Korak bliže Master studijama u Nemačkoj – Konrad Adenauer Stipendija

stipendija-nemacka-konrad-adenauer
Početna Studije Korak bliže Master studijama u Nemačkoj – Konrad Adenauer Stipendija

Ovaj tekst je namenjen studentima koji su odlučili da svoje znanje prodube u Nemačkoj. Jedan od načina da ostvare svoj cilj i da za to budu finansijski podržani jeste stipendija Fondacije Konrad Adenauer. Informacije o uslovima za ovu stipendiju su široko rasprostranjene, a ja ću u ovom tekstu podeliti iskustvo dobijanja iste, kako izgleda intervju i kakve prednosti uživaju stipendisti Fondacije.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Na master u Nemačku zahvaljujući stipendiji

Kažu da, da bi čovek uspeo mora da učini prvi korak. Uistinu, želite li preploviti more ili smatrate da je dovoljno da se samo stoji na obali i posmatraju talasi. Tako, prvi korak ka ostvarenju moje težnje, ciljeva i dugogodišnjeg sna – Master studija prava u Nemačkoj – je bio upravo konkurisanje za stipendiju Fondacije Konrad Adenauer. Fondacija pruža stipendije studentima koji žele da završe Master ili doktorske studije u Nemačkoj. Studenti treba da budu motivisani, vredni, strastveni, aktivno angažovani u društveno-korisnom radu i da imaju želju za produbljivanjem svog znanja u Nemačkoj. Moj društveno-korisni rad uključivao je pomoć deci u ometenoj u razvoju kao i učestvovanje u projektima Udruženju mladih novosadskih intelektualaca sa ciljem pospešivanja omladinskog preduzetništva.

Konrad Adenauer Fondacija

Konrad Adenauer Fondacija je fondacija političkog tipa koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji Nemačke (CDU). Iako je fondacija političkog tipa, sama stipendija nije. Konrad Adenauer je bio prvi kancelar Savezne republike Nemačke i suosnivač CDU. Vodeći principi rada ove fondacije jesu sloboda, pravda i solidarnost. Fondacija ima preko 70 predstavništava širom sveta i projekata u više od 120 zemalja sveta. Njihova želja je da pokrenu ljude da učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti. Zalažu se za razvoj demokratije, pravne države i socijalne tržišne privrede. Takođe, u središtu njihovog interesovanja jesu čovek i njegovo dostojanstvo, kao i njegova prava i obaveze. Lično sam za fondaciju saznala preko bivših stipendista i alumnista.

Stipendija je univerzalnog karaktera

Diplomirani studenti mogu da konkurišu za stipendiju koja inicijalno traje godinu dana. Međutim, ukoliko Master studije traju dve godine, stipendija se može produžiti za još godinu dana. Obzirom na činjenicu da sam ja dobila stipendiju za moje Master studije, fokusiraću se jedino na stipendiju za Master studije.

Sama stipendija iznosi 862 € mesečno, čime se mogu pokriti troškovi života. Pored toga, Fondacija pokriva i obavezno zdravstveno osiguranje. Ono što je takođe olakšavajuća okolnost, kada ste stipendista, jeste prilikom podnošenja vize za studije. Stipendija je dovoljan dokaz za finansiranje studija, a i oslobađa vas zakazivanja termina u Nemačkoj ambasadi. Možete da odete bilo koji dan od ponedeljka do četvrtka u njihovom radnom vremenu. Ovim putem napominjem, da obzirom na trenutnu situaciju sa Korona virusom, može da se dogodi da je proces podložan promenama.

Takođe, postoji mogućnost da se iznos stipendije uveća, ukoliko se desi da stipendista stupi u brak, ili pak dobije decu.

Ono što je posebno važno istaći jeste da stipendija ne ograničava studenta da se veže za bilo koji grad, niti bilo koju naučnu disciplinu. Stipendija je univerzalnog karaktera i omogućava studentima svih naučnih disciplina da konkurišu. Dakle, potrebno je da želite da studirate na nekom od univerziteta u Nemačkoj.

