Treći korak u Nemačkoj: poreski identifikacioni broj – Steuer ID

steuer-id-poreski-id
Početna Papiri Treći korak u Nemačkoj: poreski identifikacioni broj – Steuer ID

Nakon dolaska u Nemačku, savetujemo da završite sve birokratske obaveze što brže da bi izbegli eventualne poteštkoće i probleme. Pod što brže mislimo da proaktivno ubrzate neke stvari kao što je dobijanje poreskog ID-a o čemu pišemo u ovom tekstu. Ukoliko već nište čitali, preporučujemo da pročitate Prvi korak u Nemačkoj: prijava prebivališta – Meldebescheinigung i Drugi korak u Nemačkoj – otvaranje bankovnog računa.

Razlika između poreskog ID-a i poreskog broja

Mnogi, pa i sami Nemci, mešaju poreski ID tj. Steueridentifikationsnummer (Steuer-ID)  [Štojer-identifikacions-numer] poznat kao i persönliche Identifikationsnummer [perzoenlihe-identifikacions-numer] i poreski broj tj. Steuernummer [Štojer-numer]. Poreski ID uveden je 2007. godine i predstavlja doživotni broj koji važi u svih 16 nemačkih pokrajina. Poreski ID se satoji od 11 cifri i dobija se pri rođenju. Može se reći da je do poklon dobrodošlice od države. Oni koji nisu rođeni u Nemačkoj, dobijaju poreski ID pri prijavi prebivališta.

Sa druge strane, poreski broj se dobija od poreske uprave (Finanzamt) zadužene za mesto u kome imate prebivalište. Poreski broj se sastoji od 13 cifara i menja se pri selidbi ukoliko je za novo prebivalište zadužena nova poreska uprava. Primera radi, ukoliko se preselite iz Hamburga za Berlin, dobićete novi poreski broj. Ukolioko se preselite unutar Berlina, možete se isto desiti da dobijete novi poreski broj ako je za određeni deo grada zadužena druga poreska uprava. Postoje već duže vreme planovi da poreski ID kompletno zameni poreski broj za regularno zaposlene, a kada će to tačno desiti još uvek nije poznato. Do tada, moguće je da građani kao regularno zaposleni imaju kako poreski broj tako i poreski ID. Oni koji rade kao frilenseri (Selbstständig, Freiberufler) moraju podneti zahtev u svojoj poreskoj upravi za poreski broj.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Proaktivno sami pokupite svoj poreski ID

Svoj poreski ID biće Vam poslat poštom nakon što prijavite svoje prebivalište. Primer pisma možete videti na slici ispod. Međutim, dostava pisma može potrajati do 6 nedelja što Vas može uvesti u problem isplate plate o čemu se kasnije biti reči. Isto tako, moguće je da se pošta zagubi pa da Vam ni ne stige poreski ID, te ukoliko nakon šest nedelja nakon prijave prebivališta ne dobijete pismo, tražite sami svoj poreski ID. Ponovno slanje poreskog ID-a se traži isključivo preko interneta direktno na stranici Savezne službe za porez odnosno Bundeszentralamt für Steuern [Bundes-central-amt fuer štojern] odnosno ovde.  Međutim, kako dostavljanje poreskog ID-a može potrajati do 6 nedelja i time Vam izazvati probleme, savetuje se da se prošetate do Vaše poreske uprave tj. Finanzamt i zamolite ih da Vam isčitaju Vaš poreski ID. Da bi to funkcionisalo ponesite obavezno sa sobom pasoš i za svaki slučaj možete poneti prijavu prebivališta i vizu/boravišnu dozvolu. Da bi otkrili koja poreska uprava je zadužena za Vas, možete putem Vašeg poštanskog broja to saznati na ovoj stranici.

poreski-id-steuer-id
Primer pisma od Savezne službe za porez. U gornjem desnom uglu se nalazi poreski ID . Izvor: Wikipedia.

 

Poreski ID i broj su neophodni za mnoge stvari pa i isplatu plate

Za početak u Nemačkoj poreski ID je najbitniji jer uslovljava isplatu plate. Uslovljava jer pri isplati plate poslodavac mora u Vaše ime, između ostalog, uplatiti poreskoj upravi porez na platu odnosno Lohsteuer [Lon-štojer]. Pri zapošljavanju poslodavaci uglavnom pitaju za osnove podatke, u koje spada i poreski broj, putem Personalbogen [Perzonal-bogen] odnosno relativno standardizovanom formularu za lične podatke. Ukoliko ste se tek doselili za Nemačku, ne možete upisati poreski ID jer ga još uvek nemate, te je dobro da proaktivno pitate odeljenje za ljudske resurse da li imaju sve podatke neophodne za isplatu plate. Ukoliko budete menjali poslodavca, njemu ćete isto morati dostaviti Vaš poreski ID.

