitanje Nemici kako se provela na prvom dejtu sa novim dečkom koga je upoznala, ne treba da vas iznenadi odgovor tipa “Bilo je super, nije kasnio”. Ako žurka počinje u osam, to znači da treba da se pojavite u osam. Direktor jedne firme koja se bavi virtualnim i svemirskim inženjerstvom iz Ingolštata je odbio da potpiše multimilionsko strateško partnerstvo sa jednom firmom iz Amerike jer su Amerikanci kasnili nešto više od deset minuta na sastanak. Obrazloženje je bilo “ako ne mogu da se oslonim na njih da dođu na vreme na sastanak, kako da se oslonim na mnogo bitnije stvari”. Dok su se stranci u firmi čudili, Nemcima je obrazloženje bilo normalno. Ovo su samo neki od mali milion primera o bitnosti vremena koja sam doživeo ili čuo.
 11. Gradski prevoz, osim autobusa, ne kasni. Ako autobus kasni više od tri minuta, uglavnom ćete čuti gunđanje na stanici.
 12. Pravila i zakoni su takođe svetinja. Pravila, procedure i zakoni postoje za sve. Kršenje istih izaziva jako i glasno negodovanje i održavanje lekcije. Nemci čekaju na zeleno svetlo da pređu ulicu i u najgluvlje doba kada nema saobraćaja. Ako neko prelazi ulicu na crveno, možete veoma biti sigurni da se radi o strancu, a nije redak slučaj da vidite Nemca kako održava strancu lekciju. Takođe, ako se slučajno desi da hodate biciklističom stazom, možete očekivati u roku od pet minuta lekciju da se tuda ne hoda.
 13. Autoritet se nalazi u istom odabranom društvu kao i vreme, pravila i zakoni. Autoritet baziran na znanju je najcenjeniji. Ljudima sa najvišim stepenom obrazovanja se po bontonu obraćate uključujući najvišu titulu. Na primer, osobi sa završenim doktorskim studijama se obraća sa gospodin doktor Miler (Herr Doktor Müller), a ako ima zvanje profesora onda sa gospodin profesor Miler (Herr Professor Müller).
 14. Fudbal je apsolutno glavni sport i skoro sa svakim možete pričati o istom. Na stadionu možete videti grupu devojaka, grupu momaka, bake i deke, porodice. Skoro svako ima svoj omiljeni klub, a žene veoma često treniraju i gledaju fudbal. Bundesliga je najbolja liga, a strani fudbal se ne gleda toliko često.
 15. Reč Scheiße (Šajse) što u prevodu znači sranje nije baš psovka i može da se koristi u svakom kontekstu. Ispala vam je čaša – Scheiße; nešto ne ide dobro – Scheiße; kasnite negde – Scheiße. Nešto ste zaboravili – Scheiße itd.
 16. Nemačke psovke i uvrede su veoma smešne u poređenju sa istim sa Balkana. Možete da čujete nešto poput du Fischkopf (riblja glavo)du Lauch (praziluku jedan)du Gurke (krastavcu jedan). Pored njih i sličnih kreacija ima još standardnih psovki Arschloch (analni otvor)Arsch (guzica) i Hurensohn (kurvin sin). Sočne psovke na Nemačkom uglavnom dolaze od druge i mlađe generacije imigranata.
 17. Politička korektnost i ljubaznost je na veoma visokom nivou. Toliko visoka da ima stranaca kojima je muka od iste.
 18. Voda sa česme se skoro i ne pije već se kupuje minaralna i gazirana voda u flašama. Ako naručite vodu u kafiću/restoranu/baru, podrazumeva se da naručujete gaziranu.
 19. Nemci ne vole samo gaziranu vodu, već skoro svako piće je gazirano. Jedno od omiljenih im je gazirani sok od jabuke takozvani Apfelschorle.
 20. Pored gaziranih pića Nemci redovno uživaju u pivu, a od 16 godine mogu da ga piju legalno zajedno sa vinom. Za razliku od Balkana, pivo ne važi za “muško” piće pa ga podjednako konzumiraju i žene. Pivo može da se pije svaki dan i uz svaku priliku. Negde je čak moguće piti ga na poslu, a nije ni strano da na poslovnom sastanku stranku ponudite pivom. Takođe, učestala praksa je da se posle nekog rekreativnog bavljenja sportom u grupi popije po jedna ili dve gajbe piva. Po statistici iz 2014. godine Nemac popije 106,9 litera piva godišnje.
 21. Iako dolazi iz Bavarske, u celoj nemačkoj je Biergarten [Bir-garten] redovna destinacija Nemaca. Biergarten je u slobodnom prevodu “pivska bašta”, a predstavlja lokal sa drvenim festivalskim klupama i stolovima gde se redovno pije pivo i uz to pojede po koja kobasica. Ako imate prijatelje Nemce, sigurno ćete bar jednom završiti u Biergarten-u.
 22. Nemci uz pomfrit jedu majonez. Kada u inostranstvu naručuju pomfrit sa majonezom, dobijaju čudne poglede.
 23. Kokice se u Nemačkoj jedu slatke (kao i u ostatku Zapadnog sveta). Prve kokice koje sam kupio za mikrotalasnu bile su slatke, a ja sam mislio da sam kupio pokvarene.
 24. Konzumiranje alkohola je dozvoljeno u javnosti i redovno se praktikuje. Ispijanje piva, votke, viskija ili čega već dok se vozite gradskim prevozom ili pešačite ulicom je normalna stvar.
