Iskustvo sa osnovnih studija ekonomije u Hajdelbergu

NK-51-Iskustvo-sa-osnovnih-studija-ekonomije-u-Hajdelbergu
Početna Studije Iskustvo sa osnovnih studija ekonomije u Hajdelbergu

Par reči o studiranju u Hajdelbergu koje bi mogle da budu od koristi zainteresovanima, mada vidim da je kolega sa farmacije već lepo opisao grad i neke pojedinosti😊. Ovaj tekst bi pre svega trebao da približi zainteresovanima kako izgledaju studije Ekonomije u Hajdelbergu, ali se osvrće i na život u ovom gradu kao i perspektivu posle studija.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Iz Beograda do Hajdelberga

Pri odabiru univerziteta, fokusirao sam se na škole u Hajdelbergu i okolini iz dva razloga. Prvi, baba i deda mi godinama žive ovde. Drugi, pokrajina Baden-Virtemberg, u kojoj se Hajdelberg nalazi, je sama po sebi među najrazvijenijima i bogatijima u Nemačkoj. S obzirom da sam sam već završio FON u Beogradu, vodio sam se time da bi ili ekonomija ili neke IT studije bile dobra opcija za mene.

Na kraju, bio sam primljen na studije ekonomije u Hajdelbergu i medicinske informatike u Hajlbronu. Medininska informatika je brzo otpala kada sam video šta sve treba da se uči iz medicine. Još jedan bitan kriterijum pri izbora studija mi je bio jezik studija. Želja mi je bila da studiram na nemačkom. Ne zato što mi je nemački bolji od engleskog, daleko o toga, već zbog realne perspektive nalaženja posla. Vodio sam se time da ukoliko znam i nemački pored engleskog, koji se uglavnom podrazumeva, mnogo ću lakše naći posao koji mi odgovara. U prilog tome idu i mnoge nemačke firme koje posluju u Srbiji, pa i ako budem razmišljao o povratku biće mnogo lakše naći adekvatan posao.

Za studije na nemačkom potrebno je dokazati određen nivo znanja jezika. Postoje različiti sertifikati koji se uzimaju u obzir, a ja sam se odlučio za TestDaf, koji sam položio iz drugog puta. Svi koji planiraju da ga polažu, mogu da ih ohrabrim jer se radi o „šablonskom“ testu tj. postoji adekvatna priprema za njega.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Hajdelberški univerzitet ima izvanrednu reputaciju

Kao što je kolega već napisao, Univerzitet u Hajdelbergu je najstariji u Nemačkoj što samo po sebi nosi neku težinu. Primera radi, prilikom običnog ćaskanja sa ljudima kada kažem im gde studiram, primećuje se njihov naklon/poštovanje prema tome. Ipak, Hajdelberg je najpoznatiji pre svega po studijama medicine, prirodnih nauka i prava. Na osnovnim studijama tj. bečelor studijama nema mnogo stranaca (bar što se tiče ekonomije). Po osećaju bih rekao da ima 5% do 10% stranaca, a razlog je verovatno što su studije na nemačkom jeziku. Sa druge strane, na Master studijama ekonomije broj stranaca je značajno veći. Između ostalog, Hajdelberg nudi Bachelor studije ekonomije na nemačkom i Master studije na engleskom jeziku.

stefan-jovicic-hajdelberg
Pogled na Hajdelberški zamak. Izvor: tourism-heidelberg.com

Smer Economics/Politische Ökonomie traje 6 semestra i uključuje obaveznu praksu

Program studija se zove Economics tj. Politische Ökonomie, traje 6 semestara i sastoji se iz 4 modula. Prvih pet semestara predviđaju predavanja i praksu, a poslednji šesti semestar namenjen je pisanju bečelor teze odnosno završnog naučnog rada.

Modul predstavlja katalog srodnih predmeta koje student može sam da odabere. Da bi položio jedan modul, mora iz njega skupiti propisani broj bodova odnosno ECTS. Na kraju studija, student je „zaradio“ 120 ECTS poena. Postoji modul obaveznih predmeta poput matematike, računovodstva, mikroekonomija, makroekonomija, teorija verovatnoće i drugih.

Drugi modul nosi 36 poena i sastoji se iz izbornih predmeta iz politikologije i sociologije. U opticaju ima 15-ak predmeta koje student može odabrati, a ja sam posećivao uvod u politiku, osnove Nemačke politike i sociologiju. Treći modul figurira između ekonomskih i menadžment predmeta. Na raspologanju stoji isto 15-ak predmeta za odabir, a ja sam posećivao fiskalnu politiku EU, razmišljanja ekonomskih mislilaca (moj slobodan prevod), menadžment i jedan seminar koji se vrednuje isto kao pismeni ispit.

