Iskustvo sa mastera Molekularne biologije u Hajdelbergu

master-biologija-nemacka-germany-biology
Početna Studije Iskustvo sa mastera Molekularne biologije u Hajdelbergu

Dragi čitaoci Nemačkog kutka, preneću vam svoje iskustvo sa master studija molekularnih bionauka u Hajdelbergu. U tekstu, možete saznati o aplikaciji za internacionalne master programe iz oblasti bioloških nauka u Nemačkoj, kao i šta da očekujete od studija. Nadam se da će ovaj tekst biti od koristi osobama iz oblasti bioloških nauka, koje planiraju da nastave edukaciju u Nemačkoj.

Odlučio sam se za master u Nemačkoj iz nekoliko razloga

Počeo sam osnovne studije sa ciljem doktorata u inostranstvu, međutim već nakon dve godine osnovnih studija u Beogradu sam shvatio da želim da studiram i radim master u inostranstvu, jer nisam bio zadovoljan sistemom na fakultetu u Srbiji iz više razloga. Primera radi, nije bilo praktične nastave i bio je prisutan veliki broj zasterelih teorijskih predmeta.

Za razliku od Srbije, gde morate da završite osnovne studije, nakon kojih se prijavljujete za master studije, u inostranstvu, posebno za internacionalne programe, potrebno je aplicirati nekoliko meseci pre početka programa. Ja sam to otkrio relativno kasno, nakon rokovova za pojedine programe. Razmatrao sam nekoliko država u Evropi, poput Švajcarske, Holandije, VB i drugih, međutim na kraju sam se fokusirao na Nemačku, jer ima mnogo kvalitetnih programa na engleskom iz oblasti Life Sciences odnosno biologije, molekularna biologije, biohemije i biomedicine. Takođe, školarine u Nemačkoj skoro da ne postoje i troškovi života u Nemačkoj su malo niži nego u ostalim zemljama.

Za upis na master bionauke potreban je prijemni ispit ili GRE sertifikat

Program na koji aplicirate vam detaljno daje upustva o potrebnoj dokumentaciji, kao i o načinima finansiranja. Svaki program ima određen broj stipendija, koje nije lako dobiti jer je konkurincija za dobijanje master studija na internacionalnim programima ogromna, a kriterijumi su jos strožiji prilikom dodele stipendija. Takođe, većina programa vas usmeri na alternativne načine finansiranja, ukoliko ne dobijete njihovu stipendiju. S obzirom da sam master studije pohađao u periodu od 2010-2012 godine, ukratko ću objasniti kako izgleda proces aplikacije, dok su zvanične informacije o aplikaciji detaljno ispisane na sajtu svakog programa.

Aplikacija kod većine programa ima dva kruga. Prvi krug obuhvata selekciju baziranu na proseku sa osnovnih studija, poznavanju jezika, motivacionom pismu, vannastavnim aktivnostima tokom osnovnih studija. Često je potrebno proći i prijemni ispit ili priložiti potvrdu o položenom GRE testu iz biologije. Sam prijemni ispit podseća na GRE test iz molekularne biologije, ali je lakši. Prijemni ispit u Nemačkoj je uglavnom isti ili veoma sličan za sve internacionalne programe bionauka u Nemačkoj, stoga je moguće proslediti rezultate posle prve aplikacije na sledeću. Ipak, to morate da proverite sa koordinatorima programa, jer ovaj podatak nije zvaničan, ali iz ličnog iskustva, znam da je u praksi moguće.

Drugi krug obuhvata intervju, koji može biti preko Skype-a ili u kancelariji na univerzitetu. Svi programi traže dokaz o poznavanju engleskog jezika međukojima je TOEFL najpoznatiji. U Nemačkoj, za razliku od većine zemalja, moguće je proći i bez sertifikata, ako prođete prvi krug i pokažete odlično znanje engleskog jezika na intervjuu u drugom krugu. Naravno, s obzirom da aplicirate pre završetka svojih osnovnih studija, potrebno je dostaviti i diplomu ili potvrdu o završenim osnovnim studijama pred početak master programa. Ako ne dostavite taj dokument na vreme, nemate pravo da studirate, čak i ako ste prošli celokupnu selekciju i bili primljeni na master program.