Odlično je što vas stipendija čeka kada god upišete željeni program u Nemačkoj. Primera radi, ukoliko dobijete stipendiju u junu, a Master studije vam počinju u aprilu sledeće godine, vi ćete primati stipendiju od aprila sledeće, naravno ukoliko vas izaberu.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Uslovi

Uslovi za konkurisanje se pre svega odnose na završene osnovne studije i da imate manje od 30 godina. Takođe, potrebno vam je dobro znanje nemačkog jezika ( minimalno B1 ukoliko je studijski program na Engleskom, a ukoliko je na Nemačkom onda B2) kao i da ste aktivno bili angažovani u nekom društveno-korisnom radu, da se interesujete za rešavanje raznih političkih pitanja, da se zalažete za demokratiju i za zaštitu ljudskih prava. Ono što je važno pokazati jeste da imate sopstvene ciljeve u životu, za koje se zalažete i ka kojim težite i da budete motivisani da iste i ostvarite. Više informacija o programu i uslovima mogu se pronaći na sajtu Konrad Adenaur Fondacije. Takođe, postoji i Fejsbuk stranica Fondacija Konrad Adenauer Belgrad kao i sedište Fondacije u Beogradu, u kojoj su uključeni ljudi koji će uvek rado da pomognu i stoje konstantno na raspolaganju.

Dokumentacija

Kao i za svaku prijavu potrebno je nekoliko dokumenata kao što su Motivaciono pismo, CV, preporuke, sertifikat o znanju nemačkog jezika, diplome stečenog srednjeg i visokog obrazovanja, potvrda o svim položenim ispitima sa prikazanim ocenama.

Moj savet je da priložite svaki sertifikat koji posedujete. Diplomu nečega što ste radili tokom svoje srednje škole i tokom svojih studija. U mom slučaju to su bila takmičenja, sekcije, razni seminari, škole, pohađanje kursa jezika i drugi. Takođe, moja prednost se odnosila i na dugogodišnje učestvovanje na takmičenju međunarodnog krivičnog prava pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. U zavisnosti od toga na kom jeziku će vam biti Master program, na tom jeziku šaljete vašu dokumentaciju. Detaljnu listu potrebne dokumentacije možete da vidite na stranici fondacije.

Važno je napomenuti da svaki dokument koji je na srpskom jeziku, potrebno je overiti kopiju pre njegovog prevoda na engleski ili nemački jezik. Kopije se overavaju kod notara, dok prevod vrši sudski tumač. Pečat apostille nije potreban. Preporučujem da se sa prikupljanjem dokumentacije krene do dva meseca pre isteka roka za konkurisanje.

U mom slučaju, rok za konkurisanje je bio u februaru 2019. Godine. Dva meseca kasnije, dakle, u aprilu sam dobila odluku da sam prošla sledeći krug – intervju. Emailom vas obaveste da li ste prošli dalje odnosno da li ćete biti pozvani na intervju. Još jednom da napomenem da je znanje nemačkog jezika obavezno, jer ukoliko vas pozovu na intervju, on će početi na nemačkom, a nastavak intervjua će biti na jeziku na kom ćete studirati.

Intervju je prošao u pozitivnoj atmosferi

U istom emailu u kom ste saznali da ste prošli prvi krug, dobijate tačan datum i satnicu održavanja vašeg intervjua. Na intervju je potrebno da se dođe 15-ak minuta ranije i on se održava u prostorijama Fondacije, u Beogradu.

Na intervjuu pričate sa komisijom, koju čini 6-oro ljudi. Intervjuom predsedava Direktor Fondacije Konrad Adenauer zajedno sa još 2 predstavnice. Ostatak komisije čini bivši stipendista iz Srbije, kao i dve koordinatorke koje su nadležne za Srbiju. Intervju je trajao oko 45 minuta i postavljali su mi pitanja koja su se ticala master programa koji želim da upišem u Nemačkoj i mojih iskustava, seminara i škola koje sam pohađala. Primera radi, zašto sam izabrala master studije Međunarodno privredno pravo (na nem. Unternehmensrecht im internationalen Kontext) i zašto univerzitet HWR u Berlinu. Takođe, pitanja su bila vezana za političku situaciju u Srbiji, položaju Srbije u Evropi, kao i u svetu. Uložila sam vreme da istražim i informišem se o Konrad Adenauru i samoj fondaciji, te su mi znanja na tu temu mi pomogla u datom delu razgovora.

