Sve što treba da znate o garantnom pismu – Verpflichtungserklärung

garantno-pismo-viza-nemacka
Početna Jezik Sve što treba da znate o garantnom pismu – Verpflichtungserklärung

Kada se odlučite da se preselite u Nemačku neminovno je će vas sačekati nemali broj procedura, uslova i uopšteno stvari koje morate da odradite pre polaska. Za neke vize, poput vize za studiranje, učenje jezika, traženje posla i drugih, potrebno je da između ostalog predočiti dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima za izdržavanje. To možete uraditi na tri načina: 1) Uplaćenom određenom svotom novca na račun sa ograničenim pravom raspolaganja u jednoj od nemačkih banaka. 2) Dokazom o zvanično priznatoj stipendiji koja pokriva vaše troškove. 3) Putem garantnog pisma odnosno Verpflichtungserklärung [Fer-pflihtungs-erklerung]. Pošto je u prethodnim tekstovima već bilo reči o prva dva, u ovom sam vam pripremila mali FAQ o garantnom pismu.

Šta je tačno garantno pismo?

Verpflichtungserklärung odnosno garantno pismo je dokument kojim se osoba sa primanjima i boravkom u Nemačkoj obavezuje na preuzimanje vaših troškova života u Nemačkoj. Garantno pismo je nemačkoj vladi dokaz za nekoliko stvari. Prvo, da imate dovoljno sredstava za život u Nemačkoj. Drugo, time što imate dovoljno sredstva za život je nemačkoj vladi osiguranje da nemate prava na socijalne usluge države poput socijalne pomoći i drugih. Treće, ukoliko izazovete bilo kakve troškove i nemate novca da ih pokrijete, nemačko društvo je osigurano da će troškovi biti nadoknađeni jer će u krajnjem slučaju garant (milom ili silom) morati da ih plati.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Ko sme da garantuje?

Garant može biti osoba koja ima redovna i dovoljna primanja i prebivalište u Nemačkoj sa neograničenim boravkom ili čiji boravak iznosi minimum pet godina od potpisivanja garantnog pisma.

Da li garant sme da živi van Nemačke?

Ne. Pogledajte više u pitanju „Ko sme da garantuje?“.

Da li garant sme da bude državljanin druge države tj. da nema nemački pasoš?

Sme sve dok ima prijavljeno prebivalište u Nemačkoj i ispunjava uslove obrazložene u pitanju „Ko sme da garantuje?“.

Da li garant može biti u penziji?

Može.

Koji su uslovi za garantovanje?

Uslovi za garantovanje su da garant ima dovoljno sredstava kojima može da pokrije sopstvene troškove i uz to da mu ostane dovoljno novca za izdržavanje nosioca garantnog pisma. Ta suma je suma koju je potrebno imati na mesečnom nivou na računu sa ograničenim pravom raspolaganja. Ova suma trenutno iznosi 853 € mesečno i menja se vremenom kako se pomera granica siromaštva u Nemačkoj.

U tabeli ispod mogu se videti neophodni prohodi garanta na primeru Bohuma sa brojkama pre 01.09.2019.

garantno-pismo-nemacka-bohum
Neophodna svota novca kojom garant mora raspolagati za garanciju studentima na primeru Bohuma. Izvor: https://m.bochum.de

Po ovoj tabeli samac mora imati neto prihode od minimum 1.900 €, samohrani roditelj sa jednim detetom 2.150 €, bračni par bez dece 2.350 €, bračni par sa jednim detetom 2.590.

Napomena: premda su slični iznosi u svim ostalim gradovima i pokrajinama ipak se može desiti da varira od grada do grada i može se desiti da uprava za strance zatraži veću sumu.

Napomena: U prihode se ne mogu uračunati bilo kakvi socijalni doprinosi, na primer dečiji dodatak, roditeljski dodatak i slično.

Gde se vadi garantno pismo?

Garantno pismo se vadi u kancelariji za strance grada (Ausländerbehörde/Ausländeramt) u kome garant ima prebivalište. Bitno da napomenem je da garant ne mora da stanuje u istom mestu u kome vi planirate da boravite, ali svakako mora u svom mestu izvaditi garantno pismo.

Koja dokumentacija je potrebna?

Neophodna dokumentacija je svuda slična, ali neki zahtevi mogu da variraju i najbolje je raspitati se direktno u kancelariji za strance mesta u kome garant stanuje.

Evo primera dokumenata koja kancelarije za strance najčešće zahtevaju, na primeru grada Ahena.

Kod svih:

 • Pasoš garanta
 • Aufenthaltstitel odnosno boravišna dozvola
 • Ugovor o zakupu stana ili ukoliko se poseduje stan onda potvrda o kupovini stana ili potvrda od notara
 • Taksa u iznosu od 29 € po garantnom pismu. Napomena: ova suma se može menjati od mesta do mesta
 • Ispunjen formular o podacima garanta i nosioca garantnog pisma. Na sledećem linku možete videti kako izgleda primer formulara za grad Keln.

