Nemačka ponovo proglašena najboljom u Evropi za inostrane studente (2018)

NK-55-Nemačka-ponovo-proglašena-najboljom-u-Evropi-za-inostrane-studente-(2018)
Početna Studije Nemačka ponovo proglašena najboljom u Evropi za inostrane studente (2018)

Po ovogodišnjem istraživanju hamburškog Study.EU, jednog od vodećih portala za zainteresovane za studiranje u EU, Nemačka je ponovo zauzela mesto na samom vrhu liste najatraktivnijih zemalja za inostrane studente, ispred Velike Britanije i Francuske.

Study.EU je uporedio 30 evropskih zemalja na osnovu tri kriterijuma: školovanje, troškovi, život i karijera. Ponuda nemačkih visokih obrazovanih ustanova (pročitajte ovde koje sve vrste fakulteta postoje u Nemačkoj), na kojima je školovanje uglavnom besplatno ili iziskuje minimalne troškove, teško može da se nadmaši. Ipak, u poređenju sa kvalitetom obrazovanja, životom i karijerom, Velika Britanija je odmah uz Nemačku – jedino ih sputavaju ogromni troškovi školovanja, pogotovo za studente koji nisu iz EU. Francuska se poboljšala u odnosu na prethodna istraživanja i trenutno se nalazi uz Holandiju i Rusiju u TOP5 zemalja. 

Istraživanje je razvijeno kako bi odgovorilo na pitanje: Koja evropska zemlja je najbolji izbor za inostrane studente? Istraživanje je okrenuto ka studentima koji žele cele svoje studije da provedu u nekoj od zemalja sa liste, dok potrebe i informacije studenata na razmeni nisu uzete u obzir u ovom istraživanju. U ovom istraživanju, najvažniji faktor je obrazovanje, praćeno troškovima i životom i karijerom.  

Obrazovanje (45% vrednosti indeksa) je ocenjeno pomoću tri internacionalne rang liste univerziteta kao i različitih indikatora kvaliteta za programe na engleskom jeziku. Deo o troškovima (30% vrednosti indeksa) razmatra prosečne troškove života u zemlji i školarine kako za EU tako i za studente izvan EU zemalja – što je manji skor zemlje, to je školovanje u toj zemlji skuplje. Život i karijera (25% vrednosti indeksa) razmatraju različite faktore koje utiču na život i stručne perspektive internacionalnih studenata, kao i sigurnost, koja je ove godine prvi put postala faktor u delu o životu i karijeri.

📬 Zapratite Nemački kutak newsletter → i prvi saznajte o novim tekstovima, druženjima i okupljanjima i drugim novostima oko Nemačkog kutka.

Kriterijum: Obrazovanje

Kao najvažniji deo istraživanja, skor u obrazovanju se merio po broju univerziteta u TOP800 po prestižnim internacionalnim rang listama univerziteta: QS, THE i ARWU. Pored toga, faktor odnosa studenata i profesora kao i reputacija su uzeti u obzir. Dodatan faktor u ovom delu istraživanja je broj Bachelor i Master programa na engleskom jeziku. 

Rezultati u oblasti obrazovanja daju Velikoj Britaniji ubedljivo prvo mesto, dok je Nemačka na drugom mestu, uz veliku prednost ispred Holandije i Francuske. 

Study.EU Nemacki Kutak Obrazovanje

Kriterijum: Troškovi

Finansijska pristupačnost fakulteta je problem većini studenata, dok su samo neki od njih u mogućnosti da finansiraju svoje studije stipendijama (pročitajte ovde o jedinstvenoj vrsti stipendije u Nemačkoj). U ovu grupu faktora grupisani su između ostalih troškova i kirija i školarina.

Nemačka je jedina država koja se u ukupnom vrednovanju nalazi u TOP10 koja je i u TOP10 na ovoj listi – i to zahvaljujući svojim skoro nepostojećim školarinama i umerenim troškovima života. Uz to, u Nemačkoj je veoma učestala pojava takozvanih “radnih studenata” – pročitajte o Filipovom radnom iskustvu u SAP-u ili u Mercedesu dok je radio tokom njegovih studija. Istočno i južnoevropske države drže primat u ovoj kategoriji – pa tako se Srbija nalazi na drugom mestu u ovom delu indeksa. Velika Britanija, šampion u kvalitetu obrazovanja, nalazi se na poslednjem mestu ove kategorije – studenti u VB mogu da očekuju godišnje troškove od oko 23.000€. 