Kod otvaranja računa u banci je nekad neophodno dati poreski ID, mada je moguće otvoriti tekuću račun bez istog. Ipak, ukoliko budete zarađivali putem kamata, trgovonim hartijama od vrednosti i slično moraćete banci dostaviti poreski ID radi računanja poreza na kapitalnu dobit. Penzioneri isto moraju znati svoj poreski ID jer doprinosi za penziju koji su uplaćivanji tokom radnog veka su vezani za poreski ID. Kako penzioneri, tako i studenti moraju znati svoj poreski ID zbog uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje tj. Krankenversicherung [Kranken-fer-ziherung]) i osiguranje o dugoročnoj zdravstvenoj zaštiti tj. Pflegeversicherung [Pflege-fer-ziherung].

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Na početku sledeće godine, poreski ID Vam je potreban ukoliko budete želeli da predate zahtev za povraćaj poreza odnosno Steuererklärung [Štojer-erklaerung].

U Nemačkoj postoje poreski broj i poreski ID. Za regularno zaposlene bitan je poreski ID koji uslovljava mnoge stvari poput isplate plate i podnošenje zahteva za povraćaj poreza. Poreski ID se dobija pismom što može potrajati do 6 nedelja nakon prijave prebivališta, te se savetuje da se sami prošetate do odgovarajuće poreske uprave da Vam kažu koji je Vaš poreski ID.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

8 Responses

 1. Pozdrav,radim u nemackoj,preko hrvatske firme,potpisao sam ugovor o radu,otvorio racun u banci,dobio karticu evropskog osiguranja,e sad gazda mi obecava a1 formular,a radnu vizu ne spominje,posto radim preko srbskog pasosa,imam pravo da ostanem 3 meseca kao turista,a posle toga moram izaci iz zemlje,ovim putem vas molim da mi objasnite koji su sve papiri potrebni da se radi u nemackoj preko hrvatske firme,sa srbskim pasosem

 2. Pozdrav Filipe,
  Kao prvo – blog ti je super.
  Ubrzo planiram da se preselim u Njemačku (imam posao i stan)
  Prvo ću se prijaviti otvoriti konto u banci i sačekati ID broj.
  Međutim nisam upoznata s činjenicom o Steuernummer i zdravstvenom osiguranju, da li to ja trebam zahtjevati, na koji način da to dobijem ili to poslodavac rješava? Malo me to brine pa bih bila zahvalna za savjet.
  Lijep pozdrav 🙂

  1. Zdravo Emelina,

   hvala na pohvali.

   Sto se tice Steuernummer – preporucujem ti da procitas upravo ovaj tekst gde komentarisemo. Sto se tcie zdravstvenog osiguranja, treba da izaberes osiguravajucu kucu kod koje zelis da budes osigurana.

   Srecno i pozdrav,
   FSP

 3. Poštovanje. Zovem se Milena. Suprug je u Nemačkoj i tražio je povrat poreza za prošlu godinu. Ja sam u Srbiji i slala sam moj bruto i neto dohodak i potvrdu o plaćenom porezu iz firme. Pre nekoliko dana sam dobila iz Nemačke personalni id. broj na moje ime. Šta ja mogu sad sa tim. Ovde sam u Nemačku ambasadu poslala za termin za spajanje porodice. Unapred hvala. Pozdrav

 4. Poštovani,
  Moj muž ima hrvatske papire i prilikom dolaska moje ćerke i mene u Njemačku i spajanja porodice u opštini je službenica greškom i njega stavila na našu prijavu. kad sam joj rekla da je napravila grešku, rekla je da će se ispraviti. Međutim, sada smo dobila poreske brojeve i on je ponovo dobio poreski broj, iako je već imao jedan, koji je dobio po dolasku u Njemačku.
  Šta da radimo u ovom slučaju?

  1. Zdravo Ružice,

   pozovite opštinu kao i Poresku upravu i objasnite im grešku ponovo i zahtevajte potvrdu da je greška ispravljena. Da se meni to dešava, ja bih koristio stari poreski broj, dok bi novi gledao da storniram – ili telefonskim (ako može) ili pismenim putem.

   Nadam se da ćete ubrzo rešiti problem!

   Veliki pozdrav
   Nikola

 5. Zdravo zanima.me gde treba da se javim za poreski broj imao sam stari i neznam ga pa me zanima bijo sam prijavljen u berlin pa sam se prebacio u schuttorf i prijavijo se u opštinu ali broja nemam gde da idem da se javim hvalla

  1. Jel imate neko pismo od poreske uprave? Ako ne, mozete da zovete ili poresku upravu u Berlinu ili mozda nekog od prethodnih poslodavaca, oni bi morali da ga imaju u arhivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.