Kod zaposlenih:

 • Ugovor o radu
 • Obračun plate prethodna tri meseca. Negde se traže i obračuni poslednjih šest meseci, a negde i godinu dana. Takođe, neophodni su izvodi o plati i od supružnika ukoliko je garant u braku.

Kod samostalno zaposlenih i preduzetnika:

 • Potvrda o prijavi preduzeća (posla) tj. izvod iz privrednog registra (Handelsregister)
 • Osnivački akt
 • Poslednje rešenje poreza na dohodak
 • Procena budžetnog stanja kompanije ili umesto toga izveštaj o neto prihodu
 • Dokaz o iznosu doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje

Kod penzionera:

Izvodi o penziji

Koliko dugo traje proces izrade garantnog pisma?

Garantno pismo se dobija istog dana kada se preda kompletna dokumentacija kancelariji za strance i potpiše garancija. Doduše često priprema dokumentacije može potrajati nekoliko dana do par nedelja, a može se desiti i da kancelarija za strance zatraži nešto dodatno od dokumentacije što može takođe potrajati par dana. Takođe, u nekim kancelarijama za strance se mora zakazati termin za predaju dokumentacije što može potrajati i do nekoliko nedelja zavisno od opterećenja. Proceduru za garantno pismo je stoga najbolje pokrenuti već kada ili pre nego što se prijavite za termin u ambasadi.

Koliko dugo važi garantno pismo?

Garantno pismo važi do pet godina od datuma ulaska nosioca garancije u Nemačku. Za garanta važenje garantnog pisma prestaje pre navedenog roka jedino ukoliko se neko drugi ko ispunjava uslove ne obaveže da preuzme garanciju.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Da li ambasada prihvata isključivo originalno garantno pismo ili i kopiju?

Na terminu je najbolje imati i original i kopiju. Ja sam predala original koji su mi tokom viziranja vratili.

Da li se proverava da li vas garant zaista finansijski izdržava?

Zavisno od kancelarije za strance može se desiti da vam pri produžavanju boravišne dozvole traže i izvod od bankovnog računa od prethodnih meseci na kome mogu imati uvid u vaše transakcije tj. na kojima se može videti da li je garant uplaćivao određenu svotu novca. U principu, Nemačka nema tendenciju kontrolisanja garancije zato što im je dovoljno to što se neko zakonski obavezao na preuzimanje troškova stranca. S tim u vezi želim da napomenem da sa garantnim pismom morate biti obazrivi i da to nije samo puka formalnost jer u nepredviđenim okolnostima garant može snositi ogromne troškove i posledice.

Koje su obaveze garanta?

Garantnim pismom se garant ne obavezuje samo na pokrivanje vaših životnih troškova tokom studija/traženja posla/učenja jezika već i na plaćanje eventualnih prekršajnih kazni, preuzimanje troškova deportacije u slučaju krivičnih dela, vaših eventualnih bolničkih troškova i drugih troškova izazvanih nesrećnim okolnostima. Zato kada se radi o ovom pitanju moram da dodam da je bitno da vam garant bude osoba iz porodičnog ili prijateljskog kruga sa kojom možete imati izgrađen odnos poverenja, a čak i ako nije, cenite pruženu pomoć i potrudite se da izbegnete bilo kakve zakonske probleme. J Ovu priliku takođe želim da iskoristim da se javno zahvalim svom garantu koji mi je omogućio izvanrednu priliku da započnem studije u Nemačkoj.

Koji uticaj garantno pismo ima na poresko opterećenje garanta?

Garant može izdržavanje nosioca garantnog pisma da zavede kao troškove koji smanjuju poresko opterećenje i time dobije jedan deo novca nazad kroz povraćaj poreza.

Iz sopstvenog iskustva razumem kako je kada morate započeti nešto novo, a na većinu pitanja ne možete tako lako naći odgovore ili oni ne postoje na jeziku koji razumete. Nadam se da sam ovim tekstom uspela da razjasnim bar deo toga i odgovorim na neka od pitanja sa kojima sam se i sama susretala na početku svog migracionog procesa. Ukoliko postoje pitanja koja imate, a na koja ja ipak nisam odgovorila, možete ih postaviti u komentarima.

Želim vam puno sreće u procesu dobijanja vize i budućem životu u Nemačkoj!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

18 Responses

 1. Postovani, sve sto je napisano je tacno osim da garant mora da ima neograniceno boraviste ili boraviste na minimalno 5 godina. Ja sam bio garant osobi za vizu za trazenje posla a tek sam se doselio u njemacku (od 04/2019). Boravisna (plava Karta) vazi mi 4 godine.