Svaki internacionalni program dodeljuje odredjene broj stipendija i stipendije se uglavnom kreću oko 700 € mesečno, što je dovoljno da platite skroman smeštaj (dom ili soba u WG), hranu, zdravstveno osiguranje, a i da vam ostane za poneki izlazak. Ipak, ako radite tokom studija možete povećati primanja, što vam značajno olakšava život i omugućava da putujete.

Hajdelberg je vodeći univerzitet Nemačke u oblasti bioloških nauka

Aplicirao sam u Bremenu, Kelnu i Hajdelbergu. Postoji odličan internacionalni program u Getingenu, ali sam zakasnio sa aplikacijom. Bon, takođe ima dobar program, ali sam pre aplikacije već bio primljen na sva tri mesta u Nemačkoj gde sam aplicirao, stoga nisam poslao aplikaciju u Bon.

Bio sam najbolji student na svom smeru u Beogradu, a i prijemni, koji je bio isti za sva tri programa, sam odlično uradio, te nisam imao problem da budem primljen na sva tri mesta. Naravno, potrudio sam se dosta oko aplikacija, jer velika je kompeticija i uopšte nije lako dobiti mesto. Zbog toga verujem da i faktor sreće igra veoma bitnu ulogu. Kasnije tokom studija sam čuo da se za moj smer (Biologija kancera), koji je najkompetitvniji smer na masteru iz Molekularnih bionauka, koji prima 24 studenata, prijavilo preko 800 ljudi.

Od tri programa u Nemačkoj na koje sam primljen, izabrao sam Hajdelberg iz više razloga. Prvo, Hajdelberg je najcenjeniji univerzitet u oblasti bioloških nauka u Nemačkoj, a takođe i jedan od vodećih u svetu. Drugo, Hajdelberg je mnogo više od same statistike koja rankira univerzitete, jer u Hajdelbergu postoji veliki broj instituta i biotehnoloških kompanija, koji ne pripadaju fakultetu, a gde možete raditi plaćene prakse ili ići na dodatne obuke. Takođe, pojedinačni master programi, ne moraju nužno da oslikavaju univerzitet, ali u ovom slučaju, bio sam siguran da sam izabrao najbolji program u Nemačkoj, iako ostali ne zaostaju mnogo za njim. Iako drugi nemački programi ne zaostaju za Hajdelbergom, prednost Hajdelberga, u odnosu na druga mesta je što pruža mnogo više opcija za studentske prakse. Treće, geografska lokacija Hajdelberga je dobra, jer je Rajna-Nekar region bogat raznim sadržajem kao npr. pozorišta, opere, zamkovi, a zbog dobre železnice i blizine nekoliko aerodroma, lako je putovati na druga mesta. Na kraju, dva moja najbliža prijatelja su upisali isti master (drugi smerovi), pa smo imali mogućnost da budemo zajedno.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Master molekularnih bionauka u Hajdelbergu nudi nekoliko veoma sličnih i praktičnih smerova

Master studije molekularnih bionauka imaju nekoliko smerova, a svaki smer prima između 15 i 30 studenata. Brojke variiraju od semestra do semestra.. U suštini, mislim da je dobijeno znanje na kraju svakog smera veoma slično, a minijaturne razlike su samo u fokusu na određeno polje biologije, iako ima mnogo preklapanja između smerova.

Za razliku od studija u Beogradu, skoro celokupan program je bio posvećen praktičnoj nastavi počevši od rada u laboratoriji pa do pisanja izveštaja. Rad u laboratoriji je bio prilično stresan za mene, jer sam imao mnogo manje iskustva od drugih studeneta, a tempo rada je bio veoma intezivan. Bio sam konstanto u grču, van svoje zone komfora, i morao sam mnogo više da radim kod kuće, kako bih se spremio za naredni dan. Poslednje 4 godine, ja zapravo držim te laboratorijske blokove, i baš je lep osećaj kada sam na drugoj strani. Ipak, imam dosta posla u samoj pripremi te praktične nastave, ali nema više onog stresa i izgubljenosti. Sećajuci se sebe, dosta pomažem studentima koji su izgubljeni kao ja nekada davno. Pored praktičnih blokova, postoje i prakse (lab rotations, internships), koje su malo opuštenije, jer imate svog mentora (doktorant ili post doc), koji vas polako uvede u eksperimente i rad.