Pored ova tri modula, postoji i obavezna praksa, ali se do nje neuporedivo lakše dolazi nego u Beogradu. Od kolega sam čuo različite primere praksi, ako izuzmemo SAP, gde ih ubedljivo ima najviše, mnogo je ljudi u Ernst&Young-u i PwC-u u Frankfurtu. Pored industrije, mnogi rade i kao ispomoć na različitim katedrama na fakultetu. Obavezna praksa traje od 3 do 6 meseci, a prosečna zarada je oko 10€ bruto po satu rada.

Svi ispiti su pismeni, uključuju gradivo iz celog semestra, i mogu se polagati u četiri ispitna roka u jednoj kalendarskoj godini. Ispit prosečno traje sat i 30 minuta ili 2 sata. Težina ispita je otprilike neki nivo kao i na FON-u, uz realnu poteškoću sa jezikom na početku koja sigurno utiče malo na ocene.

Asistenti su na usluzi studentima

Što se tiče metode rada i obaveza na fakultetu, sve to je prilično slično obavezama na FON-u. Postoje predavanja, vežbe i tzv. tutoriumi odnosno vežbe koje drže studenti iz viših semestra. Predavanja ne pomažu mnogo za pripremu ispita, već su za to tutoriumi najbolji. Prisustvo nije obavezno ni na čemu od toga, ali savetujem svim studentima da tutoriume nikako ne propuštaju.

Predavanja, kao i kod nas, drže profesori, dok su za vežbe zaduženi asistenti. Ovde mogu komotno da pohvalim asistente, jer su uvek otvoreni za studentska pitanja i konsultacije u vezi sa materijom, što kod nas nije uvek slučaj. Primera radi, imao sam poteškoće sa zadacima iz predmeta „Corporate Governance“ i teorija verovatnoće, gde su mi asistenti mnogo pomogli. Imali su strpljenja da npr. pola sata, sat zajedno provežbamo odredjeni zadatak, i ukažu na greške. To je upravo i poenta, da asistenti budu na usluzi studentima i da im pomognu sa gradivom kako bi se studenti bolje pripremili i položili ispit.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Studenti uglavnom rade tokom studija

Hajdelberg je pravi studenstki grad, tako da postoje mnoge pogodnosti za studente, pa su tako i čitaonice i biblioteke vrlo dobro opremljene i dovoljno velike. Pored toga, velike svetske firme posluju u okruženju i nude dobro plaćenje studetnske poslove kojih kod nas u Srbiji nema.

Tema studentskih poslova je jako interesnatna, jer ovde generalno studenti praktikuju da za vreme studija rade kako bi finansirali sve izdatke. Za studente postoje posebno namenji poslovi. Pored prakse, postoje Werkstudent / Working student (u doslovnom prevodu radni student), onda odlično plaćeni Ferienjob (u doslovnom prevodu: posao za vreme raspusta) i na kraju Nebenjob (u doslovnom prevodu sporedni posao) poput konobarisanja, slaganja regala i slično.

Mislim da je to jako korisno, pre svega jer Hajdelberg nije baš jeftin grad za život. U samom gradu i okruženju postoje dobro plaćene prakse, Werkstudent pozicije i ostala radna mesta. Ja sam već dve godine zaposlen kao radni student u IT firmi SAP, koja na 10 km od Hajdelberga ima centralu sa preko 10.000 zaposleniih. Da malo približim onima koji nisu upućeni u IT sektor, radi se o firmi koja je uz Microsoft i Oracle najveća IT korporacija sveta. Ono što oni nude studentima je primamljivo, jer si plaćen po satu rada, jako dobro uglavnom tako da se možeš sam izdržavati, jako si fleksibilan sa radnim vremenom, a pritom stičeš znanje i iskustvo koje mnogo znači bilo da želiš da nastaviš da radiš u SAP-u ili ideš u skroz dijametralni sektor.

SAP studentski posao
Jedna od zgrada na kampusu SAP-a u Walldorf-u. Izvor: sap.com

Poređenje sa studijama u Srbiji

Na kraju mogu izvući jednu paralelu sa studijama u Srbiji, s obzirom da sam tamo završio i bečelor i master studije na FON-u. Sledi verovatno pitanje, odakle uopšte ta ideja da opet krenem sa osnovnim studijama. Ukratko, želeo sam da iskoristim mogućnost ili bar da probam da živim u Nemačkoj. Povrh toga, u firmi u kojoj sam radio u Beogradu nisam video prostor za napredak i usavršavanje. Takođe, malo bode oči razlika u školarini u Srbiji i Nemačkoj. Moje studije su besplatne. Tačnije, po semestru plaćam participaciju od 300 € u šta je uključena šestomesešna markica za prevoz. Sa druge strane, znamo koliko umeju da koštaju državni fakulteti u Srbiji. Nažalost, od septembra 2017. studije u Baden Virtembergu za studente van EU nisu više besplatne.

