Stipendije saveznih političkih fondacija

NK-46-Stipendije-saveznih-političkih-fondacija
Početna Studije Stipendije saveznih političkih fondacija

Ukoliko ste već stigli u Nemačku i upisali studije, čestitam! Potrebna je hrabrost, volja i energija izaći iz zone komfora i doći ovde. Ako se nalazite u fazi planiranja svog dolaska i ukoliko već niste pročitali, toplo preporučejemo da pročitate kakve vrste fakulteta postoje u Nemačkoj, kako su studije organizovane i kako izgleda procedura upisa na iste. Iako u Nemačkoj više od pola studenata radi, postoji veliki broj stipendija za studente. U ovom tekstu se bavimo stipendijama za Master studije kao i stipendijama za studente koji su već upisani na nemačke univerzitete. Postoje mnogi davaoci stipendija i stipendije različitih svrha. U ovom tekstu se bavimo stipendijama fondacija bliskim političkim partijama odnosno politsiche Stiftungen ili parteinahe Stiftungen. Da ne bude zabune, ove stipendije nisu isključivo za studente političkih nauka i ne morate se politički angažovati kako biste ih dobili, niti morate biti politički angažovani ako ih dobijete.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Uslovi

Uslovi se razlikuju od fondacije do fondacije. Ipak, zajednički imenilac je da se nude stipendije studentima kako osnovnih, tako i master, ali i doktorskih studija. Takođe, glavni uslovi su iznadprosečne ocene i društveno-korisni i/ili politički rad. Šta je tačno iznadprosečna ocena utvrđuje svaka fondacija ponaosob, ali uglavnom to znači prosek veći od 2,5.

Društveno korisni rad je škakljiv prevod ehrenamtliches Engagement (eren-amtlihes aganžmo), što u bukvalnom prevodu žnači počasna služba, rad iz časti. Koncept koji nije toliko zastupljen na našim prostorima, a pogrešno se prevodi kao volonterski rad. Grubo rečeno, to je (samoinicijativni) neplaćeni rad u korist zajednice. Primera radi, kolege sa fakulteta su u jeku izbegličke krize skupljali laptopove, odeću, obuću i odnosili u svratišta. Takođe su razvijali programe koji su radnicima socijalne službe pomogali oko organizacije svratišta, držali časove Nemačkog izbeglicama i slično. Druge kolege sa fakulteta su išle po gimnazijama i odgovarali đacima na pitanja vezane za njihove studije i fakultete. Ja sam vannastavno držao dodatna vežbanja iz matematike i programiranja za kolege sa fakulteta koji su imali poteškoća sa ovim predmetima. Druge kolege dobrovoljno rade u studentskom parlamentu. Primera za počasnu službu je mnogo jer je koncept veoma zastupljen. Toliko zastupljen i jak da je to jedan od glavnih oslonaca nemačke vatrogasne službe.

Politički aganžman nije obavezan ako možete da dokažete društveno-koristan rad odnosno počašnu službu. Politički aganžman podrazumeva da ste član omladine neke političke partije i da ste aktivni u njihovom radu. Bitno je napomenuti da ukoliko dobijete stipendiju političke fondacije, ne morate da se angažujete politički niti morate postati član omladine te političke partije! Ovo Vam niko ne traži, niti sme da Vam traži. Štaviše, utisak mi je da većina stipendista političkih fondacija nije politički angažovana.

Ukoliko dobijete stipendiju političke fondacije, ne morate da se angažujete politički niti morate postati član omladine te političke partije! Ovo Vam niko ne traži, niti sme da Vam traži!

Treći uslov je imati zajedničke vrednosti sa fondacijom kod koje konkurišete za stipendiju. Primera radi, ako mislite da ekonomija treba da bude planirana centralno i da sve treba da radi država, onda niste na pravom mestu kod fondacije koja se zalaže za slobodno tržište i da država treba da bude što manje upletena u život građana.

Na osnovne uslove idu uslovi samih fondacija. Na primer, ako ste student osnovnih studija, neke fondacije imaju uslov da imate završena prva dva semestra. Neke fondacije traže propratna pisma od dva profesora, dok druge traže od jednog. Za sve specifične uslove fondacija preporučujemo da se informišete na stranicama istih. Takođe, visina stipendija zavisi od fondacije do fondacije i kreće se oko 700 € mesečno.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Finansiranje fondacija

Verovatno se pitate zašto se zovu stipendije političkih fondacija s obzirom da nije obaveza da budete politički aktivni niti politički angažovani. Odgovor leži u finansiranju istih. Svaka fondacija usko sarađuje sa jednom političkom partijom i njen budžet zavisi od broja osvojenih glasova njoj bliske partija. Novac iz budžeta više ministarstava, poput Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva prosvete i istraživanja, slivaju se u zajedničku kasu. Godine 2015. ta zajednička kasa iznosila je 534 miliona evra. Novac iz zajedničke kase je glavni, ali ne i jedini izvor finansija. Dodeljuju se fondacijama na osnovu različitih kriterijuma, od kojih je najvažniji procenat osvojenih glasova bliske im političke partije. Shodno tome, ako neka partija ne uđe u parlament, njoj bliska fondacija ostaje bez finansija.