Postoje dva opšta teorijska predmeta za sve smerove (Frontiers in Biosciences I and II), a nakon toga, jedan ili dva predmeta koji su specifični za svaki smer. U mom slučaju to su bili Cancer biology, Immunology and virology. Svi predmeti treba da se završe u toku prve godine, u kojoj postoji i veliki broj blokova praktične nastave.

Druga godina je u potpunosti ispunjena studentskim praksama i radom na master tezi. Naravno, moguće je produžiti studije odabirom dodatnih studentskih praksi, pa master tezu raditi u trećoj godini. Naravno, ako produžavate studije, troškove života i semestersku participipaciju snosite sami. Polovina studenata završi u “roku”, dok druga polovina iskoristi studentski status i prijavi se za veći broj praksi na različitim mestima. U Nemačkoj „završiti u roku“ ima manju vrednost nego radno iskustvo u struci tokom studija. Obe strategije su dobre, zavisi šta želite.

Kako je selekcija pri upisu je bila veoma stroga, izabrani su najbolji studenti iz celog sveta. Tačnije, pravilo je da 50% studenata dolazi iz Nemačke, a druga polovina iz ostalih zemalja. U procesu intervjua, mislim da su ispitivači koji vrše selekciju, malo strožiji prema Nemačkim studentima. U takvoj atmosferi, gde su izabrani samo najbolji, morate mnogo da radite, kako biste konstanto održavali visok nivo. Zbog toga, stresnije je nego u Beogradu, iako su studije u Beogradu povremeno bile stresne. Doduše više zbog lošeg rasporeda, kao i loše vremenske organizacije ispitnih rokova. Ja sam bio u prvoj i poslednjoj generaciji u Beogradu, koja je studirala po sistemu 3+2, pa sam zbog te činjenice, verovatno iskusio loše stvari. Program je odmah sledeće godine vraćen na sistem 4 +1, i mislim da je mnogo bolje organizovano.

Teoretske ispite u Hajdelbergu smatram relativno lakim

U Hajdelbergu, teoretski ispiti nisu teški, zapravo, smatram ih relativno lakim. Mana je što ne postoje udžbenici, već se uči iz raznih knjiga, kao i iz naučnih radova, ali na samom testu dolaze pitanja koja su isključivo pokrivena prezentacijama. Predmete ne drži samo jedan predavač, već 15-16 njih predaje po jednu lekciju. Moram priznati, da mi je stil teoretskih predavanja bio znatno bolji u Beogradu. Predavanja u Beogradu su temeljnija, bolji je tempo predavanja, jedina je mana što su pojedini predmeti malo zastareli. U Hajdelbergu, rotirajući sistem predavača, vam omogućava da upoznate veliki broj ljudi i da razmislite o potencijalnim praksama u njihovim laboratorijama. Ispiti su pismeni, princip zaokruživanja. Gradivo nije toliko obimno, pa ispiti nisu teški, ali su pitanja na zaokruživanje u proseku znatno teža nego u Srbiji. Tokom kreiranja testova, koriste razne igre reči, pa je lako pogrešiti, ako ne pazite. Ako ste bar malo učili, ne verujem da ćete pasti, mada kao što sam više puta naglasio, na ovom masteru nema loših studenata.

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Praktična nastava je izazovna

Sa druge strane, praktična nastava, zajedno sa pismenim izveštajima i prezantacijma na kraju svakog praktičnog bloka/laboratorijske rotacije, je svim internacionalnim studentima teška. Nemci su prošli kroz sličan sistem tokom osnovnih studija, imaju mnogo više iskustva i njima je sve poznato. U mom slučaju, pored manjka iskustva, imao sam i problem da su moje studije u Beogradu mahom bile fokusirane na ekologiju i evoluciju, pa sam u početku morao duplo više da radim od drugih studenata, kako ne bih zaostajao. Bilo mi je veoma izazovno i stresno, ali sam uspeo sve da ostvarim kako sam zamislio. Doduše, i smer molekularne biologije u Beogradu je pružao identičnu osnovu, kao i smer opšte biologije, tako da je svaka osoba iz Beograda (a i Srbije) morala mnogo više da radi od ostalih. Danas, studije biologije u Beogradu su malo bolje organizovane, pa studenti imaju mnogo više znanja i verovatno im je lakše na master programima u inostranstvu, uključujući i Nemačku.