Study.EU Nemacki Kutak Troskovi

Kriterijum: Život i karijera

Studije u inostranstvu pružaju studentima bogata iskustva izvan učionica. U ovom delu istraživanja pokriveni su faktori bitni i za one studente koje žele da se vrate u domovinu posle fakulteta, kao i za one koji žele da ostanu u državi u kojoj su studirali. U ovoj kategoriji, faktori koji utiču na rang zemlje su znanje engleskog jezika domaće populacije, indeks sreće Ujedinjenih Nacija, stopa nezaposlenosti ljudi sa fakultetom kao i lična sigurnost, uzeta iz indeksa socijalnog napretka država.

Nakon zemalja sa samog severa kontinenta, Nemačka zauzima deveto mesto na ovoj listi. Interesantno je zapažanje da je razlika između prve Velike Britanije i devete Nemačke tek 4.6 indeks poena što govori o ne tako velikoj razlici između najboljih zemalja u ovoj kategoriji. 

Study.EU Nemacki Kutak Zivot i Karijera

Ukupni rezultati

Kada se saberu rezultati iz sve tri kategorije, Nemačka se nalazi na prvom mestu sa 80,7 indeksna poena, praćena Velikom Britanijom koja ima 75,8 od 100 poena. Francuska i Holandija su skoro izjednačeni na trećem i četvrtom mestu, dok su Rusija i Švajcarska na petom tj. šestom mestu.

Na blogu možete pročitati iskustva mnogih ex-yu studenata u Nemačkoj koji su pisali o svom iskustvu. Možete pronaći iskustva sa ekonomije, psihologije, farmacije, zaštitu životne sredine, inžinjerstva materijala i ostalih smerova – kako sa osnovnih, tako i sa master i doktorskih studija.

Study.EU Nemacki Kutak Ukupno

Pomoć pri izradi dokumentacije

Ukoliko razmišljate da konkurišete za studije u Nemačkoj, možete na blogu pronaći upustva kako se sastavlja CV, motivaciono pismo i prijavna forma po nemačkim standardima i očekivanjima. Ukoliko želite da sebi povećate šanse za uspeh, obratite nam se, mi ćemo Vam pomoći pri izradi profesionalne dokumentacije za konkurisanje, prevodu tih dokumenata na engleski i/ili nemački kao i pružiti profesionalno savetovanje tokom celog procesa konkurisanja za fakultet. Javite nam se na [email protected] ili preko naše Fejsbuk stranice TVOJ NOVI CV.

Nemački kutak želi svima koji konkurišu za studije u Nemačkoj puno uspeha!

Izvori studija:
(1) https://www.study.eu/press/germany-again-1st-for-international-students-before-uk-france-in-study-eu-country-ranking-2018
(2) https://www.study.eu/article/the-study-eu-country-ranking-2018-for-international-students

🔍 Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce i advokate, poreske savetnike, udruženja, sportske i kulturne klubove = sve što nude Naši u Nemačkoj → nalazi se na Nemačkom kutku!

🏢 Naši u Berlinu
⚓️ Naši u Hamburgu
🍺 Naši u Minhenu
🏠 Naši u Nirnbergu i okolini
🌐 Online proizvodi i usluge

Tvoje mesto nije tu? Glasaj za tvoje mesto kako bismo ga što pre uključili na Nemački kutak!

Podeli tekst na društvenim mrežama

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični tekstovi

📬 Prijavite se za besplatni newsletter

Novi tekstovi. Nova druženja i okupljanja. Nove zajednice. Na newsletter-u Nemačkog kutka.

Pronađite naše restorane, lekare, trgovine, automehaničare, prevodioce, advokate i poreske savetnike, sportske klubove i kulturna udruženja u Vašem mestu.