Lista političkih fondacija na saveznom nivou

Sledi lista fondacija na saveznom nivou po azbučnom redu. Pored njih postoje fondacije na pokrajinskom nivou, no to je tema za neki drugi tekst.

Friedrich-Ebert Stiftung

Fridrich Ebert fondacija je fondacija bliska Socijaldemokratskoj partiji Nemačke odnosno Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) i ujedno je i najstarija fondacija. To je partija iz koje je trenutni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

Friedrich-Naumann Stiftung

Fridrich Nauman fondacija je bliska Slobodnoj demokratskoj stranci odnosno Freie Demokratische Partei (FDP).

Hanns-Seidel Stiftung

Hans Sajdel fondacija je bliska partiji Hrišćansko socijalnoj uniji u Bavarskoj odnosno Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) partiji, poznatoj i kao mlađoj sestri CDU.

Heinrich-Böll Stiftung

Hajnrih Bel fondacija bliska partiji Savezu 90/Zeleni odnosno Bündnis 90/Die Grünen.

Konrad-Adenaur-Stiftung

Konrad-Adenaur fondacija je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji Nemačke odnosno Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU). Partija na čijem čelu je Angela Merkel.

Rosa-Luxemburg Stiftung

Roza Luksemburg fondacija bliska je nemačkoj Levici odnosno Die Linke. Levica je najmlađa partija koja je nastala 2007. godine ujedinjenjem, pod 1 – partije nemačkog socijalizma odnoso Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) i pod 2 – frakcije koja se odvojila iz Socijaldemokratske partije Nemačka (SPD).

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ciljevi i uloga političkih fondacija

Političke partije imaju zvanično tri cilja: 1) politička edukacija stanovništa u Nemačkoj i van nje, 2) promocija i podrška talentovanim ljudima, 3) učešće u (međunarodnom) razvojnom radu. U skladu sa tri deklarisanja cilja, fondacije upravljaju svojim budžetom. Shodno tome, deo budžeta rezervisan je za internacionalni rad tako da veoma verovatno sve fondacije imaju svoju kancelariju u Beogradu, Podgorici, Sarejevu i Zagrebu. Sve fondacije zajedno imaju oko 2.000 zaposlenih i skoro 300 kancelarija u inostranstvu.

Shodno ciljevima, jedan deo budžeta rezervisan je za edukaciju. Unutar fondacije postoje radne grupe iliti tzv. Arbeitskreisen koje se bave različitim temama. Primera radi, radna grupa za zdravstvo, radna grupa za ekonomiju, radna grupa za socijalna pitanja itd. Radne grupe organizuju razne javne događaje, seminare i panel diskusije širom Nemačke. Javni događaj znači da je svako slobodan da dođe na isti.

Treći deo budžeta rezervisan je za stipendije i aktivnosti stipendista. Isto tako unutar studentske organizacije postoje radne grupe koje se bave različitim temama, a radne grupe vode sami stipendisti. Stipendisti mogu da se izbore za budžet i da takođe organizuju seminare, radionice, panel diskusije i ostale događaje. Međutim, ti događaji su privatni pa su za stipendiste od stipendista. Ipak, nije isključeno da se stipendisti izbore za deo budžeta za javne događaje pa da organizuju i javni događaj.

Dok prve dve organizacije Politička edukacija i Internacionalna razvojna saradnja sarađuju sa fondaciji bliskom partijom, stipendijska organizacija je nezavisna. Zbog toga stipendisti ne moraju da se uključe u politički rad, da budu član omladine partije i slično, niti bilo ko sme to da im traži! Naravno, među stipendistima ima politički aktivnih, ali utisak mi je da je to manjina.

U Nemačkoj postoji šest saveznih političkih fondacija koje nude stipendije, a ne traže niti smeju da traže bilo kakvo političko angažovanje od Vas. Glavni uslovi su iznadprosečne osecene i društveno korisni rad odnosno počasna služba. Svim studentima koji se odluče da konkurišu za stipendiju njihovim vrednostima bliskoj fondaciji, Nemački kutak želi puno sreće 🙂

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.