Broj praktične nastave se malo razlikuje od smera do smera. Na smeru biologije kancera, prošao sam kroz četiri praktična bloka, dve laboratorijske rotacije u okviru programa. Pored toga imao sam i još jednu dodatnu studentsku praksu u Inistitutu za farmaciju i molekularnu biotehnologiju u Hajdelbergu,  koja nije ulazila u konačnu ocenu. Nakon svih laboratorijskih rotacija, praksi i praktičnih blokova, master teza u trajanju od šest meseci je kruna celokupnog programa. Moguće je produžiti tezu za jedan mesec, kao i raditi neko vreme na “crno”, bez prijava koordinatoru da radite u nekoj laboratoriji. Pritom, studentima stoje na raspolaganju razni instituti koji pripadaju fakultetu ili su priznati od istog. Većina studeneta to radi, jer je u molekularnoj biologiji teško napraviti rezultat za šest meseci. U većini slučajeva, tokom master teze, dobijate iznos od 350-500 € od laboratorije gde radite tezu. Ukoliko se te pare vode kao studentska plata, onda nije najlakše izvesti da radite na nekom drugom mestu zbog ograničene radne dozvole. Takođe, i da nema pravnih prepreka, teško da biste našli vreme za posao sa strane, tokom izrade master teze.  Zahvaljujući iskustvu tokom praksi, u većini slučajeva, student poznaje dosta tehnika iz molekularne biologije na početku izrade master rada, ali naravno, tokom tih 6-7 meseci se stekne dodatna sigurnost, a često se nauče i neke nove tehnike.

Perspektiva sa master diplom molekularne biologije je sjajna

Nakon celokupne praktične nastave i master teze, student poseduje znanje da radi mnogobrojne laboratorijske poslove u industriji, a takođe, spreman je i za doktorske studije u bilo kojoj zemlji. Ipak, za razne poslove u industriji (marketing, sales, clinical research …) potrebno je uraditi određene treninge, u trajanju od 2-6 meseci, pre početka posla. Treninzi su plaćeni i održavaju se u kompanijima, koje vas prime na trening program, gde steknete dodatne veštine, a i oni mogu da procene da li biste bili dobar kandidat za posao. Poznati primeri kompanija gde se zaposljavaju molekularni biolozi su Merck, Roche, Novartis i mnoge druge.

Nije Nemačka u svemu bolja od Srbije

U moje vreme, u Beogradu, stanje je bilo veoma loše, i nakon master studija, studenti bi i dalje imali manjak iskustva u rukama, a falilo bi im i malo teorije o primenjenom znanju. Takođe, biotehnološka industrija skoro da ne postoji u Srbiji, pa je ostanak pružao mogućnost zaposlenja u nastavi ili na nekom od instituta. Mislim da je danas drugačije i da je situacija mnogo bolja u Srbiji, nego kada sam ja studirao. Iako generalno mislim da je edukacija iz biologije znatno bolja u Nemačkoj nego u Srbiji, mislim da postoji i oblast izuzetka. U pitanju su ekologija i evolucija, koje su zapravo mnogo bolje u Srbiji, ali na žalost, manje povezane sa industrijom nego što je to slučaj u Nemačkoj. Takođe, naučni projekti u Nemačkoj iz ekologije i evolucije, su bolje finansirani nego projekti u Srbiji.

Studentski život u Hajdelbergu – na drugi pogled zapravo ne tako malo mesto

Na blogu su već prenošena iskustva iz Hajdelberga od studenta ekonomije i studenta farmacije, ali bih hteo da iznesem svoje mišljenje, jer sam zivot u Hajdelbergu dosta zavisi od vaseg posla ili stadijuma školovanja.