  1. Poštovani,

   Hvala Vam na komentaru. U trenutku kada je moj garant predavao dokumentaciju, važilo je da dužina boravka garanta mora prevazići svrhu boravka nosioca garantnog pisma i da garantno pismo važi onoliko koliko traje svrha boravka nosioca garantnog pisma. Dakle u slučaju vize za traženje posla dovoljno bi bilo da garant ima trajanje boravka duže od šest meseci (ili godinu dana, zavisno od trajanja vize nosioca pisma). U međuvremenu je promenjen zakon, nisam sigurna u kom trenutku, ali je moguće da je zakon promenjen ili nakon što ste vi potpisali garantno pismo ili da su u određenim upravama za strance kasnije krenuli sa primenom novog zakona. Radi što preciznijih podataka i što korisnijih informacija budućim studentima i zaposlenima u Nemačkoj, tekst smo prilagodili aktuelnom zakonu.

   Član zakona koji se odnosi na garantno pismo možete pročitati na sledećem linku:
   https://dejure.org/gesetze/AufenthG/68.html

   Puno pozdrava

 2. Da li je potrebno garantno pismo za posetu Nemačkoj u periodu od 5 dana, ukoliko nemam rezervisan smeštaj. Hvala unapred.

 3. Da li je potrebno garantno pismo za posetu Nemačkoj u periodu od 5 dana, ukoliko nemam rezervisan smeštaj. Hvala unapred.

 4. Pozdrav…

  Imam ponudu od Nemackog poslodavca za zaposlenje,koji me poziva da dodjem tamo da potpisemo ugovor i da sto pre pocnem da radim…

  Moze li se radna dozvola i sva papirologija zavrsiti u Nemackoj ili moram nazad za Srbiju?

 5. Pozdrav…

  Imam ponudu od Nemackog poslodavca za zaposlenje,koji me poziva da dodjem tamo da potpisemo ugovor i da sto pre pocnem da radim…

  Moze li se radna dozvola i sva papirologija zavrsiti u Nemackoj ili moram nazad za Srbiju?

 6. Zdravo!
  Imam jedno pitanje za Vas..
  Moja supruga ima nemacku boravisnu vizu(stalnu), zaposlena je i u nemackoj je vise od 5 godina..
  Zbog njenih malih novcanih primanja, da li bi mogli njeni roditelji da garantuju za mene, kako bih ja presao iz Srbije u Nemacku i dobio vizu preko njih? (Inace, finansijski bi mogli da garantuju) da li postoji takva vrsta garancije i da li bi to sve moglo da se završi u odeljenu za strance? Pozdrav veliki! 🙂

 7. Zdravo!
  Imam jedno pitanje za Vas..
  Moja supruga ima nemacku boravisnu vizu(stalnu), zaposlena je i u nemackoj je vise od 5 godina..
  Zbog njenih malih novcanih primanja, da li bi mogli njeni roditelji da garantuju za mene, kako bih ja presao iz Srbije u Nemacku i dobio vizu preko njih? (Inace, finansijski bi mogli da garantuju) da li postoji takva vrsta garancije i da li bi to sve moglo da se završi u odeljenu za strance? Pozdrav veliki! 🙂

 8. Molim Vas da mi date odgovor na moje pitanje.Imam original garantno pismo za posetu prijatelima u trajanju od 3 meseca kao gost.Uradila sam i PCR test i oni su mi platili let Lufthanzom do Frankfurta.Imam biometrijski srpski pasos.Da li smatrate da ce me pustiti da udjem u Nemacku.Let mi je sutra 4.9.20.

 9. Molim Vas da mi date odgovor na moje pitanje.Imam original garantno pismo za posetu prijatelima u trajanju od 3 meseca kao gost.Uradila sam i PCR test i oni su mi platili let Lufthanzom do Frankfurta.Imam biometrijski srpski pasos.Da li smatrate da ce me pustiti da udjem u Nemacku.Let mi je sutra 4.9.20.

 10. Poštovani,
  Zanima me jedan podatak u vezi garantnog pisma. Da li osoba koja mi garantuje boravak u Nemačkoj mora odmah uplatiti tih 10 000 eura (manje više) i da li davalac garancije mora otvoriti poseban račun za to? Ili se uplate vrše na mesečmj osnovi? Imam 18 godina i kontaktirala sam razne agencije, prvi put za ovu opciju čujem na vašem sajtu. Hvala unapred. 🙂

  1. Zdravo Katarina,
   garant ne mora da uplati nikakv novac da bi izvadio garantno pismo. Niti treba da otvara neki dodatan račun. Kako i da li će garant uopšte uplaćitvati novac je dogovor između garanta i osobe za koju garantaju. Sa timu vezi pogledaj opet odgovor na 12. pitanje.

   Veliki pozdrav,
   FSP

 11. Poštovani,
  Zanima me jedan podatak u vezi garantnog pisma. Da li osoba koja mi garantuje boravak u Nemačkoj mora odmah uplatiti tih 10 000 eura (manje više) i da li davalac garancije mora otvoriti poseban račun za to? Ili se uplate vrše na mesečmj osnovi? Imam 18 godina i kontaktirala sam razne agencije, prvi put za ovu opciju čujem na vašem sajtu. Hvala unapred. 🙂

 12. postovani na garantnom pismu mi stoji duzina boravka 90 dana a ja idem na studije da li je to uslov za odbijanje vize, odnosno sta to znaci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.