 25. U Nemačkoj se kola sa automatik menjačem skoro ni ne voze. Manualni menjač je majka Nemačke autoindustrije. Jedino u rent-a-car ponudi možete naći automatik kola.
 26. Iako se stiče utisak da se u Nemačkoj puno radi, zapravo se radi manje nego u drugim zemljama (poput npr. Amerike ili Japana), ali dosta efikasnije. Nedeljom su prodavnice zatvorene jer je rad nedeljom zabranjen zakonom o radu. Dakle, šoping tura nedeljom ovde ne postoji. Da bi se radilo nedeljom, vrsta delatnosti mora da spada u jednu od 16 kategorija koje su izuzete iz zakona ili je potrebna specijalna dozvola od države. Najveći deo prodavnica i radnja zatvara između 19 i 21 časova. Izuzetak ovom pravilu su benziske pumpe, trafike na železničkim stanicama, kafići, restorani i Berlin. Takođe, izuzetak u baš velikim sredinama su radnje Späti [špeti – u sl. prevodu “kasno”] koje su otvorene cele noći, ali su cene u njima paprene.
 27. Nedeljom vlada potpuna tišina jer se Nemci odmaraju. Tišina je garantova zakonom o tišini tj. Sonntagsruhe [Zontags-rue]. Ako pravite neku buku nedeljom poput bacanja staklenih flaša u đubre, ne treba da vas iznenadi ako neko od komšija pozove Ordnungsamt (u sl. prevodu uprava za red) tj. komunalnu policiju da se žali.
 28. Može se steći utisak da su Nemci konstantno nezadovoljni jer se redovno glasno i jasno žale na sve što im nije po volji. Ipak, priča se na završava samo na žaljenju, već se pobrinu da se stvari reše i problemi otklone.
 29. Čist račun, duga ljubav je u Nemačkoj krvi. Svako plaća svoj deo računa. Na dejtu se račun deli, a postoje i delovi Nemačke u kome i bračni parovi dele račun u restornu. Kusur se vraća u cent.
 30. Red i struktura su takođe u Nemačkoj krvi. Svaki Nemac ima kod kuće bar po jedan Ordner – jednu vrstu fascikle za organizaciju dokumenata. Reč Ordner potiče od reči Ordnung što u prevodu znači red, tako da bi Ordner mogao da se prevede u “nešto što dovodi u red”.
 31. Pored reda, strukture i planiranja, Nemci su odlični i u organizaciji. Za sve što vas zanima možete biti sigurni da postoji neko udruženje/klub/grupa građana koja se time bavi – takozvani Verein [ferajn]. Zanima vas odbojka, učlanite se u Verein. Zanima vas pecanje, učlanite se u Verein. Zanima vas planinarenje, učlanite se u Verein. Zanima vas poslovanje sa Kinom, učlanite se u Verein.
 32. Nemačka je zemlja osiguranja i Nemci imaju osiguranje za sve moguće i nemoguće stvari. Drugar se spotakao i slučajno oborio i uništio Vaš novi 4k televizor. Nema potrebe za brigom, njegovo ili vaše osiguranje će pokriti štetu.
 33. Nemice se ređe šminkaju nego devojke sa Balkana. Šmikaju se uglavnom samo za neke specijalne prilike ili kada idu u provod. Ako vidite našminkanu ženu tokom dana na ulici, velika verovatnoća je da se radi o strankinji.
 34. Jakna od Jack Wolfskin-a su norma. Teško da tokom dana nećete sresti bar jednog Nemca ili Nemicu noseći istu.
 35. Broj vegetarijanaca i vegana je u Nemačkoj veoma zastupljen. U kafićima i restoranima je izbor za njih zaista veliki.
 36. Nemci vole drinking games, a teško da jedna kućna žurka mlađe generacije može da prođe bez beer pong-a.
 37. Vreme ručka je između 12 i 13 časova, večere između 17 i 18. Francuzi i Španci najviše primećuju ovo razliku i konstantuju kako Nemci veoma rano jedu jer je vreme večere kod njih između 20 i 22 časa, a ručka između 14 i 15 časova.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Naravno, sve prethodno nabrojane stvari ne rade svi Nemci konstantno i mogu se smatrati generalizacijom. Ipak, velika je verovatnoća da ćete tokom Vašeg boravka u Nemačkoj ili druženja sa Nemcima primetiti i doživeti veći broj gore navedenih stvari. Da li ste primetili još neke stvari koje smo mi propustili?

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

8 Responses

 1. Odličan text. Dodala bih ono što mene recimo nakon 6 godina još uvek iritira. Preobimna administracija. Posebno mi se dopalo to oko rada. Nisu vredni kao što se misli. I da, ogovaraju svakog kog poznaju mnogo više od moje komšinice Mice u Srbiji.

   1. Smeta mi njihova dvolicnost i to što kod njih još uvek vlada nacizam. Na primer ako je auto prljav to je srpski auto, ili smeju se kako kod nas voda smrdi…glume superiornu rasu…ne prihvataju nista sto nije njihovo i sto je van njihove svakodnevnice…iskreno nisu uopšte vredni kao što se smatra…posle 8 časova posla dodju kući i samo piju pivo…svaki dan…nikad nemaju vremena za porodicu iako ne rade…jako su proracunati, moguće da ni ne zovu u goste jer im je jedna čaše vode već dovoljan trosak…ne daj boze parče hleba da daju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.