Generalno, mislim da ne postoji velika razlika u načinu studiranja na FON-u i ovde. Razlog je možda što se radi o društvenim naukama (menadžment na FON-u), pa se ni metod rada ne može mnogo razlikovati. Za prirodne ili tehničke fakultete je možda druga priča.

Što se tiče perspektive u Nemačkoj sa ovom diplomom, mislim da je jako dobra jer vas ne ograničava usko na neki određeni posao. Kao što sam pomenuo, u izbornim modulima se mogu se polagati i menadžment predmeti i seminari koji vam kasnije daju širinu u traženju posla. Sa druge strane, ekonomija i politika su svakako glavni pravci studiranja.

Uspešna integracija u nemačko društvo je od velike važnosti

Stefan Jovičić i njegov košarkaški tim USC Hajdelberg. Izvor: Privatna arhiva Stefan Jovičić
Stefan Jovičić i njegov košarkaški tim USC Hajdelberg. Izvor: Privatna arhiva Stefan Jovičić

Još bih pomenuo da je jako bitno integrisati su u nemačko društvo. Prosto se osećate malo glupo u društvu u kome svi pričaju nemački, a vi ne. Iako uglavnom svi Nemci pričaju engleski, često se nadjete u situaciji gde se oni u društvu „prebace“ na nemački, i vi ostanete totalno van diskusije. Naravno, za svakodnevni život i određeni posao to neće biti problem, ali moja preporuka je da učite nemački. Na početku sve to ide malo sporije, ali to ne treba nikako da obeshrabri. Jedan od načina za integraciju je na primer sport. Ukoliko se bavite sportom, manje ili više ozbiljno, možete ovde naći tim za koji biste igrali i kroz to upoznali mnogo ljudi. Ja sam zahvaljujući košarci baš to uradio. Univerzitet Hajdelberg nudi svojim studentima ogroman broj sportova koje možete rekreativno da igrate. Ponuda je ogromna, počevši od „uobičajnih“ poput fudbala, rukometa pa sve do egzotičnih poput podvodnog hokeja, podvodnog ragbija, i drugih.

Mislim da su studije ekonomije odličan izbor i studije na nemačkom prava stvar. Potrebno je pripremiti se za TestDaf, a sve ostalo će doći po sebi kad se preselite u Nemačku. Ukoliko imate neka pitanja, slobodno ostavite komentar ispod.

Čitaocima bloga želim puno sreće sa konkurisanjem i da upišu željeni fakultet!

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

11 Responses

 1. Cao ,planiram master studije ekonomije na univerzitetu u Hajdelbergu i zanima me da li je moguce istovremeno raditi puno radno vreme i posecivati bar vezbe tj tutoriume na univerzitetu?

  Hvala

  1. Ukoliko imas studentsku vizu, onda ne mozes raditi puno radno vreme vec samo 120 kalendarskih dana u godini. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/kako-kao-student-raditi-vise-od-120-dana-godisnje/

   Retko na kom master programu ima tutorioma, to su vise vezbe za osnovne studije.

   Postoje dulane master studije. Vise o tome ovde: https://nemackikutak.com/vrste-fakulteta-i-visokog-obrazovanja/

   Takodje postoje studije koje se rade remote i gde su predavanja uglavnom vikendom tzv. Fernstudium.

 2. Zdravo,

  Da li je TestDaf podjednako priznat i u akademskom krugu (za nastavak obrazovanja, npr. master) kao i za pronalazak posla? Tačnije, je li dovoljno imati položen TestDaf, bez recimo C1 ili C2, ili je pak bolje imati certifikat o određenom stepenu poznavanja jezika?

  Hvala

  1. Zdravo Leila,

   zavisi od posla. Za lekare i slicne profesije ciji uslovi su regulisani zakonom, pretpostavljam da su B2 i C1 bitniji od TestDaf-a. Iako je TestDaf izmedju B2 i C1 nivoa, ima rok trajanja od dve godine, dok su C1 i slicne diplome bez roka trajanja.

   Veliki pozdrav,
   Filip

    1. Hvala na lepim recima, Leila! Drago mi je da cujem da ti je blog od pomoci 🙂 Siguran sam i da je Stefanu, autoru ovog teksta, takodje drago

     Veliki pozdrav,
     Filip

 3. Cao,
  zavrsio sam ekonomski fakultet u Beogradu, bachelor. Imam b2 sa goethe instituta. I pitam se kakve su perspektive sa njim tamo bez daljeg studiranja? Da li vredi da pokusavam sa vizom za trazenje posla?
  Hvala unapred.

 4. Cao,
  zavrsio sam ekonomski fakultet u Beogradu, bachelor. Imam b2 sa goethe instituta. I pitam se kakve su perspektive sa njim tamo bez daljeg studiranja? Da li vredi da pokusavam sa vizom za trazenje posla?
  Hvala unapred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.