heidelberg-schloss

Iako mnogo ljudi govori da je Hajdelberg sa svojih približnih 140.000 stanovnika mali grad, zbog dobrog prevoza, grad je praktično spojen sa mnogobrojnim okolnim manjima mestima kao i dva okolna grada: Manhajm (300.000 stanovnika) i Ludvigshafenom na Ranji (163.000 stanovnika). Semestralna karta pokriva prevoz do tih gradova, a takođe omogućava i putovanje do daljih destinacija u regionu. Reon u krugu od pola sata lokalnima vozovima od Hajdelberga, ima oko 700.000 stanovnika. Tu je mnoštvo restorana, malih izložbi, barova, a naravno ima i klubova za izlaske. Doduše, atmosfera u klubovima nije živa kao na Balkanu. Iako ima dosta sadržaja i dosta ljudi u regionu, fali dinamika velikog grada za one koji to vole. Za ljubitelje prirode, tu je šuma Odenwald, kao i mnoštvo jezera. Ipak, njihova priroda podseća na sređeni park, i meni, kao biologu i avanturisti, fali divljina u njoj. Sa druge strane, većini ljudi se dopada. Lično sam dosta putovao po Nemačkoj tokom mastera, i mislim da svaki slobodniji vikend može biti ulepsan mini putovanjem.

Velika prednost Hajdelberga je što ste u prilici da upoznate ljude iz celog sveta. Ovo posebno važi za osobe na internacionalnim programima, kao što je bio program, koji sam ja pohađao. Doduše, i na striktno nemačkim programima, pored Nemaca, moguće je upoznati ljude koji dolaze van Nemačke. Tokom svojih master i doktorskih studija, družio sam se Nemcima, svim drugima nacijama, a bilo je i ljudi iz ex-yu. Stekao sam i prave prijatelje iz raznih krajeva sveta.

Moram da naglasim, da zbog velike kompeticije na masteru, i pritiska koji vlada (svi se brinu za budućnost i mnogo rade), ljudi u proseku mnogo manje izlaze nego u Beogradu. Ovo ne važi za ljude sa društvenih smerova ili za studente sa Erasmusa, koji više podsećaju na beogradske i druge studente sa Balkana. Studenti na razmenama (Erasmus) nemaju obavezu da polože mnogo ispita i stvarno imaju dosta slobodnog vremena. Trenutno postoji mnogo poslova za studente društvenih nauka, a same veštine u tim poljima se brže uče od prirodnih, pa je manja kompeticija među studentima. Ali na prirodnim naukama, gde stvarno ističem biologiju, atmosfera nije opuštena kao na Balkanu. Generalno je stresnije, veći je pritisak, što se malo odražava i na ljude, jer za razliku od Srbije svi rano počinju da misle o tome kako će da se osamostale i gde će da nađu posao.

Za kraj, hteo bih da naglasim da je mi je celokupno iskustvo tokom mastera u Hajdelbergu jedno od najbitnijih u životu. Uspeo sam da proširim paletu znanja iz biologije, da se usavršim u praktičnom radu i spremim za doktorske studije. Takođe, putovanja tokom mastera, kao i druženje u internacionalnoj atmosferi su neprocenjivi.

Ako studirate biologiju ili biohemiju, preporučujem internacionalni master u Nemačkoj, čak i ako generalno ne planirate da napustite Srbiju na duže staze. Ipak, svestan sam činjenice da nije baš lako upisati master u Nemačkoj, i da mnogi ljudi neće uspeti da ga upišu. Naravno, treba dati sve od sebe i pokušati, ali ako uspeh izostane, nemojte da očajavate. Pre svega, ohrabriću vas činjenicom, da se doktorske studije veoma lako upisuju, o čemu ću detaljnije pisati u sledećem tekstu. Do sledećeg teksta, budite i dalje uz Nemački kutak i upijajte razne savete, koji vam mogu pomoći, ukoliko ste već u Nemačkoj ili ako dolazite u Nemačku radi posla ili studija.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

2 Responses

  1. Zdravo Bogdane, ako možeš navesti kako ide procedura aplikacije? Na primer, interesuje me kako njihov test znanja izgleda, kako izgledaju pitanja i da li postoji literatura iz koje se može spremati?

    Hvalaa! 🙂

  2. Pozdrav Bogdane,ja sam mama jednog studenta molekularne biologije u Novom Sadu,nedavno mi je umro muz 54 godine od kancera,ostala sam ja da skolujem dvoje studenata,sin 4 godina molekularne biologije i cerka prva godina medicine,pa te molim ako mi mozes pomoci posto bi i sin volio da radi master u inostrastvu,kako doci u Njemacku,kako zivjeti,s obzirom da je oceva penzija mala,za dalje skolovanje!Hvala na svakoj pomoci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.