Takođe, pitali su me i da podelim svoja razmišljanja na različite teme. Na primer, u kakvom političkom sistemu bih želela da živim? Šta mislim šta je uzrok nastanku nasilja u porodici? Da li bih nešto promenila u svojoj državi i na koji način? Na koji bih način osvestila mlade ljude da slede svoje snove, da poboljšaju svoje pozicije, pa da i na taj način doprinesu napretku svoje zemlje? Ono što je meni bilo izazovno je da pronađem odgovor koji će biti smislen, a da bude gramatički tačan na nemačkom jeziku, obzirom da je moj intervju bio isključivo na nemačkom.

Celokupan utisak nakon intervjua mi je bio jako pozitivan. Za sve vreme njegovog trajanja sa jedne strane nisam imala osećaj da u tom momentu radim nešto što može da bude ključno za moj razvitak i moju karijeru, jer sam pre svega radila ono što volim i iz razloga koje sam čitavog život želela. Sa druge strane, u svakom momentu je postajala određena doza ozbiljnosti, obzirom na razlog zbog kog smo se svi nalazili na tom mestu i u to vreme. Ono što je važno jeste da se ostavi utisak da želite da napredujete, da ste svesni šta se dešava oko vas i u svetu i da ste spremni da budete deo njihove velike porodice.

Komisija pruža mogućnost da im postaviš pitanja. Dve nedelje nakon intervjua se dobija email sa obaveštenjem da li ste postali stipendista.. Ukoliko da, dobijaju se dalja uputstva koja se tiču korisničkog naloga za sajt fondacije, njihovih brošura i drugog.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Fondacija otvara razna vrata

Stipendisti su u obavezi da nakon što se završi period stipendiranja napišu izveštaj o svom iskustvu. Još jedna prednost kada si deo ove velike porodice je što postoji mogućnost da radiš praksu ili da nađeš studentski posao, pa čak i u svojoj branši.

Naravno da postoji mogućnost da studenti, pored primanja stipendije, nađu i posao. S tim što svaki posao i dodatan prihod treba da prijave fondaciji. U zavisnosti od visine prihoda sa posla, može doći do umanjenja stipendije.

Stipendisti nedeljno dobijaju email sa raznim oglasima za posao, što je po mom mišljenju još jedan odličan način za napredak. Sa druge strane, skoro svake nedelje se u okviru Fondacije organizuju razni seminari i diskusije na određenu temu. Zbog situacija sa Koronom, diskusije su sad bili održavane online. Takve konferencije daju mogućnost produbljivanja znanja iz određene oblasti, kao što i otvaraju vrata za upoznavanje novih ljude – sadašnjih stipendista i alumnista.

Ono što bih poručila budućim stipendistima je da ne odustaju od svojih ciljeva i da uvek pokušaju, pa tako čak i ako misle da neće dobiti stipendiju. U momentu slanja moje prijave, nisam ni sanjala u kakvoj ću se poziciji naći i na koji to sve način će mi ova Fondacija otvoriti vrata za moj dalji napredak. Zato, ukoliko težite istom, ili pak sličnom, učinite svoj prvi pravi korak. Ukoliko neko ima neko pitanje u vezi stipendije ili studija u Nemačkoj, slobodno se javite u komentarima.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

One Response

 1. Postovana Aleksandra,
  Ja bih molila za jednu informaciju.
  Moj sin je ove god krenuo na fakultet (I god) u Keln-u Deutsche Sporthochschule
  Da li ima pravo na stipendiju, (Srbija ili Nemacka)
  Ne znam odakle da krenem ‍♀️
  Unapred hvala na odgovoru, svako dobro.
  Lp mama Biljana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.